Eksperiment: Ufør! Siste dag – Jeg klarte DET!

Eksperiment: Ufør er i sine siste timer og TENK AT JEG HAR KLART DET! I går brukte jeg mine siste kroner på å kjøpe denne brusen – jeg manglet en krone, så jeg fikk en av mamma. Siden jeg brukte to timer på å være med henne å handle ny mobil og deksel (vi måtte gå på 7 butikker på fire ulike senter, for å finne et passende et), syns jeg at jeg fortjente det.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Ingrid Digre (@voksentilslutt) Juni 29, 2019 kl. 7:05 PDT

I dag, på søndag, skal jeg ikke handle noe MEN jeg skal filme en god del. Det er en ny uke, det skal komme nye videoer. Ting har jo faktisk skjedd i juni som er ganske stort, men som jeg ikke har sagt noe om, fordi det har havnet utenfor Eksperiment: Ufør. Den videoen kommer på torsdag!

For dagens video: se nedenfor:

#eksperimentufør #personligøkonomi #budsjett #økonomi #ufør

Råd fra Uføre: 14 ting ‘jeg’ skulle ønske jeg hadde visst før jeg ble ufør

Hvordan kan jeg begynne å takke alle som har hjulpet meg med tips og råd igjennom denne perioden? Gjennom samtaler, chatter og kommentarfeltet, har jeg lært ufattelig mye og dere som har delt: Dere vet hvem dere er. Jeg håper jeg har gjort en akseptabel jobb med å forklare en uforklarelig situasjon for den som ikke er der.

Det har tatt mye tid å redigere denne videoen, selv i dag tidlig. Så jeg må bare få publisert alt sammen, før jeg drar på jobb. I morgen skal jeg i Kongeparken med nevøen min, så det kommer ikke et nytt innlegg da. Jeg har nok med å delta på møter, reise til bror min og få med meg en spent femåring! Helt ærlig? Det skal bli godt med en fridag, med en entusiastisk liten en.

Rull film!

#eksperimentufør #ufør #personligøkonomi #økonomi

Eksperiment: Ufør – Hva tar jeg med meg videre?

Eksperiment: Ufør nærmer seg slutten, fire dager igjen og jeg har begynt å stille meg spørsmålet: Hva skal jeg ta med meg videre?

Buffer

Flere jeg har snakket med har hatt forsinkelser med å få utbetalt penger i fra både NAV og forsikringsselskapene. Dette er ikke nødvendigvis normen, men to jeg snakket med måtte vente i 9 måneder og 1,5 år. Begge løste det med å bruke lån. Den ene brukte lånet hun nettopp hadde fått fra banken til å pusse opp huset. Huset ble ikke pusset opp og til slutt ble det solgt. Det var ikke lengre penger til å beholde det. Den andre måtte begynne å bruke kredittkort. Rentene på lånene er de selv ansvarlig for.

For å hindre at jeg havner der, skal jeg opprettholde bufferen min til 100.000 kr. Til tider har jeg vurdert om jeg heller burde investere noe av det i fond, men jeg har bestemt meg for at det årlige tapet på 1000 kr (pga inflasjon) er en billig forsikring jeg er villig til å betale.

Mat

Jeg har klart å holde budsjettet mitt for 1000 kr for frokost og middag i perioden. Og av den proteinen vi kjøpte og fryste, har jeg kanskje spist…. ¼! I teorien skulle jeg kunne handlet proteiner til 125 kr, i stedet for 500. Variasjonen hadde vært minimal da. Denne måneden har vært litt spesiell. Det har vært sommeravslutninger, bursdagsfeiringer og familiedager på fridagene, som har gjort at ganske mange kvelder (og dermed middager) har blitt tilbragt andre steder. Jeg kan ikke forvente at dette fortsetter i juli… Det jeg kan konkludere er at jeg kan helt klart spare mye penger på å storhandle proteiner som jeg fryser og handle inn grønnsaker og frukt underveis i prosjektet. I juli skal jeg prøve å spise opp det som er i frysen (Mindre penger på mat!), og i fremtiden kanskje bare storhandle for 400 kr, 15 måltider, og fortsette å bruke 600 kr for diverse i hver uke.

500 kr ekstra?

 Jeg har de siste to årene, siden jeg kjørte Eksperiment: Studielån, handlet mat for 1500 kr. Nå reduserer jeg det til 1000. Hva skal jeg da gjøre med de 500 kr som blir til overs? De ønsker jeg å sette i en minibuffer for «Spesielle anledninger». For eksempel i september kan jeg invitere masse venner og familie for relansering og gjenåpning av leiligheten min, etter kjøkkenet er ferdig oppusset. Oppvaskmaskinen må jo få kjørt seg! Sparer jeg 500 kr i juli og august, har jeg 1000 kr for å kjøpe bobler, vin og snacks. Fortsetter jeg med september, oktober og november, kan jeg bestille meg en massasje eller ansiktsbehandling i desember. Mmmh.. Det hadde vært godt. Litt og litt bygger opp muligheter.

Mat-haul

I går delte jeg en video som viste alt jeg hadde kjøpt i mat denne måneden. Den gjorde det overraskende bra. Jeg vet det er mange som lager ‘haul’ videoer med maten de kjøper i USA, og de er tydeligvis ganske populære. Spørsmålet er: Er det like populært i Norge? Skal jeg lage det, må det bli en samlevideo i løpet av måneden – når jeg skal storhandle en gang og så kjøpe litt grønnsaker, frukt, melk og juice i hver uke, er det ikke så mye de fleste kjøpsdagene… Har du noen formeninger ….?

Forståelse, kunnskap og vilje til å ikke la ting bare gå forbi…

Det viktigste jeg har fått med meg denne måneden er forståelsen… Forståelsen og kunnskapen har økt så sinnsykt mye denne måneden, noe jeg håper også er tilfelle for dere som ikke er ufør. 40 % av menn og 45 % kvinner får en eller annen form for uførhet innen de blir 62 år, og selv om vi kanskje ikke er villig til å kjempe for andres ve og vel, så bør vi absolutt være villig til å kjempe for at fallskjermen vi er vokst opp med å stole på, enda eksisterer for oss skulle vi en gang i arbeidslivet bli ufør.

En ting er i hvert fall sikkert – Hvis noen, noen gang, prøver å argumentere for at uføretrygd er den enkle løsningen for folk som ikke ønsker å jobbe, skal jeg sannelig korrigere dem!

**************

Hvis du har fulgt med på Eksperiment: Ufør, hva har vært mest overraskende for deg og er det noe du tror du kommer til å ta med videre?

#eksperimentufør #erfaring #veienvidere #personligøkonomi #økonomi

1000 kr i mat, 1 måned?! Mat-haul.

Å leve for 1000 kr i en måned for frokost og middag? Det krever organisering. Det krever planlegging og det krever lure hoder. Fordi mitt hode ikke er så veldig lurt i dette, har jeg fått eksperhjelp fra Benjamin. Han driver @soltoppengaard og er generelt opptatt av sunn og god mat.

Benjamin og jeg brukte to-tre timer på å handle inn alt til en god pris, vi kalkulerte posjonspris underveis og tilslutt pakket vi alt i posjoner og frøs det ned.

Jeg må lage en egen video for å forklare hvordan alt har gått men vi kan jo summere opp at jeg har spist hos andre ganske mye mer enn forventet og jeg har MYE mat igjen! Jeg skal klare meg i juli med det som er i kjøleskapet og kanskje til og med august!

Men det blir en fremtidig video.

Her ser dere mat-haulen vi handlet inn 1. juni, og det vi tenkte når vi kjøpte dette.

#mathaul #haul #matbudsjett #mat #budsjett #eksperimentufør #personligøkonomi #ufør #utfordring #økonomi #Soltoppengård

Eksperiment: Ufør – Uke 3 – Problemer og oppturer

En tung uke, med en fantastisk opptur i helgen. Det har vært travelt, jeg har planlagt dårlig og tatt raske løsninger. Det koster. Det har også vært uforutsette utgifter, eller så kan vi si at jeg ikke har fulgt med i timen. Boliglånet var i hvert fall høyere enn planlagt. Ellers har jeg denne uken har jeg så og si hver dag hatt lyst til å kjøpe ting: bøker, brus og sjokolade, så og si hver dag. Fordi nei-ene baller på seg, har jeg følt meg som et Nei-menneske!

Er det noe dere andre kjenner dere igjen i? Hvor deprimerende det er å si nei til ting? Jeg så Yes man, med Jim Carry for en god del år siden, og det løftet meg opp. Nå kjenner jeg at det motsatte drar meg ned…

Uansett,

Jeg var bortreist i helgen (Kjempegøy og en virkelig opptur) og klarte å filme budsjettoppdateringen i går og så la jeg ut en video på Instagram på hvordan det hadde gått mentalt i uka som var. Den fikk jeg lastet opp på You-tube nå i dag. Nå kan du se begge videoen her på bloggen.

Og selve budsjettoppdateringen, som hadde mange utgifter og en god del endringer (og langt mindre penger til sparing):

#eksperimentufør #budsjett #personligøkonomi #utfordring #økonomi

 

Eksperiment: Ufør – Torsdagen: Brent brød og brente penger

Gårdagen var rar.. Det var mange dårlige perioder men fordi den var travel pga to aktiviteter som ga meg masse energi og overskudd, sitter jeg i dag igjen med en skikkelig godfølese. Og lukten av brent brød og svidd metall. Vi må ikke glemme det brente brødet og svidde metallet. Har dere kjent lukten av brent brød og svidd metall? Dette er dagen etter, jeg har hatt balkongdøren på gløtt hele natt men lukten er her enda. La meg begynne på begynnelsen.

Torsdagsmorgen. Jeg var å hentet bilen til mamma på onsdag, så jeg går ut i bilen for å kjøre til jobb. Det er 20 dager siden jeg begynte med Eksperiment: Ufør og jeg kan love dere, jeg er ganske lei. Det hjalp ikke at jeg vet jeg har pengene på konto og i går fikk jeg skattepengene også.Det endre med at jeg stoppet på butikken på vei til jobb og kjøpte en cola og en sjokolade. Han i kassen var ganske overrasket over at både colaen og sjokoladen er på mine 10 mest kjøpte matvarer og jeg derfor får 10 % rabatt på de, men det sier jo litt om matvanene mine. Jobben gikk fint og når jeg kom hjem, hadde jeg en og en halv time på å lage mat og komme meg avgårde igjen. Jeg hadde også et lite håp om å hoppe i dusjen. Men det ble det ikke tid til.

For to uker siden, kjøpte jeg en pakke ferdigskjært ost, en pakke som jeg glemte å legge inn i kjøleskapet før neste morgen, som jeg har hatt som prioritet å spise opp. Jeg laget derfor ostesmørbrød, i steikepanne og fikk brukt opp resten. Brødet kom fra frysen, så jeg fant ut at jeg hadde litt tid. Kindlene ble funnet frem og min hjerne forsvant. (Tabbe nummer 1). Helt til jeg kjente lukten… Brent brød. Jeg hadde glemt å skru ned på varmen!!!!

Etter jeg hadde fått skrudd av brannalarmen (den funker i hvert fall), la jeg brødet på en tallerken. Skivene var svart halvveis igjennom. Men dette var den siste osten. Den siste osten for denne måneden, og jeg hadde dårlig tid. *Skrape*, *Skrape*, *Skrape*. Jeg skrapet av det jeg klarte av bunnen og spiste resten. Jeg liker svidd mat, så jeg trodde dette skulle gå bra. Tabbe nummer 2.  Jeg drakk litt vann, så fikk jeg en telefon som spurte hvor jeg var henne. Alle (bortsett fra meg) hadde glemt at vi hadde avtalt en halvtime senere enn vanlig. Men siden gjengen var samlet, hev jeg meg rundt.

På vei bort til møte, i bilen til mamma, kjente jeg lukten. Brent brød, svidd panne. Magen hadde begynt å reagere og slapp konstant små gassbobler opp, og luftboblene smakte svidd. Gassen smakte! Jeg stoppet på butikken og kjøpte en ny cola! To stykk på en dag! *Rister på hodet*.

Det første jeg gjorde når jeg kom frem til der møte skulle være, var å vaske hendene og ansiktet godt. Jeg måtte prøve å bli kvitt lukta på en eller annen måte. Det gikk ikke og jeg følte lukten var med meg resten av kvelden. Hver gang jeg traff noen nye, spesielt om de ga meg en klem, beklaget jeg for den svidde lukten. Benjamin (fra Soltoppen gård) sa til og med “Åh, jeg lukter bål jeg også, det går fint”. Han spurte også Hvorfor i allverden jeg ikke passet på steikepannen bedre!

Både møte og foreningen etter var utrolig kjekk, men jeg kom fremdeles hjem til en leilighet som ikke luktet særlig bra. Balkongdøren ble satt opp, den manuelle utdraget skrudd på, og jeg hoppet i dusjen for å bli kvitt lukten i håret.

Allikevel er lukten her i dag, det at jeg ikke vasket opp pannen og lokket har mye med det å gjøre. Det er allikevel gjort nå, så jeg krysser fingrene for hvordan det lukter i ettermiddag når jeg kommer hjem fra jobb. Vi får se.

Hvordan påvirket Uførebudsjettet mitt det hele:

Bare det at jeg kjørt er ikke en del av budsjettet, og så skulle jeg også igjennom mange bommer i løpet av dagen. Derfor ønsket jeg å gjøre dagen så billig som mulig. Men fordi jeg følte meg så ekkel, kjøpte jeg ikke en men to colaer, gjorde at kostnaden ble enda høyere.

Hva lærte jeg?

Brent brød er ikke bra. Det er ikke bra å spise, det lukter ikke bra og lukten blir værende

Det er ikke verdt å spise de brente skivene, selv om de har den siste osten på seg. Magen får en dårlig reaksjon.

Har man brent mat, hjelper det ikke bare å kvitte seg med maten (om du kaster eller spiser den). Man må også vaske opp det som har vært borti den brente maten.

#mat #eksperimentufør #brentbrød #Brentmat #uførebudsjett #personligøkonomi #økonomi

Den enkle kokk: Kjøleskapsgrøt m. appelsinjuice

Leste du rett? Jepp, Kjøleskapsgrøt med appelsinjuice er friskt og søtt samtidig, det overdøver havresmaken, er billig og enkelt og lage, og det er med å å gi en mer variert frokostutvalg for meg. Vinn på alle fronter!

Det beste er at det heller ikke tar mye tid! Jeg spiser gjerne når jeg kommer på jobb, etter å ha syklet dit. Derfor trenger jeg bare å lage frokosten før jeg sykler, legger syltetøyglasset i vesken og 45-60 min senere, når jeg setter meg ned på plassen min, er frokosten klar. Ingen overnight, ingen kjøleskap.

Dette er ikke noe fancy, men det er heller ikke vanskelig. Det er enkelt, det er sunt, det er fort og krever minimalt med ingredienser.

Ingredienser: 

Lettkokte havregryn

Vann

Appelsinjuice

Har du noen enkle frokost oppskrifter som jeg kan prøve?

#mat #frokost #kjøleskapsgrøt #havregrøt #overnightoats #billigfrokost #sunnfrokost #enkelfrokost

Ferie og økonomi: Husk minner, ikke regningene etterpå.

En ferie på budsjett betyr ikke at du bruker så lite penger som mulig. Det betyr du har økonomisk kontroll og får ikke en ubehagelig overraskelse når du kommer hjem. Derfor heter ikke bloggrafen over “Ferie på budsjett”. Poenget er å ikke risikere å måtte betale på ferien i ettertid, at du på forhånd har bestemt “Så mye er jeg komfortabel med å bruke”.

Disse fem tipsene vil hjelpe deg holde kontroll på økonomien din og hindre økonomiske overraskelser når du kommer hjem igjen.

Tips 1: Begynn å spar tidlig

Litt sent for årets ferie, men du kan begynne å spare til neste års ferie med en gang du kommer hjem igjen (og ikke har noen følgende regninger)

Jeg har en egen ferie mini-buffer, som jeg har ignorert det siste året, siden planen alltid var å pusse opp kjøkkenet i år. MEN med en gang det er gjort, skal jeg begynne å fylle på der. Husk, en ferie langt borte koster raskt 15.000 – 20.000 kr, (Ferien i USA i fjor kostet 31.000 kr), så det nytter ikke sette 500 kr til sides hver måned.

Bloggrafen jeg laget for noen måneder siden, gjelder fortsatt men jeg ønsker å utvide og utvikle punktene litt. Spesielt tips 2, 3 og 5. I tillegg vil jeg anbefale at denne utregningen skjer før og mens du har spart til ferie, slik at du vet hvor mye penger du bør ha spart opp.

Tips 2: Finn ut hva de største utgiftene er: 

 • Skal du leie bil, undersøk på forhånd, bestill gjerne på forhånd, og legg til 1000 kr ekstra i budsjettet i tilfellet det kommer en ekstra utgift.
 • Husk at bensin/diesel også er en utgift som kommer.
 • Regn på hvor mye et rom koster gjennomsnittlig der du skal reise (om du skal flytte på deg) og hvor mange dager du skal betale for hotellrom. Prøv å finn billigere rom, men ikke bli på et billig rom dersom du føler deg utrygg. Din søvn er viktigere enn dine penger.
 • Jeg har funnet denne siden som gir ganske gode gjennomsnittspris på overnatting, mat, drikke, totalt, osv, i ulike land i verden: http://www.budgetyourtrip.com/countrylist.php
 • Legg sammen hva du forventer transportkostnader og overnattingskostander kommer til å være.

Tips 3: Lag en prioriteringsliste på hva du ønsker å gjøre

 • Her er det snakk om større ting, som du faktisk kommer til å bruke ekstra penger på for å få gjort. For eksempel var jeg i USA på ferie i fjor hvor jeg planla å besøke Universal Studios. Jeg hadde forventet å bruke ca 2000 kr på billetter, mat etc. Det stemte ganske godt. Fordi dette er en betydelig kostnad må vi passe på at det er en del av budsjettet som et eget punkt.
 • Det er også mange småting som man kan gjøre når man er i byene. Jeg opplevde at turisttingene kunne fort bli dyre når jeg gjorde mer enn en ting per dag, men som regel holdt jeg meg innenfor dagsbudsjettet mitt.
 • I fornøyelsesparker, husk at det ikke bare er billetter, mat og drikke som skal betales for. Det kan godt hende dere ønsker å kjøpe noe gaver, minner etc. Pass på å ha penger til dette også.

Tips 4: Pass på at forsikringene dine er gjelder for turen og sjekk hvilken erstatningssummer de gir. 

Du vil ikke være stuck eller ha en regning på flere 100 000 liggende til deg når du kommer hjem. Husk at selv om bagasjen forsvinner på veien bort, er det begrenset hvor mye du kan handle for og få det erstattet på reiseforsikringen. Innmari kiipt om ferien er til Svalbard på vinteren, og du må erstatte alt av vintertøy. Hvor mange ullundertøy, vinterbukse, vinterjakkke, vintersko, luer og votter klarer du å kjøpe for 5000 kr?  (Sann historie fra en tidligere kollega).

De fleste reiseforsikringene har også en begrenset antall dager du kan være bortreist på. Skal du reise et helt år, må du kanskje ha en annen reiseforsikring enn de som reiser kun 3 uker i året.

Tips 5: Gi deg selv et dagsbudsjett:

 • Dette kan løses på to måter. Enten holder du overnatting og dyrere aktiviteter utenfor, eller alt sammen inkludert. Nettsiden jeg henviser til over og som jeg har bilder av nedenfor, viser blant annet gjennomsnittlig forbruk i en rekke land per dag per person eller per par. Jeg oppdaget siden rett etter turen min til USA som var den siste ferien jeg var på. Prisene stemmer ganske godt. Bildet er linket. Legg merke til at du også kan legge inn valuta.

 • Over ser dere gjennomsnitt daglig kostnad for de som reiser med et midt på treet budsjett. Ikke den billigste måten å reise på, men enda ikke luksushotell standard. Denne summen inkluderer vanlig transport på korte distanser og overnatting i prisen. Siden jeg skulle bo hjemme hos så mange, i min ferie (sov kun fire netter på fire hotellrom), var ikke disse tallene helt brukbar for meg.
 • Vær obs på at “Entertainment” ikke helt holder til turistaktiviteter som Hop on, hop off, museer og slike ting. Og gjør du to ting om dagen, holder det i hvert fall ikke.
 • Ta enten vare på kvitteringene du får eller rund summen opp  til noe du husker og noter de ned på mobilen eller noe lignende hver dag. Regn sammen hver kveld hvor mye du har brukt i løpet av dagen, og flytt eventuelt overskudd over til neste dag. Det er lurt å gjøre dette i den lokale valutaen, så slipper du å regne om. Jeg for eksempel, hadde 100 dollar hver dag å bruke (boende kom i tillegg). La oss si at jeg brukte 70 dollar første dagen, da har jeg 30 $ igjen som betyr at jeg neste dag kan bruke 130 $. Blir på det meste hadde jeg 280 dollar jeg kunne bruke på en dag, som var greit siden jeg hadde brukt litt mer enn jeg hadde forventet på bil og overnatting andre natten.

#økonomi #feire #reise #penger #budsjett #personligøkonomi

BudsjettUfør: Frokost og middag, 1 måned, 1000 kr!

Hvordan kan et budsjett på 1000 kr holde for frokost og middag for 1 person, 1 måned? Jeg prøver under Eksperiment: Ufør, å holde et ekstremt lavt forbruk på mat men jeg trenger hjelp! Inn stepper Benjamin fra Soltoppen gård og hjelper meg med planlegging og forberedelser. Selve varene fra butikken og fordeling kommer neste uke! Det hadde blitt for langt hvis jeg ikke delte det opp!

Jeg liker ikke å lage mat. Det stemmer ikke. Jeg syns det er KJEMPE kjekt å lage mat til en gruppe. Det å lage mat til bare meg selv derimot? Kjedelig som graven. Når jeg var student så bodde jeg alltid sammen med noen, så selv om jeg kanskje laget mat bare til meg selv, var vi flere rundt når vi forberedte maten. Nå som jeg bor alene, er alt alene (Hører dere fiolinene?) Så jeg lager storstsett mat som jeg ikke trenger å gjøre noe mer med enn å sette det på. Sette på pasta, sette på pizza… Steke noe pølser… Som dere ser, super sunt.

Derfor håper jeg at Benjamin ikke bare kan hjelpe meg med å bruke mindre penger på mat, forhåpentligvis kan han også hjelpe meg med å spise sunnere!

I denne videoen ser vi ikke bare på hva jeg har og hva jeg kan bruke videre. Vi diskuterer best før dato, hvordan man må tenke på mat, hvordan blande sammen mat, hvordan man kan gjøre ting billigere og mye mer!

Denne videoen filmet vi for 18 dager siden, og jeg kan avsløre at det går ganske bra så langt. Har hatt noen akutte behov etter søtsaker o.l. men har enda ikke ødelagt budsjettet! Er også super fornøyd med å kunne planlegge hva jeg spiser ut i fra hva jeg har allerede og det som holder på å bli ødelagt. Det er langt bort i fra de gangene jeg for eksempel har kjøpt en halv kilo ost og så to måneder kaster jeg osten uåpnet!

Det var utrolig gøy å filme sammen med Benjamin, og jeg håper virkelig jeg kan samarbeide med han igjen.

#mat #eksperimentufør #ufør #budsjett #uførbudsjett #matplan

Pengetankesett: Har du råd?

Pengetankesett er hvordan du (og jeg) tenker ubevisst om penger og personlig økonomi. Jeg sier ubevisst men det skjuler mye i det begrepet. La meg heller si at pengetankesett kan enten være ubevisste holdninger ELLER automatiske handlinger.

Ubevisste holdninger kan være vanskelig å oppdage og derfor vanskelig å endre. Jeg innså ikke før i fjor sommer, at jeg i slutten av tenårene hadde fått for meg at dersom jeg vurderte å inkludere lønn når jeg valgte min karriere, ville jeg være egoistisk og bli ulykkelig. Dette gjaldt bare meg og min økonomiske fremtid kunne aldri være i noen av planene eller drømmene mine.

Automatiske handliger derimot er lettere å oppdage og lettere å endre. Det betyr ikke at det nødvendigvis er lett selvfølgelig, men lettere er jo alltid bra.

Hvordan kan man oppdage sine automatiske handlinger? Med å stille spørsmål med alt man gjør og følger tankesettet tilbake til ryggmargen. For meg er det spesielt interessant for økonomiske handlinger.

Hvorfor liker jeg ikke å åpne brevene som kommer inn? Hvorfor venter jeg til å betale regningene? Hvordan planlegger jeg innkjøp? Hva sparer jeg?

En av mine automatiske handlinger var hvordan jeg bestemte om jeg hadde råd til noe. Det var veldig enkelt: Hadde jeg pengene på konto, hadde jeg råd. Var ikke pengene på konto: hadde jeg ikke råd. Jeg har hatt automatisk sparing siden jeg begynte å studere, og det gjorde at resten av pengene på konto, kunne brukes. Det at jeg ofte måtte hente pengene ut igjen, fordi jeg ikke hadde tenkt på fremtidige utgifter når jeg sjekket om jeg hadde råd, var ikke noe jeg tenkte over.

Et eksempel for å illustrere:

For veldig mange år siden, ble jeg fristet med en demo, for å kjøpe noe skikkelig dyr ansiktsmaske. Jeg ble ikke bare fristet, jeg tømte bankkontoen min for å kjøpe dette. Og jeg mener tømte. Jeg tror jeg hadde 50 kroner igjen på konto. Selger prøvde også å selge noe annet til meg men jeg måtte si at jeg hadde ikke råd til mer: Kontoen min ble tom med dette kjøpet og ville ikke fylle seg igjen før lønning uken etter. Der og da tenkte jeg ikke over reaksjonen til selger, men vedkommende fikk et helt spesielt ansiktsuttrykk og jeg er ganske sikker på at de tenkte at jeg nå gjorde en innmari teit ting. De stoppet ikke salget selvfølgelig men jeg var nok ikke en kunde vedkommende tenkte tilbake på med tilfredsstillelse.

Den automatiske handlingen har jeg nesten ikke gjort siden jeg begynte å budsjettere. Nå er som oftest den automatiske reaksjonen å tenke på hvor kjøpet skal plasseres i budsjettet. Men jeg har hatt noen tilbakefall, senest i vinter. Det var kjøp av fond, så pengene gikk egentlig ikke ‘ut’ av budsjettet men jeg var nødt til å omrokere rundt litt og redusere en minibuffer 1000 kroner. Greien var at jeg var så ivrig fordi jeg endelig begynte å skjønne mer om fond! Når markedet først hadde en ny dipp og jeg hadde 1000 kr stående på en konto, kunne jeg jo bare kjøpe flere andeler av kontoen umiddelbart. Jeg tenkte ikke noe over det i det hele tatt! Først neste søndag når jeg skulle oppdatere budsjettet fikk jeg en liten “oh, shit”. Igjen, selve beløpet eller kjøpet er eller var et problem. Det var den automatiske reaksjonen som er skummel.

***

Har du oppdaget noen automatiske pengehandlinger du gjør? Del de gjerne, så kan det hende vi får en liten aha opplevelse selv!

#økonomi #personligøkonomi #holdninger #tankesett #mentalitet #penger