Gone Oppussing

Kjøkkenoppussing: I dag kjører vi igang! Det er bare 8 timer på jobb, så begynner ferien min. I ferien skal kjøkkenet rives (halvparten i kveld) og i løpet av de neste tre ukene, skal alt bygges opp igjen! Og som dere skjønner fra denne uka, er det BARE kjøkkenet som står i hodet på meg.

Jeg har derfor bestemt at i stedet for å skrive det samme, på nytt og nytt igjen, kommer jeg til å ta en liten ferie fra blogge-planen min. Dvs jeg kommer ikke til å oppdatere bloggen hver morgen kl 07.00 (med mindre det er en teknisk glipp). Er det noe spesielt jeg ønsker/trenger å dele og tiden strekker til, kommer det til å komme noe nytt innimellom. Kan derimot ikke helt si når dette skjer.

Dersom du er interessert i å følge selve oppussingen, kan du følge meg på Instagram. Her planlegger jeg flere oppdateringer, i hvert fall noe hver dag. Da kan dere se prosessen underveis.

 

Instagramen min finner du på https://www.instagram.com/voksentilslutt/, eventuelt: søk Voksen, til slutt. Så kommer jeg opp. Og ja, jeg står faktisk opp kl 5 hver morgen… Men kanskje ikke når jeg har ferie, tross oppussingen.

 

Tusen takk for at dere følger bloggen min, dere gjør meg glad og motiverer meg til å fortsette å drømme om fremtiden og hvordan penge-biten kan bli bedre!

Nå noen før bilder:

Her skal det bygges en vegg, med en åpning på midten for å kunne ha en samtale mellom de på kjøkkenet og de i stua. Grunnen til en helvegg er at kjøkkenviften er av den naturlig-utdrag varianten, som betyr at er det mye os fra komfyren, sprer det seg i hele leiligheten.

 

Vasken blir ikke revet denne helga, men skapene over forsvinner nok. Rørlegger kommer ikke før på torsdag i neste uke, så da beholder jeg alt til da, tenker jeg nå….

 

 

Dette forsvinner denne helga, alt sammen. Kjøleskapet flytter vi til stua…

#goneoppussing #oppussing #kjøkken

Kjøkkenoppussing: 2 dager til riving!

Kjøkkenoppussingen begynner i morgen men siden dette ble filmet i går kveld, regner jeg det som to dager! Det er fremdeles mye å gjøre, mye å tenke igjennom, jeg tror allikevel jeg har dette i boks.

Stua er ganske klar, jeg må bare dekke sofaen med laken og fjerne noe lamper og vaser og kjøkkenet bør jeg klare å pakke ned på en time ca. Jeg krysser fingrene for det i hvert fall.

La oss bare rulle film!

#kjøkken #kjøkkenoppussing #oppussing

Kjøkkenoppussing: Budsjett, plan og hva som er kjøpt inn allerede

Kjøkkenoppussingen begynner om 3 dager dere! 3 DAGER! Det er også 3 dager igjen før jeg har sommerferie, så i disse dager er tankene mine litt opptatt. Derfor vet jeg ikke helt hva som skjedde med innlegget jeg skrev i går. Jeg skrev det, jeg vet. Jeg så forhåndsvisningen og jeg trodde også jeg sjekket at det var publisert før jeg dro på jobb. MEN det var og er borte. Skjønner ingenting jeg av det, dessverre. (Oppdatering: Jeg fant det, skrev det ikke som et innlegg, men som en egen SIDE!) Så dagens innlegg blir en blanding av hva jeg skrev i går og hva jeg ville snakke om i dag. Alt er oppussing, så det er ikke kjempe ille.

Videoen jeg skulle publisere i går, er nederst her. Her går jeg igjennom budsjettet for oppussingen, hva jeg har kjøpt og litt planer. Planer går jeg mer igjennom NÅ. For jeg har begynt.

Vi begynner å rive kjøkkenet på fredag etter jobb, så jeg har litt ting jeg må forberede først. I går begynte jeg å rydde litt arbeidsplass og samtidig må jeg tenke på at folk vil sette seg ned på noe annet enn harde stoler og gulvet når de vil hvile. Jeg har derfor ommøblert for å kunne ha lett tilgang til sofa, samtidig som at pikkpakket mitt ikke er i veien for oss, verken når vi jobber eller hviler.

Sofaen og kaffebordet

Så mye som mulig må gjemmes bort i boden og på soverommet. Det blir nok en god del støv her inne og ting som det nydelige teppet jeg har fått fra Benjamin fra Soltoppen Gård, trenger vi ikke å skitne ut med vilje. Samtidig tenker jeg å stable eskene jeg pakker ned på kaffebordet, for det er stort og solid nok til å kunne holde både glassene våre OG alt jeg må pakke ned.

Mot kjøkkenet

Her ser dere det som skal rives. Kjøkkenet står av seg selv, så vi må bygge en vegg rett og slett. Derfor må bokhylla bort, og selvfølgelig ALT som er inni kjøkkenet. Jeg har fått pakket ned og flyttet de fleste bøkene mine.

Kjøkkenet er igjen

Kjøkkenet blir pakket ned i morgen. Her må jeg ta hensyn til hva jeg ikke trenger de neste to-tre ukene og hva jeg trenger før den tid. Alt en-gangs utstyret må legges en lur plass, og den siste oppvasken i dette kjøkkenet må gjøres! TENK om to uker, (mest sannsynlig) kan jeg sette på en oppvaskmaskin! AHHH!

Teoreisk plan videre

Fredag: Delen av kjøkkenet som er mot stuen må rives.

Lørdag: Veggen som skal være mellom stue og kjøkken må festes skikkelig. Skjelettet av veggen må/bør være klar i løpet av dagen. I hvert fall det som kreves borring i betong. Bygget jeg er i, er helstøpt, som vil si at all borring høres igjennom HELE blokka. Slike høylytte ting kan derfor ikke gjøres på en søndag. Gulvet skal også opp i store deler av leiligheten. Og det vi kan få bort av resten av kjøkkenet.

Søndag: Veggen jobbes med videre, alt som skal kjøres bort, må kjøres bort, maling av planker.

Mandag: Pappa hjelper meg denne dagen. Forhåpentligvis får vi bort kjøkkenet med at rørlegger kommer å kapper vannet til kjøkkenet.

Tirsdag-Torsdag: Er alene disse dagene: Rørlegger og elektriker må gjøre jobben sin ferdig, Kjøkkenet blir levert på onsdag, og jeg begynner å skrur sammen skapene. Plankene males ferdig.

Fredag: Pappa er tilbake for å hjelpe, jeg håper vi kan få skrudd opp masse denne dagen.

Lørdag: Hvilket gulv skal jeg ha? Jeg låner flere prøver fra butikken og får folk til å hjelpe meg med å velge gulvet.

Uke 2: Gulvet gjøres ferdig.

Jeg har en plan for veggen, men jeg sliter med å dele bilde av inspirasjonen jeg har: Men du finner den her: https://no.pinterest.com/pin/587579082617019139/

Budsjettet og alt det, ser du i videoen nedenfor:

#oppussing #kjøkken #budsjett #personligøkonomi #økonomi #maling

 

Gjeld & nettorapport etter juli 2019

Gjeld og netto oversikten er grei å ha for å se hvilke fremgang man har, (og ved nedganger), skjønne hvorfor det går ned. For eksempel som det var i juni, når nettoen gikk ned, etter jeg betalte for kjøkkenet. Etter august vil også nettoen reduseres, ettersom dette er måneden jeg faktisk skal pusse opp kjøkkenet… Men det ser vi først neste måned.

La oss se hvordan de tre lånene jeg har, har endret seg.

Dette er siste måned jeg ikke betaler noe på lånet til mamma og pappa. Dette er et privatlån som jeg fikk for å øke egenkapitalen for boligkjøp. Mamma og pappa ville ikke være kausjonister, som jeg 100 % forstår, jeg er svært takknemlig for at de hadde råd til å gi meg et privatlån i stedet.

Rentene på boliglånet har gjort boliglånet dyrere, og mens det en liten periode kostet under 1700 kr i måneden (rentene) for å ha lånet, har det nå økt til NESTEN 2000 kr. I forrige måned var det over 2000 kr (pga en ekstra dag i måneden). Dette er en av årsakene til at boliglånet mest sannsynlig kommer til å være et av fokusområdene mine etter kjøkkenoppussingen. Jeg må ta en liten opptelling av prioriteringene mine, når jeg er ferdig med kjøkkenet.

Studielånet humper og går. Rentene her er også økt litt har jeg sett, denne måneden kommer jeg til å betale litt mer i studielån. Da er jeg nesten tilbake til hva det var før Studielån-utfordringen Kjersti Gulli og jeg hadde i 2018.

Hvordan ligger vi an totalt? Vel, en måned over halvveispunktet, og det kan se ut som det blir vanskelig å nå 100.000 nedbetalt i løpet av året. Jeg skal ikke si noe med sikkerhet, jeg har ikke regnet på det. Men 100.000 nedbetalt hvert år, har vært et ‘hemmelig’ ønske hos meg hvert eneste år. En rask utregning med kalkulatoren, viser at jeg må doble innbetalingen de neste fem månedene, for å kunne nå 100.000. Det blir litt vanskelig, på grensen til umulig, siden feriepengene og skattepengene er utbetalt. Men jeg har klart umulige saker tidligere. Jeg kan bare prøve. Uansett om jeg ikke når 100.000 vil jeg være nærmere enn om jeg ikke prøver.

Dette blir kanskje siste gangen jeg viser akkurat disse nettoene. Jeg misliker sterkt når nettoen synker. Som den vil gjøre denne måneden. Jeg har fremdeles 80.000 kr å bruke for kjøkkenoppussingen. Allikevel. Jeg har tatt inn over meg at nettoen egentlig ikke er netto, det er bare de likvide midlene mine. Dvs de pengene jeg lett kan få tak i. Her er det ikke inkludert verdien av leiligheten min eller pensjonen. Dessuten har jeg lyst til å demonstrere og vise hvordan markedet påvirker investeringene mine og se hvordan de utvikler seg over tid.

Igjen, det samme med denne grafen. Muligens siste gang vi ser den som dette. Jeg er litt usikker. Det er også sunt tror jeg, å vise hvordan enkelt-kjøp som et kjøkken, påvirker nettoen, enten som et lån eller hvordan sparepengene reduseres. For meg er det sparepengene som reduseres. Første duppen var i juni, neste, store dipp, kommer denne måneden. Det kan jo være greit å demonstrere det også…

*************

Slik er min økonomiske rapport etter juli. Det er mye som skjer i livet de neste fire ukene, så jeg er spent på å se hvordan ting utvikler seg, både økonomisk og ikke minst, hvordan kjøkkenet blir seende ut! Ahh, håper det blir bra!

#gjeld #lån #netto #rapport #personligøkonomi #økonomi

Går du tom for viljestyrke eller er det en god unnskyldning?

Har du hørt at viljestyrke er begrenset og du derfor må planlegge å gjøre de viktigste, mest krevende, mest konsentrasjonsavhengige oppgavene på morgenen, fordi du ikke skal bruke opp viljestyrken din på små, uviktige oppgaver? Jeg vet jeg har hørt det og når jeg hørte det fikk jeg en slags; Aha! Det er derfor jeg spiser så mye mer sjokolade på kvelden (og det har ingenting med at det er på kvelden det er tilgjengelig). Derfor har jeg stått opp før kl 5 hver hverdag i tre år. Først for å trene, nå for å jobbe med blogg og Youtube. Jeg fortalte det til en bekjent og de var HØYST skeptisk. Jeg tror ‘beleilig’ var et ord de brukte. Med god grunn viser det seg. For når jeg begynte å se på selve forskningen, viser det seg at de jeg har hørt dette fra, har ignorert ALLE undersøkelser som går imot den opprinnelige forskningen. Det kan se ut som om dette er selvforfyllende profeti, hvor du (jeg?) bruker dette som en unnskyldning til å ta dårlige valg på slutten av dagen, og det derfor faktisk hinder meg selv. (Og kanskje deg?)

Et eksempel på hvordan unnskyldningen virker:

For halvannet år siden hadde jeg en periode hvor jeg sluttet å drikke Cola (Ja, jeg vet, jeg har begynt igjen 😭). Det var noen dager inn i progammet, og jeg vet dette, fordi jeg skrev om det. Jeg var på vei hjem fra en bursdag og jeg var småirritert på meg selv. Den dagen hadde jeg nemlig kjøpt to bøker på Amazon, noe jeg også hadde gjort tidligere den uken. To bøker, to dagene. Fire bøker på en uke har ikke vært normen for meg på tre år! Hvorfor klarte jeg ikke å stoppe meg selv fra å kjøpe disse bøkene? Så kom jeg på at viljestyrken var begrenset. Jeg kom på at disse to dagene var de to dagene jeg var på butikken og det var de to dagene jeg gikk forbi brusen å IKKE kjøpte noe. SELVFØLGELIG! Lettet lo jeg til for meg selv, og tenkte “Dette blir et bra innlegg”. Men sannheten er at det er et litt ubehagelig innlegg.

Teorien om viljestyrken er som følger: Med å bruke mye viljestyrke tidlig på dagen, har du mindre viljestyrke senere.

Forskningen: 

Det er gjort flere undersøkelser der folk fikk beskjed om å kontrollere seg selv på ulike måter: ikke spise kakene som sto på bordet, ikke reagere på en film de ser, bare trykke på en knapp når visse ordkombinasjoner kommer opp på skjermen. Så har de fått en ‘umulig’ oppgave etterpå og forskerne ser på hvor lang tid det tar før en gir opp. De som har måttet utøve viljekraft på forhånd, gir opp raskere. Forskere publiserte alt sammen, og folk trakk et lettet sukk! Det var derfor vi sliter med å si nei til sjokoladen, vinen, ølet på slutten av dagen. Eller som ble nevnt i boka jeg leste dette om første gangen: Dette forklarer hvorfor mektige menn ‘oftere’ sliter med utrohet på kveldene, etter en LANG dag med å ta mange viktige beslutninger… Ikke at det unnskyldte de! (som boken sa).

Problem med å gjenskape resultatet.

Det de oppdager nå er at de har problemer med å gjenskape resultatet og en som har gått igjennom tidligere forsøk, sier at det er viktige data som er utelatt for å kunne dra konklusjonen de har dratt. Det har kommet alternativer forklaringer på resultatene, blant annet at sukker er med på å styrke viljekraften, fordi den gir hjernen energi. Det er bare det at det tar lengre tid for sukkeret å bli tilgjengelig for hjernen, for at det skal kunne gi hjernen en boost!

Placebo-effekt?

Det som ble foreslått i artikkelen jeg leste, er heller at placebo-effekten spiller inn. Nemlig, for de menneskene som tror at viljestyrke er noe man har et begrenset mengde av hver dag, så har de begrenset villjestyrke. MEN for de menneskene som ikke tror på begrensningen, har den heller ikke. Og stemmer dette, er det min tro på at dette stemmer som har skadet meg selv. Jeg har brukt det som en unnskyldning til å bruke pengene, jeg har tillatt unnskyldningen, fordi jeg har vært flink tidligere på dagen. La du merke til at jeg ble lettet over forklaringen jeg kom på, lørdagskveld?

Den gang jeg jobbet med dette innlegget, var det på dette punktet jeg da kom på at jeg hadde vært på butikken en tredje gang den uka, uten å kjøpe brus, og det ble IKKE kjøpt en bok den kvelden. Her hadde jeg altså samlet sammen alle gode unnskyldninger, alt som støttet at jeg ikke selv var ansvarlig for min egen svakhet og ignorert alt som kanskje motbeviste en farlig tro. For hvis du ikke tar ansvar for dine egne handlinger, så kan du enkelt havne situasjoner som ikke er bra.

Kan du ikke høre den ruspåvirkede sjåføren: “Jo, jeg har hatt tre, kanskje fire glass med øl i ettermiddag, MEN det var så mange avgjørelser å ta på jobb i dag! Viljestyrken min er sliten, og derfor kjører jeg nå”.

Eller den utro-tatte personen: “Men kjære, du vet jeg har en stressende jobb! Det er derfor jeg var utro med [den] personen”….

Veien videre

Jeg skal ikke si at jeg i dag har lettere for å si nei til ting jeg ønsker meg. Bare se denne sommeren med all sjokolade jeg har spist. Og hvor mye brus jeg har begynt å drikke igjen. MEN jeg tar i hvert fall alt ansvaret selv. Det er ikke fordi jeg ‘tvinger’ meg opp tidlig på morgenen for å jobbe med bloggen/Youtube. Det er ikke fordi jeg akkurat denne dagen hadde en ekstra krevende oppgave på jobb, som krevde ekstra konsentrasjon og færre pauser. Det er ikke fordi jeg møtte mange fristelser og sa nei til 10 av de, og derfor ja til den 11. Det er til syvende og sist jeg som blir påvirket. Det er meg det går ut over.

Har du vært under oppfatningen av at viljekraften din ble svekket i løpet av dagen? Har det påvirket målene dine, om det er å trene mer, leve sunnere, bruke mindre penger eller annet? Del gjerne din historie nedenfor!

Dersom du ønsker å lese den ene artikkelen som jeg syns var mest hjelpsom, kan du finne den her. Du kan finne flere med å Google “Limited willpower” eller “willpower Limited Resource”

Ideen til dette innlegget ble først publisert i april 2018, men er omskrevet med oppdatert informasjon og ny struktur.

#psykologi #viljekraft #begrenset #mål #endring #vaner #unnskyldning #hinder #økonomi #helse #trening

Avslutning av budsjettet i juli

Budsjettet for juli er nå avsluttet og selv om jeg utsatte oppdateringen på søndag (av angst for hvordan det ville se ut til slutt) ble det ikke så ille. Jeg fryktet det mye verre enn det var faktisk!

Det er jo alltid en god ting å huske: når det kommer til penger vil det aldri lønne seg å utsette, for angsten gjør det mye verre enn å få det overstått. Om det er å åpne konvolutter med regning og purringer, undersøke hva gjelden din faktisk er eller legge inn de utgiftene du ikke skulle ha i budsjettet ditt.

Til slutt gikk det veldig bra for meg, i stedet for å hente ut MER penger fra kjøkken-oppussingen, fikk jeg satt mer tilbake igjen. Selv om det var under 200 kr… Det er bedre enn å måtte hente ut mer!

Du kan jo se budsjettet i videoen nedenfor.

#budsjett #personligøkonomi #økonomi