Avslutning av oktoberbudsjettet

Å kopiere andre er ikke lurt. Eller å kopiere andre blindt, er ikke lurt. Det er greit å vite hvilke verktøy de har å jobbe med, før du sammenligner resultatet.

Som en venn av meg, som i forrige uke spurte meg om råd, hvorvidt han burde kjøpe en ny leilighet, som hadde alt han måtte ønske seg av tilgjengeligheter. Når jeg først hørte hvor mye den kostet, var det uaktuelt. Men når jeg fikk vite hvor mye han tjente, var det plutselig noe annet. Han har en helt annen spade enn meg, hva han kan gjøre, er noe helt annet enn hva jeg kan…

Det er en av grunnene til at jeg deler budsjettet mitt så åpent. For å gi dere en forklaring på hvorfor jeg gjør de valgene jeg gjør for min økonomi.

 • Hvorfor har jeg ikke bil?
 • Hvorfor investerer jeg det beløpet jeg gjør?
 • Hvorfor håndterer jeg lånene mine slik jeg gjør det?
 • Og mye mer

Du trenger ikke ha samme forbruksmønster som meg, for du er mest sannsynlig ikke i samme båt som meg. Men jeg håper dette er med på å øke interessen din i økonomi. Og å gi deg et større grunnlag for å ta avgjørelser for deg selv.

Spørsmål til deg: Budsjetterer du? Bruker du en app eller en annen metode? Hva er fordelene og ulempene med din metode?

Dette er meg. Link Link
9 grunner du kanskje er dårlig til å spare 12 budsjetteringsfeil jeg pleide å gjøre Stop keeping up with the Jonses.

#budsjett #personligøkonomi #økonomi

Det er ikke vanskelig å vite hva som er rett. Å gjøre det derimot…

Som regel vet vi alle hva som er rett og galt. Jeg vet at det ikke er sunt å drikke mye brus. Jeg vet at med å trene jevnlig vil man lettere holde vekten, unngå livsstilssykdommer og ha en større sjanse på en frisk alderdom. Å gjøre det, er derimot vanskelig.

Personlig økonomi er akkurat det samme. Alle MÅ ha et forhold til personlig økonomi fordi vi alle har penger, vi alle bruker penger og de aller, aller fleste av oss har begrenset tilgang til det.

Vi har alle en form for inntekt, vi har alle utgifter og personlig økonomi handler om å ha oversikt og kontroll over disse to. Man trenger ikke å være et geni for å forstå personlig økonomi, man må kunne pluss og minus. Og med den fancye kalkulaturen vi alle går rundt med, er ikke det et problem. “80 % adferd, 20 % visdom” sier Dave Ramsay og jeg er enig.

Vi kan delvis kontrollere inntekten vår. Har man for dårlig lønn, kan man søke på andre stillinger som betaler bedre. Eller gå på kurs eller ta en form for utdanning for å bedre ens posisjon i jobbmarkedet. Man kan jobbe flere timer, og om det ikke er mulig, ta en ekstra stilling nå i denne perioden hvor du trenger noe ekstra penger.

Har man for høye boutgifter, kan man flytte. Man kan bo i mindre sentrale områder eller mindre bolig. Andre utgifter kan man også kutte ut.

Som sagt: Det er ikke nødvendigvis lett å gjøre, selv om det er rett.

Rachel Cruze, datteren til Dave Ramsay, holder også foredrag om personlig økonomi. Hennes fokus er unge familier, men i Youtube-videoen nedenfor går hun igjennom fire enkle vaner som bare er sunn fornuft.

1. Bruk mindre penger enn det du tjener.

Ganske enkelt ikke sant? Se på lønnslippen din, studielånbeløper eller lommepengene du får fra foreldrene dine og VIT at du skal bruke mindre enn dette. Det som blir til overs kan du spare til noe spesielt. For eksempel en buffer, (også et annet innlegg her) slik at du ikke er avhengig av denne månedens lønn for å klare deg.

2. Ikke kjøp noe du ikke har råd til.

Vit hvor mye penger du har på kontoene dine og aldri bruk mer enn det! Bruker du kredittkortet for å betale for noe, fordi du vet du får lønn om to uker, risikerer du at når lønnen kommer, har du allerede brukt opp to ukers vært av lønnen. Og nå er det en måned igjen for neste lønning. Og ser du noe fint i begynnelsen av en måned, husk at du skal også leve resten av måneden med de pengene du har. Tømmer du kontoen og det er nesten en måned igjen til neste lønning, har du bæsja på leggen.

3. Snakk med partneren din om penger. 

Dette er så viktig. Og jeg snakker IKKE ut av personlig erfaring, evig singel som jeg er. Men penger gjennomsyrer dessverre det meste her i livet, om det er reiser, sparing, sikkerhet, arbeid, fritid. Dersom du og partneren din aldri snakker om økonomi, så utelater dere det nest viktige verktøyet vi alle har for å kunne gjennomføre våre drømmer (det viktigste er oss selv). For det er jo det penger er. Et verktøy som hjelper oss gjøre ting i livet. Å samle på dette verktøyet er ikke meningen med livet men vi får skrudd inn så veldig mange flere skruer når vi har et skrujern.

4. Sjekk bankkontoen din

Trodde dere kanskje jeg skulle nevne budsjett nå? Jeg trodde det jeg også, sånn egentlig. Nå har jeg hentet titlene på vanene fra Mrs Rachel Cruze men en del av innholdet er mitt. (Se videoen for å se forskjellen). Dette er en vane som man enkelt kan ta opp. Å lage et budsjett er slett ikke vanskelig men det krever litt tid. Å gå inn på banken å sjekke kontoene dine, tar ikke mye tid. Spesielt ikke nå i dag, når de fleste bankene har disse flotte appene. Jeg kan for eksempel gå inn akkurat nå, å se at jeg har fått lønnen min på konto i dag. Jeg vil senere kunne gå inn å se at penger som går direkte til sparekonto er trukket ut og pengene til den banken jeg har bankkort hos (Der det IKKE koster å ta ut penger). I går når jeg oppdaterte Everydollar, et gratis budsjettprogrammet jeg bruker, og det å gå inn for å sjekke hvor mye penger jeg hadde brukt denne måneden (160 kr fra bankkontoen). Med å sjekke bankkontoene dine hver dag, ser du hvor mye penger som faktisk går. Bare ikke gå i samme felle som jeg pleide å gjøre: Nemlig å tenke at penger på konto = penger jeg kan bruke!

Dette er meg.  Link Link til Youtube-video
9 grunner til at du kanskje er dårlig til å spare Hvor stor bør bufferen være? Hvorfor jeg deler økonomien min åpent

#fornuft #sunnfornuft #økonomi #penger #rachelcruze #daveramsay #tips #personligøkonomi #penger #spare #tips

7 sparemål for en nybegynner i økonomi

Så mange ting å tenke på, når vi skal lære å kontrollere økonomien! Derfor har jeg 7 sparemål jeg vil anbefale til deg som er nybegynner i å kontrollere din egen økonomi. Ikke alt passer nødvendigvis til akkurat deg, personlig økonomi er tross alt personlig, noe har du kanskje allerede kontroll på, noe er ikke aktuelt og noe ser du kanskje helt behov for… Ta uansett en vurdering, så har du et større grunnlag for avgjørelsen din.

For å oppsummere, legger jeg bare listen nedenfor, så kan du se videoen for å få en forklaring. Før vi begynner vil jeg oppfordre deg til å dele eventuelle andre sparemål du vil anbefale/jobber med, og er du uenig med rekkefølgen, legg det igjen også! Fremtidige lesere vil da ha et større grunnlag for å bestemme hva som er best for de!

1. Spar 10.000 kr i buffer (Mens du fremdeles betaler ned på gjelden din)
2. Bli kvitt forbrukslånene dine. – Sjekk gjeldsregisteret.
3. Spar opp, slik at denne månedens regninger blir betalt med forrige måneds lønn.
4. Spar opp depositum, nødbufferen skal ikke brukes
5. Spar opp to månedslønner til buffer.
6. Begynn å spar fast for feiringer, jul og bursdager. I en minibuffer
7. Begynn allerede i dag å spar til neste års ferie.

Dette er meg. Hva er minibuffere og hvordan redder det budsjettet? 9 grunnet ril at du kanskje er dårlig til å spare
8 ting før man flytter hjemmefra 7 ting om studielånet  Link

 

#sparemål #sparing #personligøkonomi #økonomi

Hva har budsjettering gjort for meg? MYE!

Oktober 2016 var den første måneden jeg hadde ett budsjett og det var måneden jeg virkelig innså overforbruket jeg hadde levd med i mange år. Basert på forbruket for august og september 2016, sammenlignet med første måned med budsjett, sparte jeg 2000 kr bare på forbruk! Jeg bodde hjemme hos mamma og pappa for å spare penger til egen leilighet, som også hadde hjulpet når stillingen min ble redusert til 50 % men nå med fullt arbeid kunne jeg plutselig sette minst 10.000 kr på sparekontoen, i stedet for 8000. Siden den gang har det gått slag i slag. Jeg har lært mye, spart mye og opplevd mye. Det aller beste, er at jeg har fått drømmene mine tilbake igjen!

Det har seg nemlig slik at jeg nå drømmer om min egen fremtid, ikke om hvordan det hadde vært å plutselig havne som en Muggle/Gompe på Hogwarts/Galtvort med Harry Potter (og blir en lærer i Muggle studies / Gompestudier), reise i Middle Earth med Merry og Pipin (Mine favoritt karakter), Deltatt i Sultlekene med Katnis og Peeta som et usynlig spøkelse, reist til Narnia eller prøvd å gå i Jane Austens verden.

Jeg håper dere skjønner hvor stort det er for meg, å gå fra fantasi-drømmer, til drømmer som jeg faktisk kan oppleve. Jeg er til stedet på en helt annen måte enn jeg noen gang har vært før. Fremtiden er noe jeg gleder meg til, noe som ikke har skjedd siden jeg var liten! Og alt fordi jeg begynte å gjøre endringer og oppnådde noen mål…

Mål jeg har oppnådd siden jeg begynte på min økonomi-eventyr.

 • Okt. 2016. Første budsjett. Sparer umiddelbart 2000 kr.
 • Jan. 2017. Får godtatt søknad om boliglån.
 • Mars 2017. Kjøper en leilighet. Beholder nok av egenkapitalen i banken for å kunne klare meg selv i 6 måneder uten lønn.
 • April 2017. Flytter inn i leiligheten og begynner å betale ekstra på lånene mine.
 • Jun. 2017. Begynner å spare i fond.
 • Sommeren 2017. Kjøper inn diverse møbler o.l. til leiligheten.
 • Okt. 2017. 100.000 nedbetalt det året. Begynner å spare til å pusse opp kjøkkenet og reise på ferie til USA
 • Nov. 2017. Begynner fast jobb. Ikke mer midlertidig stilling.
 • Feb. 2018. Reiser to uker i California og Washington State. Besøk hos venner, biltur mellom San Diego og San Francisco langs Route 1 pluss noen dager i Seattle var kjekt og kostet over 31.000 kr.
 • Mars 2018. Med skattemeldingen innser jeg at jeg i 2017 tjente rekord mye, takket være to ekstra jobber om sommeren (tre totalt altså). Dette innser jeg samtidig som jeg får den største skattesmellen jeg noen gang har fått. ;-p
 • Aug. 2018. Gjør om på nedbetalingsplanen for lånet til Mamma og Pappa. Skal nå spare ekstra for å pusse opp kjøkkenet. Målet er å spare opp 100.000 kr til neste sommer.
 • Okt. 2018. Har betalt ned totalt 200.000 kr på lånene, har over 200.000 kr kontanter på div. bankkontoer. Dette er nødbuffere, mini-buffere og 75.000 kr av disse er øremerket kjøkkenet.
 • Jan. 2019. Ekstra penger mottatt, 100.000 oppnådd. Bestemmer meg for å spare 20.000 i buffer i tillegg.
 • Mai. 2019. Tegner første forslag til kjøkken, og får pris. Bestemmer meg for å spare enda mer…
 • Jun. 2019. Bestiller kjøkken.
 • Aug. 2019. Begynner å pusse opp kjøkkenet, oppussingen er utvidet til gang og stue. Har klart å spare 43.000 kr i buffer.

Nytt år er gått, så jeg oppdaterer listen. 🙂 Ble først publisert okt. 2018, med alt som hadde skjedd opp til da. 

Dette er meg. Vendepunktet: Når strikken nesten røk Link
Link Link Link

#Selvskryt #feire #budsjett #personligøkonomi #jubileum #økonomi

Kåkånomics, dag 1

Kåkånomics har begynt, og dette er oppsummeringen av dag 1

Forresten, det blir ingen innlegg i morgen. Jeg kommer hjem rundt midnatt, skal på jobb i morgen tidlig og skal være veileder i helgen. Jeg trenger søvnen.

Sjekk instagram for oppdateringer i morgen. https://www.instagram.com/voksentilslutt/?hl=nb

#kåkånomics2019 #kåkånomics

Kåkånomics begynner i dag!

Er du i Stavanger denne uka? Er du i Stavanger i dag? Fra onsdag til lørdag vil det være over 80 foredrag og debatter om ulike økonomiske temaer. Som frivillig kan jeg ikke velge fritt, da blir jeg satt med en dør og hører de de snakker om der. MEN programmet er så utrolig bra, jeg hører noe bra uansett!

Som i dag:

 

Fordi det er verdt det! Kvinner i toppen. Blyge-Harry kl 18-19

En kvinnelig toppleder fikk spørsmål når hun trådde inn i stillingen: “Hva har du ofret?” og da kan i hvert fall jeg høre det uspurte spørsmålet: “Hvorfor har du ofret dette?” Som forklarer tittelen på boka.

Tilbake til samvirke? Alternativ bedriftsorganisering i den moderne økonomien Blyge-Harry kl 20-21

Samvirke er noe vi gjerne forbinder fortiden til, når norske bønder gikk sammen for å sikre sin egen økonomi i en økende global handel. (Tine og Felleskjøpet er/var eksempler). Jeg hadde ikke tenkt over at dette kanskje kan videreføres til fremtidige bedrifter, men siden spørsmålet er stilt, blir jeg nysgjerrig selv.

Når skal staten drive Monopol? Om vin, vann, vei og bane. Blyge-Harry kl 22-23 

Monopol er som regel ikke bra, og staten er de eneste som får lov til å ha det. Enten fordi det er noe vi trenger, men det er ikke lønnsomt, eller for vårt eget beste, men kan staten bli litt for glad i Monopol? Og er det alltid godt begrunnet?

Det jeg går glipp av: 

Det er umulig å ikke gå glipp av gøyale ting i årets Kåkånomics! Det er ALT for mye bra og man må bare prioritere. Det jeg ikke får med meg, som er virkelig synd er Aktiv vs Passiv forvaltning på Holmen Bar kl 21. Sant nok, jeg har pause mellom 21 og 21:30, MEN da får jeg bare med meg halvparten.

****************

I morgen får jeg med meg konferansen: The political economy of Energy Som varer fra 9-14:30. Så skal jeg være på Victoriasalen fra kl 18:30 til 22:30. Her får jeg med meg følgende:

Hva får vi råd til i fremtiden? Finansministerens perspektiv, Victoriasalen kl 17-18.

Siv Jensen kommer å holder et foredrag om hvor hun ser Norge kommer til å være i fremtiden.

Memo: Husk bedre. En investering for livet, Victoriasalen kl 19-20

Nyttige tips til å huske presentasjoner (dette trenger jeg) navn, språk osv. Oddbjørn By kommer, han er tidligere verdensrekortholder og var vist nok på Norske Talenter i 2018. Ikke at jeg så på det, men så har jeg ikke TV i det hele tatt…

Hvem er redd for overvåkningskapitalismen? Victoriasalen kl 21:30-22:30

Jeg leste om en mann som ble ansatt av Target for å lage et program som forutså hva kundene deres ønsket å kjøpe i fremtiden, med å analysere hva de kjøpte nå. Han begynte selv å reagere når han fikk to telefoner fra samme far. Først for å spør hvorfor de i all verden kunne finne på å sende masse graviditets-informasjon til datteren; Ønsket de på påvirke henne til å bli gravid?! Neste telefon var for å spør hvordan i all verden de kunne vite at datteren var gravid?!

Her håper jeg også det snakkes litt om hvordan vi påvirkes ubevisst gjennom sosiale medier og slike ting.

**************

Det var de neste to dagene for meg. Kommer du?

Dette er meg! Link Alt jeg gleder meg til! 7 Babysteg

Ansiktsmasker av Gurkemeie

Gurkemeie er et slags vidunermiddel, skal vi tro artikler på nettet. Og nettet lyver aldri, ikke sant? ;-p Men det er faktisk noen medisinske internettsider om gurkemeie, så jeg velger å være optimistisk.

Det er gøy å leke med skjønnhetsprodukter, syns jeg. Her lager jeg to ulike ansiktsmasker med Gurkemeie. En er honningbasert og en er melkebasert.

Bortsett fra Gurkemeien og tea-tre oljen, er resten ting du raskt har i skapet.

Husk, dersom du lager dine egne produkter for å spare penger, er det viktig å bruke produkter du kan bruke til flere ting, og som ikke koster så innmari mye.

Det finnes ufattelig mye på nettet, har du lyst til å søke selv kan du se etter ordene som står nedenfor. Du finner utrolig mye. Vær fornuftig, ikke kjøp ukritisk, ikke bruk ukritisk.

Turmeric (Gurkemeie)

Honey (honning)

Oat (havre)

tea tree oil

Acne (kviser)

Dry skin (tørr hud)

Mixed skin (blandingshud)

Oily skin (Oljete hud)

DIY (Gjør det selv/ Do It Yourself)

Homemade (hjemmelaget)

Exfoliate (eksfoliere)

Scrub

Så til videoen min.

Dette er meg.  Link Link til Youtube-video

#ansiktsmaske #gurkemeie #diy

Vendepunktet: Når strikken nesten røk.

September 2016 var jeg ved et vendepunkt. Jeg var utslitt. I korte perioder svimlet jeg, fikk tunnelsyn og måtte holde meg fast i noe så jeg ikke falt over ende. I ettertid skjønner jeg at dette var fordi jeg de siste 5 måneder enten hadde var på jobb, (sov på bussen) på vei til eller fra jobb eller var hjemme å sov. Hvorfor jobbet jeg så mye? Tre ord kan forklare så mye: Olje’krisen’ i Stavanger.

I halvannet år hadde jobbsikkerheten min vært ikke-eksisterende, med korte kontrakter som ble forlenget med tre-fire måneder av gangen. 5 måneder hadde vært med 50 % arbeid (til sammen, på to ulike arbeidsplasser) som også betydde 50 % lønn. September 2016 var også den måneden jeg var mest overbevisst om at jeg snart ble 100 % arbeidsledig.

Et halvt år tidligere hadde begge faste jobbene jeg hadde, igjen; som til sammen utgjorde 50 %, blitt avsluttet fra og med sommeren av. Men jeg fant en middlertidig løsning: En sesongjobb innenfor konsernet jeg jobbet i. Så ble jobben i konsernet utvidet, kortsiktig. Ut august i stedet for i slutten av juni. Fordi alt var innenfor et konsern, (og fordi de ville beholde meg og slippe å lære opp noen andre), var det greit at jeg jobbet begge stedene.

Sommeren var hektisk, jeg hadde flere dager hvor jeg jobbet 12 timer på de forskjellige jobbene og fordi sesongjobben også inkluderte helg, var det en tre ukes periode i juli jeg jobbet hver dag. Dette merket jeg fysiske med korte perioder med svimmelhet, og det at jeg sovnet med en gang jeg satt i ro mer enn 15 min. Vekkerklokken ble aktivt brukt hver gang jeg tok bussen.

Siden den ene jobben skulle være ferdig i august, den andre i september, holdt jeg ut. Hvem visste hvor lenge jeg ville gå uten arbeid etter september?

Jobben som skulle slutte i august gjorde det men noe nytt dukket opp to dager etter; et prosjekt som skulle vare ut oktober. Selvfølgelig sa jeg ja! Perioden med over 100 % arbeid fortsatte i noen måneder til. Og det var i denne perioden jeg befant meg, for tre år siden.

Jeg hadde en måned igjen med 100 % + arbeid men hva ville skje etterpå? Med mindre noe annet dukket opp (og jobbmarkedet var ikke bra), ville jeg være helt arbeidsledig i oktober!

En dag satt jeg på Youtube og jeg fant en video om kostnadsbesparende ting man kunne gjøre i hjemme og det førte videre til noen videoer hvor privatpersoner delte 10 ting de hadde kjøpt som hadde spart de penger… Jeg hadde funnet en ukjent nisje på Youtube: Youtuberene som snakket om personlig økonomi og det å kutte ned gjeld! De neste ukene gikk med til å oppdage den ene Youtuberen etter den andre. Den siste uken i september bestemte jeg meg for at jeg igjen ville prøve denne budsjetteringstingen de alle anbefalte. I løpet av uken hentet jeg tallene fra august og september og laget et budsjett for oktober. Det ble en åpenbaring!

Budsjettering har ført til både direkte og indirekte forbedringer i livet mitt.

Direkte

Med budsjettering har forbruket mitt gått radikalt ned og sparerate/gjeldsbetaling radikalt opp. Jeg kan kalle meg boligeier og budsjettet mitt matcher mine økonomiske mål. I år 1 klarte jeg å kjøpe min egen leilighet (med hjelp av et privatlån hos mine foreldre i tillegg til lån av banken), betale ned 100.000 kr på boliglånet i banken og kjøpe det jeg trengte til boligen. I år hadde jeg fast jobb, tok meg min første store ferie på tre år (en tur til USA), jeg begynte å spare opp til å pusse opp kjøkkenet og betalte ned ytterlige 100.000 kr på alle lånene mine. I år 3 har doblet jeg hvor mye jeg hadde spart til oppussingen, jeg holder nå på å pusser opp, ikke bare kjøkkenet, men også stua og gangen!

Det aller beste er at jeg ser hvordan jeg kan oppnå mine økonomiske mål fremover. Jeg vet hvor jeg skal og jeg har kartet og kompasset for å komme dit.

Indirekte

Det å begynne å budsjettere var bare ett av stegene på min vei til å forbedre min egen livssituasjon. I mange år har jeg vært stuck i en fase av livet, som mange andre milleniumsbarn men det å begynne og oppleve suksess med budsjettering, har gitt meg viljen og troen på at jeg kan komme meg videre andre deler av livet også. Året etter jeg begynte å budsjettere, fikk jeg meg fast jobb  men den største endringen har skjedd inni meg. Jeg har funnet gleden med livet igjen. I stedet for å vente på at ting skjer med meg, har jeg begynt å gjøre bevisste endringer. Jeg har endelig innsett at det er galskap å gjøre det samme som jeg alltid har gjort og forvente ulik resultat.

I stedet for å dagdrømme om andre verdener, dagdrømmer jeg om mitt eget liv. Ting som faktisk kan skje. I stedet for å kun lese fantasi-og urealistiske bøker, leser jeg i tillegg bøker som inspirerer tankene, drømmene og selvfølelsen min (jeg har ikke sluttet å lese uralistiske og fantasibøker enda, men seleksjonen har utvidet seg).

I stedet for å vente på at verden skal oppdage meg og gjøre mitt liv fantastisk, (ja, jeg har faktisk hatt den oppfattelsen), har jeg tatt tøylene selv. Hvordan Rapunsel noen gang fant en prins, skjønner jeg ikke. Jeg har mål, mål om å komme meg ut av tårnet, mål om ting jeg selv ønsker å oppnå. Og det kjennes ganske fantastisk ut!

Og det hele begynte med å ta kontroll på økonomien..

Så hurra for meg! Jeg ble kanskje født for 34 år siden, men gjennombruddet jeg begynte med mitt første budsjett 2016, vil alltid være et høydepunkt i livet.

Jeg har tatt deler av teksten som feiret to års jubileet, men inkludert alt som har skjedd det siste året også. 

Dette er meg. Link Link

#økonomi #utvikling #selvutvikling #budsjett #veiilivet #kontroll #mål

Aktiv bruk av ønskelister: Sløs ikke penger


Både dine og mine penger blir sløst i juletidene og her tenker jeg KUN på gaver. For ja: julemiddagene og kosen koster MEN det er kos, det er samvær, det skaper minner. Det er derfor verdt det, syns jeg (så lenge det ikke blir FOR mye). Men på gaver? Her er vi villig til å sløse så inni granskauen masse! Både våre egne penger og andres penger faktisk. Bedrifter som gir en generisk gave til sine ansatte, hvor gjerne mer enn halvparten tar koppen/drikkeflaska/lysene/ etc og setter det i skapet lenge nok til at det kan kastes. Venner og bekjente som kjøper noe godluktende såpe som ikke får plass i dusjen men i en skuff, frem til det havner i søpla.

Tenk deg tilbake: Hvor mange ganger har du gått rundt i butikkene, på leting etter ett eller annet å gi til en kollega (tenk secret santa), eller en venn/venninne, der man ‘bare’ skal bruke mellom 50 og 100 kr…. Og hvor mange hver vinter skal man ‘bare’ bruker penger på? Og hvor mye sløsing av ressurser kommer med, fordi vi kjøper gaver vi ikke helt liker og gir det til folk som heller ikke helt liker det de får? Alt for mye.

For 8-9 år siden gikk jeg lei av å få gaver jeg la i et hjørne, en skuff eller hylle og aldri tok frem igjen. Men hva kunne jeg egentlig forvente meg? Jeg klarte ikke selv å komme på noe jeg ønsket meg, hvordan skulle venner og familie komme på det? Så de siste årene har jeg planlagt ønskelister både før jul og bursdag som jeg deler med venner og familie. Og jeg har både fått ting jeg forventer og ting jeg har blitt overrasket over (som enda var bra).

Det er ikke bare enkelt med ønskelister, spesielt søsteren min har klaget litt. For når jeg gir en ønskeliste, så låser jeg de litt til den. I to og et halvt år besto ønskelisten min kun av turutstyr. Dette er en veldig fjern verden for søsteren og selv om hun kjøpte klærne, termosen og vanntette sokker, var det ikke noe med gaven som hun kjente seg igjen i. Hun likte ikke at gaven kunne være fra hvem som helst, ikke fra henne spesifikt. Hun var dermed svært glad den sommeren jeg hadde nok turutstyr og  ønsket meg en Fjällräven sekk, for den likte hun også (De gikk sammen om å kjøpe den).

De siste par årene har jeg løst det med å ha ganske lange ønskelister. Og jeg tar vare på den, slik at jeg kan kopiere det jeg fremdeles trenger halvåret etter når det er jul/bursdag. Da blir jeg overrasket og folk kan velge basert på hva de har råd til og hva de har lyst å gi sitt stempel på.  “Dette er til Ingrid, fra MEG”.

Ja, ønskelister sparer penger, miljø og ressurser. Ønskelister er til å anbefale. Jeg tror jeg allerede nå skal be søskene mine gå grundig igjennom husene deres å se hva de trenger! Så slipper jeg å sløse mine penger også…

Ett innlegg som er 50 % nytt, 50 % tidligere publisert i april 2017. 🙂 haha

Dette er meg. Link til Youtube-video Link

#økonomi #ønskeliste #bursdag #jul #miljø #personligøkonomi

Nordens første, beste og morsomste ØKONOMIFESTIVAL??!!

En økonomifestival! En MORSOM og GOD økonomifestival! Debatter, foredrag, filmer, og konserter. Arrangert på Stavangers utesteder. Så en festival i sin sanne form: det serveres alkohol. 🙂

Den begynner neste uke, altså onsdag 23. oktober og dette er noe jeg ser virkelig frem i mot. Dessverre kan jeg bare være med på onsdag og torsdag (jeg er selvfølgelig frivillig disse dagene), da jeg skal ut i skogen å leke/lære bort søk og redning i helgen der.

I år er programmet EKSTREMT bra, syns jeg selv. Strategien min, når jeg skulle finne hva jeg ville ta opp på videoen, var å åpne ALLE arrangement og så trykke bort de jeg ikke hadde lyst å gå på.

Tror du jeg trykket bort noe?

Vel, et par. MEN det meste ble stående.

Men det tok over 40 min å gå igjennom, så jeg kuttet bort mye bra. Finansministeren, fremtidens yrker, tilbake til samvirke, the green new deal, velferd med eller uten profitt, Hvorfor er det så få næringslivsfolk i politikken…. Og dette er bare fra onsdag og torsdag!

De virkelige høydepunktene, de jeg ikke klarte å trykke X på, de finner du i videoen nedenfor.

Det er også mange linker her.

Programmet: https://www.xn--kknomics-9zab.no/kalender/

Kåkånomics hjemmeside: https://www.xn--kknomics-9zab.no/

Kåkånomics på FB: https://www.facebook.com/kakanomics/

Kåkånomics på Instagram (Kverulantkatedralen er de som arrangerer festivalen): https://www.instagram.com/kverulantkatedralen_/?hl=nb

Renegate Inc annonserer at de skal være på KÅKÅnomics: LINK

Dette er meg. Link Link
Link Renegate Inc på Kåkånomics Link

#kåkånomics #økonomi #økonomifestival #personligøkonomi