Den beste og viktigste investeringen

Den beste og viktigste investeringen du kan gjøre er ikke å komme deg inn i boligmarkedet, aksjemarkedet eller kjøpe fond så fort som mulig. Det beste investeringen du kan gjøre, er å fortsette å lære, fortsette å utvikle sinnet. Ikke bare generell læring men ting som kan utvikle deg selv som arbeidstaker og som jeg syns er spesielt viktig, lære mer om personlig økonomi. I tillegg er dette gratis og praktiserer du det du lærer, vil du også ha lært det for resten av livet. Jo mer du får utvidet horisonten din, jo mer fleksibel er du og jo flere løsninger kan du finne i dine hverdagsproblemer.

Det er jo tross alt noen som oppfant hjulet første gang.

Jeg mener det er spesielt viktig å lære om de tingene som kanskje ikke helt støtter opp på dine egne teorier. Av 3 årsaker/resultat. 1 – Du kan oppdage at du har feil, og det er greit å finne ut av så fort som mulig. 2 – Du kan bli sikrere i din sak med flere argumenter og bedre forståelse for ditt eget standpunkt. Og 3. alternativet – Du kan fremdeles være ganske sikker i din sak, men innse at det finnes flere måter å gjøre ting på, og du kan kanskje justere ditt eget standpunkt, litt.

Jeg går ut i fra at de fleste av oss opplever mye av alternativ 3, når vi lærer nye ting. Og jeg mener det er spesielt viktig når det kommer til personlig økonomi, som er 80 % adferd, 20 % matematikk/logikk.

Å lære seg om økonomi, håndtering av penger og hvordan du sikrer deg selv i fremtiden er ikke noe som kommer helt av seg selv. For mens det grunnleggende er “Ikke bruk mer penger enn du tjener”, involvere det også veldig mye mer. For folk er dum med penger. Vi gjør ikke alltid det rasjonelle, det matematiske, det logiske. MEN med å lære mer om personlig økonomi, kan vi ikke lure oss selv til å tro at vi gjør alt riktig. Vi har en større mulighet til å kontrollere adferden og vi vet i hvert fall hvorfor vi kanskje unngår investering, selv om all økonomisk logikk tilsier at det lønner seg i lengden.

Det å lære seg mer, gjør også at du bevisst velger å gjøre de tingene som ikke er matematisk logisk og korrekt. Jeg for eksempel, kunne hatt mindre penger på høyrentekonto og heller betalt ned mer på lånene mine eller investert de i fond. Det er matematisk rett. Grunnen til at jeg ikke gjør det, er fordi det gir meg en trygghet, som boligeier og singel, å ha såpass mye kontanter tilgjengelig for uforutsette utgifter. Jeg har hatt perioder med svært usikker jobbsituasjon, hvor jeg i over ett år, ikke visste om jeg hadde jobb om tre måneder eller ikke. Nå har jeg fast jobb, og oppsigelsestid men jeg husker fremdeles usikkerheten. Og fordi jeg har gitt meg selv mer kunnskap om økonomi, vet jeg at jeg gjør denne avgjørelsen bevisst.

Jeg har også små-mål om personlig økonomi som jeg ønsker å lære meg mer om. Dette året for eksempel, fokuserer jeg ekstra på boliglånet mitt. Dette har gitt meg en uforutsett innsikt i alternative måter å se på boliglån, forbrukslån og renter, som en av seerene mine hjalp meg med på mandag. Han tipset meg om en video som het noe som ‘How to pay of your house in 5-6 years“. Jeg var ganske fascinert over denne ideen og den har gitt meg mye å tenke på, selv om jeg mest sannsynlig ikke kommer til å følge rådet. Dere kan se kommentaren til seeren og mitt svar ved se i kommentarfeltet på videoen her. Kommentaren er bare på Youtube, og ikke på bloggen, så du må over på Youtube-kanalen for å lese de.

***************

Hvilke endringer har du gjort i din personlig økonomi, med bakgrunn på at du bevisst har lært mer om temaet? Budsjett, investering, sparing er tre nøkkelord for meg? Hva er dine 3 nøkkelord?

#personligøkonomi #kunnskap #investering #lærdom #spare

Eksperiment: Boliglån – Første ekstra betaling

Ekstrabetaling på boliglånet endrer betalingsplanen og endrer rentene. Det er en måte å spare penger på, dersom investering nå, umiddelbart, skremmer deg, (Jeg håper det blir mindre skummelt, etterhvert som du lærer mer). Denne måneden har jeg betalt nesten 1200 kr ekstra, da har jeg rundet betalingen opp til 6000 kr ut av konto, som har spart meg 464 kr. Dette er penger spart over hele lånets levetid.

I videoen nedenfor går jeg igjennom excel-arket jeg har og viser hvordan jeg har regnet ut hva jeg har spart. Og spørsmål til dere: Har dere noen forslag til hva jeg kan ellers gjøre/prøve for å redusere boliglånet?

Håper dere har en strålende flott og uperfekt dag, og hvis dere er syk, slik jeg er: Jeg håper dagene deres blir litt mindre uperfekt fremover.

#eksperimentboliglån #boliglån #lån #gjeld #ekstrabetaling #ekstraavdrag

Gjeld og Nettorapport, siste for 2019

Jeg drømmer om å bli gjeldsfri. Jeg drømmer om den dagen hvor 11 % av inntekten min ikke går til å betale renter men heller går til å betale for en avslappende pensjon. Som forhåpentligvis begynner i begynnelsen av 60-årene og ikke i slutten. For å holde meg selv i nakken og fokusert på dette målet, lager jeg disse gjeld og netto-rapportene. Da ser jeg utviklingen. Jeg vil sterkt anbefale at du også gjør det!

Siden slutten av 2018 har rentene på både boliglån og studielån økt, litt etter litt. Og dere aner ikke hvilken motivasjon jeg får (og litt håpløshet også, for å være ærlig), når jeg ser hvordan litt over 1 prosent økning har påvirket rentene. Jeg pleide å betale under 70 kr dagen for lånene mine (under 1700 kr i måneden), i desember betale jeg nesten 100 kr dagen (94 kr) for lånene, over 2800 kr i måneden.

For å hjelpe med dette har jeg endret betalingsplanen min. Dette er ikke offisielt gjort i banken eller hos Lånekassen men med å bare betale ekstra, vil det påvirke lånet uansett. Jeg kommer til å dokumentere endringene på boliglånet og jeg kaller serien “Eksperiment: Boliglån”


Eksperiment: boliglåns prosjektbeskrivelse 

Eksperiment: boliglåns excel ark for å demonstrere hvordan lånet endres ved grep.

Du finner alle innlegg (eksisterende og fremtidige, når de kommer) på denne siden.


Første dokumentering av endring kommer på mandag, når jeg går igjennom Excel arket etter januarbetalingen, dersom ekstrabetalingen har gått igjennom og gjort endringer på tallene i banken.

*****************

Før jeg går videre vil jeg komme med en liten Obs, obs, advarsel:

Det blir mer og mer vanlig i dag å få råd fra privatpersoner, som meg, om pengene dine. På Facebook har vi Sparekollektivet, Pengesnakkerene og MoneyPenny Norge. Det er helt fantastisk, syns jeg selv. Det blir mindre og mindre tabu å snakke om penger og vi hjelper hverandre til en bedre fremtid. Det er allikevel viktig at vi husker på en ting. Vi gir kanskje råd på grunnlag av hva vi har forstått av hvor du er og i fra hvilken situasjon vi selv er i. Jeg ble for eksempel rådet, når jeg begynte med økonomi, å investere pengene i stedet for å betale ned ekstra på lånene mine. Mens det ikke nødvendigvis er dårlig råd, er det allikevel et råd fra noen som ikke bruker halve lønnen sin på å dekke alle lånene de har. Selvfølgelig er de mer interessert i å investere og det er en mindre risiko for de. For meg derimot, som bruker såpass mye av pengene mine på å dekke mine egne lån og fellesgjelden til borettslaget (ikke inkludert i gjeld og netto-rapporten), er det en betydelig risiko.

Jeg håper at med å gi en innsikt i alle tallene jeg har å jobbe med, hvilke dårlige uvaner jeg har for daglig bruk av pengene, vil dere bli mer bevisst på hva som bør påvirke avgjørelsene du tar for din økonomi. Personlig økonomi er personlig.


Les mer om hvorfor jeg deler jeg mine tall ganske åpent


La oss derfor se på de faktiske tallene fra desember.

 

Jeg fortsetter som jeg gjorde i oktober og november, å betale 1000 kr ekstra på boliglånet. Dette kommer jeg til å fortsette med, med en liten justering for 2020. Jeg kommer hovedsakelig til å runde opp hva jeg betaler til 6000 kr. Det betyr at jeg betaler ca 1200 kr ekstra, i hvert fall nå til å begynne med. Skulle rentene øke derimot, vil det jeg betaler ekstra, reduseres med opprundingsmetoden. Skulle rentene øke såpass mye at det jeg betaler ekstra blir mindre enn 1000 kr, går jeg bort i fra avrundingsmetoden og begynner bare å betale 1000 kr ekstra.

I tillegg til at boliglånsrenten har økt, har også renten på studielånet økt. Jeg har aldri vært særlig urolig for dette, da ‘alle’ sier studielånrenta alltid er lav og det er det beste lånet man kan ha. Og den har vært ‘historisk lav’ helt siden jeg var ferdig med studiene selv. MEN når jeg har sett litt på rentehistorikken, før jeg ble ferdig å studere og oppdaget da at i 2003 var renta 6 %. Det er ganske mye det! Mens jeg ikke har en plan om å endre hvordan jeg betaler studielånet, kan det hende jeg bestemmer meg for å runde dette tallet opp til 2100 kr. Det er jo bare 25 kr.

Selv om jeg var klar over at det så og si var umulig, etter å ha spart for å pusse opp kjøkkenet, er jeg enda litt skuffet over at jeg ikke fikk betalt mer ekstra i 2019 enn jeg gjorde. Bare 9000 kr ekstra, og jeg ville på tre år ha klart å redusere gjelden min med 300.000! Men, det gikk dessverre ikke og jeg ville ikke gjort noe som helst annerledes, så jeg får bare akseptere mine motstridende følelser og begynne med målet for 2020. Og igjen betale over 100.000 kr NED på lånene mine. Gjennomsnittlig må jeg da betale litt mer enn jeg gjør nå, 8340 kr nedbetalt hver måned, men siden jeg kan betale ekstra både til sommeren, når feriepengene kommer og muligens til jul, er jeg ikke særlig urolig.

Investering er blitt en større del av livet mitt, derfor endret jeg oversikten over nettoen min. Denne spesifiserer investeringene bedre. Det som er gøy å se er at i løpet av de siste 5 månedene, som betyr jeg har investert 2500 kr, har investeringene mine økt med over 5000 kr. Dvs en dobling av investeringene i denne perioden. Baksiden av medaljen er at jeg vet vi er i en oppgangsperiode og ting som går opp, kommer også ned igjen. Vi vet ikke når det vil skje men i min erfaring, som består av de siste 19 månedene (så og si INGENTING), er det to ganger i året små korreksjoner i markedet. Og fordi dette er en stor oppgang, vil nedgangen virke like ille. Det er viktig å holde ut i nedgangsperioder og heller tenke at nå kjøper jeg aksjer på salg, enn å selge ubrukt som privatperson på Finn. (Det betyr det samme som at du selger, på salg).

Som alltid inkluderer jeg ikke verdien på boligen min i nettoen. Den burde være det, det er en viktig del av nettoen, og hadde gitt meg positive netto-tall, men jeg tenker: jeg må jo bo en plass. Mens jeg kan selge leiligheten for å få mine egne penger igjen, er det ikke noe jeg planlegger å gjøre, før jeg eventuelt får en ny plass å bo. Og da vil pengene gå inn i den boligen.

Oppgangen av nettoen (Oransje linje) min siden forrige gang fortsetter, og glad er jeg for det. Fremdeles er jeg ikke på det netto-nivået jeg var før oppussingen, men jeg nærmer meg. Gjelden (blå linje) fortsetter å reduseres jevnt og trutt. Hvis dere ser i begynnelsen av gjeldslinja, er det et bratt hopp i oktober/november 2017. Dette var måneden jeg betalte inn 40.000 kr ekstra på boliglånet. Det utgjorde en stor forskjell på gjeldsnivået og hvordan rentene ble etterpå. Jeg kommer nok ikke til å klare å betale 40.000 kr ekstra dette året (med mindre jeg vinner noe lotto) men det er gøy å se tilbake og huske den dagen jeg gjorde de overføringene.

Og selvfølgelig: Netto beregner man av å ta bort det man skylder fra det man eier. Og fordi min største investering ikke er inkludert i regnestykket, vil dette tallet være negativt. Skulle du lure, kjøpte jeg leiligheten min for ca 1.570.000 kr. Leiligheten nedenfor meg ble nylig solgt for 1.590.000 kr. Den hadde et nyere kjøkken og nyere bad enn jeg hadde i leiligheten når jeg kjøpte den.

******

Det var gjeld og nettorapporten min for etter desember.

Holder du oversikt over hvor mye du betaler i gjeld, hvor mye du sparer, og slike ting? Del gjerne hva som har påvirket din netto i måneden som var!

Dette er meg. Gjeld og nettorapport for november Hvorfor betale fortere ned på lån? 4 grunner

#personligøkonomi #gjeld #lån #netto #økonomi

Konmari din økonomi

I dag vil jeg anbefale deg å prøve Konmari metoden på økonomien din.

En av grunnene til at jeg har kalt bloggen og Youtubekanalen min Voksen, tilslutt, er for å vise gleden det å bli voksen faktisk er. Noe jeg aldri skulle trodd jeg ville sagt når jeg var i slutten av 20 årene, for bare fem – 6 år siden. Da var jeg under den misoppfatningen at det å bli voksen betydde å gi opp på drømmene, å bare leve, oppdra noen barn og la drømmene våre gå inn i deres liv.

Har jeg nevnt at jeg mistenker jeg var litt deprimert på denne tiden?


Les 11 måter mental helse kan påvirke økonomien vår


Så gikk ting fra dårlig til muligens verre og jeg tok meg sammen. Og begynte å oppnå ting jeg tidligere bare hadde drømt om. Og jeg innså at det å bli voksen ikke handlet om å gi opp på drømmene sine. Det å bli voksen betyr at vi faktisk kan oppnå de. Vi må bare prioritere. Og når ting gikk fra dårlig til å bli verre, innså jeg at prioritering ikke var skummelt, ikke betyde dårligere livskvalitet, det betydde at jeg faktisk kan oppnå drømmer. Når jeg prioriterer de.

Så hva har dette mer KonMari- metoden?

Vel denne måneden har jeg et husmorsprosjekt, som betyr at jeg rydder, vasker, organiserer og kaster ting. Jeg har nå en liten pause fra å få litt mer orden på kjøkkenet. For å få inspirasjon satte jeg på Netflix serien om Marie Kondo hvor hun hjelper diverse amerikanere få ordning i hjemmene sine.

To hovedting har jeg tatt med meg fra å ha sett fire-fem episoder.

  1. Mari Kondo er nødt til å være det nærmeste en levende anime-person, noen sinne! Jeg mener hun er jo så sinnsykt søt!
  2. Det andre kan oppsummeres i to ord: Sparks joy!

via GIPHY

Det er punkt nummer 2 som jeg ønsker å ta videre for min video og hvorfor jeg har kalt dette innlegget «Konmari din økonomi». Det er noe jeg har delvis brukt de siste tre + årene, etter jeg begynte å faktisk prioritere utgiftene og sparemålene mine. Og jeg tror mange vil syns det er nyttig, nå som vi alle ønsker å bruke det nye året til å utfordre oss selv.

Marie Kondo ber oss alle gå igjennom sakene våre og beholde de tingene som gir oss glede. Det som ikke gir glede, det kan vi bli kvitt. Slik vil jeg også utfordre at dere gjør med økonomien deres. Og ikke bare en gang. Hver måned, når jeg setter opp et nytt budsjett, vurderer jeg sparemålene mine og hva jeg ønsker å bruke pengene mine på.

Se på alle utgiftene, og vurder om dette gir deg en ‘Spark of joy’. Og ja, det er sikkert noen regninger, som for eksempel strømregningen, som ikke gir en gledesgnist, men jeg kan love deg at prøver du å leve en måned uten strøm, vil du glinse som en vampyr den dagen strømmen kommer tilbake.

Jeg vil også anbefale deg å sette opp ulike utgifter mot hverandre, og se hva som gir deg MEST glede.

Det er så lett å havne inn i utgiftsmønster hvor vi bruker penger, ikke fordi vi ønsker det men fordi det er en vane. Jeg måtte ta meg selv i høst på å alltid bruke 60 kr på mat, hver tirsdag før Røde Kors kvelden min. Jeg kjøpte en micropizza, 20 kr. En brus og en sjokolade. Uavhengig om jeg i butikken faktisk hadde sukker-sug eller ikke. Jeg skulle på Røde Kors og hjernen min hadde da lært seg at der spiste jeg sjokolade. Kjøpte jeg ikke sjokolade, ville hjernen protestere senere, når den ikke fikk sukkeret, kaffeinen og kakaoen.

Med å vurdere hva som ga meg en ‘spark of joy’, fant jeg ut at det er andre ting som gir meg MER glede, enn å bruke 60 kr hver tirsdag på pizza, sjokolade og brus.

Fordelen med dette er også hva du faktisk velger å bruke pengene dine på. Du som ser dette er sikkert opptatt av å redusere utgiftene dine, og vil sikkert være kjent med enkelte på instagram og FB som kan skryte av å redusere kostandene sine ekstremt (Sant og si, jeg har gjort det jeg også). Og hvis det gir deg en ‘Spark of joy’ å se alle pengene du sparer på å redusere alle kostnadene dine til så lite som mulig: Kjempe bra. Du er lykkelig. Men hvis du føler press på deg, eller føler deg kjiip fordi du ikke klarer å redusere så mye, husk på hva som gir deg ‘sparks of joy’. Hvis du koser deg kjempe masse med god mat og vin. Det er hobbyen din å lage god mat, kose deg med familie og venner, (og ikke går i minus). Så er det helt i orden å bruke pengene dine på dette.

Hvis du elsker å gå å handle, kjøpe klær og finne den perfekte outfitten, hvis gjør at du slapper av, har det kjekt, (og ikke går i minus), så er det ikke feil å bruke penger på dette.

Du må selvfølgelig vurdere det opp i mot dine andre utgifter, dine andre mål. Og finne balansen for den inntekten du har. Men hvis en utgift ‘sparks a joy’ for deg, så skal du prøve det du kan, for å beholde litt av den i hvert fall. Igjen, så lenge du ikke går i minus og så lenge du også klarer å spare til fremtidige utgifter, som pensjon.

Hvilken utgift har du som ‘sparks joy’ for deg? For meg er den store tingen er bøker! Jeg elsker bøker og setter hver måned til sides 200 kr for lydbok/bøker som jeg kjøper på Amazon til Kindlen min. Jeg hadde gått galen i halen om jeg ikke hadde hatt bøker å lese. Jeg pleide å bruke alt for mye penger på bøker. Du kan se videoen her oppe om hvordan mental helse påvirker økonomien din, og hvordan jeg brukte 2000 kr i måneden på bøker. Derfor syns jeg at 200 kr i måneden er helt innafor. For meg.


Les om mine beste, verste, flaueste og dummeste kjøp


Del gjerne med meg og andre som er innom her, hvilken utgift du syns er verdt det, for deg.

#økonomi #personligøkonomi #utgifter #konmari #sparksjoy

Husmorsutfordringen: Perfekt dreper motivasjon

Det er ikke vanskelig å begynne nyttårsforsettene, livsstilsendringer eller å endre vaner; det er vanskelig å holde det gående. Den første utfordringen kommer som regel dagen etter perfekt. Dagen etter du brøt målet ditt, første gang. Første gangen du droppet treningen, første gangen du falt av vann-vogna, første gang du handlet noe du ikke skulle handle, første gangen du droppet å ta ryddeutfordringen tilsendt deg på mail. Når du har ‘feilet’ første gangen, det er da det er vanskelig å begynne igjen. Selv om du ikke mente å feile. Selv om du visste at du ikke ville få et perfekt resultat. Du kan, mentalt og i teorien være fullt klar over at du ikke er perfekt, men det å feile er en så mental knekk, det er vanskelig å komme seg på hesten igjen.

Kjenner du deg igjen?

Jeg har allerede måttet sette meg på hesten igjen! Denne måneden kjører jeg en husmorsutfordring, som vil si jeg skal rydde og organisere i hjemmet. Jeg har meldt meg på en “January Cure” hvor hjemmesiden ‘Apartment Therapy’ sender meg en utfordring daglig, i hverdagene, for en kort og enkel oppgave å gjøre i hjemmet. For å få det ryddig og organisert. En måneds lang dyp-dykk utfordring for å få bedre kontroll.

Det begynte mandag 6. januar og allerede torsdag droppet jeg ‘dagens’ oppgave. Jeg var syk. Fredag var jeg hjemme fra jobb og jeg brukte helgen på komme meg igjen. Forkjølelsen har vedvart og selv om jeg først i går hadde energi til å gjøre noe mer (når jeg virkelig kjente etter), fristet det ikke i det hele tatt å lete frem mailene jeg var blitt tilsendt. Tilsendt men ikke lest. Fem uåpnet mailer i innboksen min, som en konstant påminner på hvordan jeg hadde feilet utfordringen, bare en uke inn.

Første hinder jeg overkom, var faktisk å lese alle mailene og oppgavene jeg ikke hadde gjort. Helgen skulle blitt brukt til å vaske alle gulv. Det får holde å tørke over gulvet med støvmoppen av og til. Blomster har jeg ikke kjøpt, meditering på hva leiligheten trenger kan jeg droppe, kunst henger jeg ikke opp mens veggene står uferdig…. Der! Tirsdagens oppgave, bruke 30 minutter på å rydde i et skap, det er jo egentlig noe jeg kunne gjøre.

Men jeg hadde ikke lyst. Når fire oppgaver allerede er forbigått, gjør det virkelig noe om den femte også blir det? Dessuten var jeg sulten (maten sto i oven), jeg hostet veldig, var utslitt. Unnskyldningene sto i kø.

Det var bare det at jeg uansett måtte vente på at maten skulle bli klar, og jeg var virkelig sulten og utålmodig. Det ville være 30 min til maten var klar uansett, så hvorfor ikke gjøre det, for å få tiden til å gå? Så jeg begynte. Med det mest overfylte rommet i leiligheten min: Kottet.

Det var på kottet jeg begynte å stable kjøkkenutstyret når jeg pakket det ned for 6 måneder siden. Det er der jeg har flyttet stolene, vaskemidlet, mye av det som ikke skulle være i stua mens vi holdt på, og i det siste: Alt av verktøy og oppussingsutstyret som jeg ikke ville ha i leiligheten lengre. Det har lenge vært et problematisk rom å komme seg inn i, og det har i hvert fall ikke vært prioritet i forhold til å tørke støv fra bygge-prosjektet.

30 minutter er ikke lenge, som var en stor fordel her. 30 minutter betydde at jeg ALDRI ville bli ferdig, jeg kunne slappe av og bare prøve å få det bedre. Og alt var bedre enn det som var!

Jeg bar ikke ut alt selvfølgelig. Det ville tatt for mye tid. Men jeg bar ut det som sto midt på gulvet. Jeg plukket frem det som skal kastes, det som allerede nå har en annen, spesifikk plass (som vinglassene) og de kasserollene som jeg ikke lenger kan bruke med induksjon-kokeplaten jeg nå har, ligger i karanteneboksen min.

Det var også deilig å kunne hente frem stolene til spisebordet.

Det var noen ganske store ting som kunne flyttes ut fra kottet, ting som hadde stått helt bakerst. Det gjorde det mye lettere å sette ting inn igjen. Alt i alt brukte jeg 15 minutter på flytte ‘alt’ ut av kottet, 10 minutter på å sortere, rydde og vaske gulvet, og 5 minutter på å sette ting tilbake igjen.

Og så brukte jeg 5 minutter på å rydde rundt og på spisebordet, for å kunne ta bildet med stolene. La meg være ærlig på det. Jeg har gått i instagram-fellen, og prøver å få ting finere, for å få et mer effektivt bilde… Håper dere kan tilgi meg!

 

Hva jeg har lært.

Perfekt dreper motivasjon! 30 minutter er ikke mye tid men det gjorde en stor forskjell. Med en slik begrenset tid, var det aldri snakk om å gjøre ting ‘ferdig’. Som var bra siden jeg ikke vet hvordan ‘ferdig’ skal være. Det handlet bare om å gjøre ting bedre. Dette hjalp veldig for å få meg motivert og gjør meg oppmerksom på hvordan mitt ‘hemmelig’ ønske om å få ting perfekt, stopper meg fra å prøve i det hele tatt. Rasjonelt vet jeg at ingenting er perfekt og det er håpløst å prøve, men noe i meg har enda det ønsket. Og perfekt dreper motivasjon! Jeg må vurdere om jeg alltid har hatt denne oppfatningen. Alle vennene mine har det perfekt ryddig hos seg, og jeg har alltid hatt det rotete. Har jeg aldri hatt det ryddig, fordi jeg visste jeg ikke kunne få det til slik de har det? Noe å meditere på.

Spørsmål til deg

Hva trenger du å ha ‘perfekt’ som du derfor sliter med å gjøre? Og hvilken utfordring jobber du med nå?

#husmorsutfordring #nyttårsforsett #dagenetterperfekt #rydde #vaske #organisere

Hvis jeg har et budsjett, kan jeg enda kjøpe ting?

Et budsjett betyr ikke at du kjøper de billigste varene eller slutter å kjøpe ting du bare ønsker deg men ikke trenger. Dette skulle jeg ønske jeg hadde skjønt tidligere. Et budsjett er planen DU har for DINE penger, med formål om at det du syns er VIKTIG er det du bruker dine PENGER på. Et budsjett er derfor bare en måte å prioritere pengene dine på.

Det er allikevel noen ting som gjør at du blir begrenset av et budsjett: 

– Du må ikke bruke over evne. Det vil si, pengene er ikke en uendelig kilde, den tar slutt og budsjettet setter en stopper for handelen når du ikke lengre har penger å bruke.

– Du må prioritere noen kostnader over andre. Ting som mat, forsikring, bolig, strøm, mobil. Slike ting må betales. Går du tom for penger mens du betaler de obligatoriske regningene dine, kan du ikke kjøpe en ny TV for eksempel.

– Du velger kanskje fremtidige innkjøp over å kjøpe noe i dag. Dette handler igjen om prioriteringer.

– Ikke kjøp på kreditt, fordi ‘du har råd til å betale et månedlig beløp til varen er nedbetalt’. Har du råd til det månedlige beløpet, har du også råd til å spare det beløpet og kjøpe senere.

Kort fortalt: dersom du ønsker deg en ny tv eller noe klær, noen nye bøker, hva som helst egentlig, kan du kjøpe det så lenge du fremdeles har penger til de nødvendige tingene i måned.

Ekspert tips! Dersom du vet at du må erstatte noe stort og dyrt snart, begynn å spar allerede nå! La oss si at TV-en din begynner å skurre. Dersom du klarer å sette til sides 1000 kr i måneden, og tv-en gir opp om 6 måneder, har du 6000 kr du kan kjøpe en ny tv for! Jeg kaller dette en minibuffer!


Lyst å lære mer om minibuffere? Da kan du lese om det på i innlegget: Kort og godt: Hva er en minibuffer/sinking fund?


Dette innlegget ble først publisert i august 2018.

#økonomi #personligøkonomi #kortoggodt #budsjett #penger #prioritering #shopping #handle #shoppe #innkjøp

Januarbudsjettet, med utgiftene så langt

Budsjett handler om å bestemme på forhånd hvordan pengene skal jobbe for meg, i stedet for å lure på hvor de ble av. For budsjett og penger er bare noen verktøy for å designe det livet du ønsker deg, det er ikke noe farlig, det har ikke mer makt.

Som student, forsøkte jeg alltid i begynnelsen av studieåret, å starte et ‘nytt og bedre liv’ med å budsjettere. Alt skulle gjøres perfekt, og jeg holdt ut i ca to uker hver gang. Det var flere problem, men ett av de største, var at jeg ønsket å endre forbruksvanene mine totalt. Ingenting til noe godt, ingenting ‘sløst’. Problemet var jo at jeg ønsket at budsjettet skulle gjøre jobben for meg, ikke meg selv. Budsjettet begrenset meg, ikke meg selv, budsjettet gjorde at livet var kjiipt, ikke jeg som hadde bestemt hvordan budsjettet skulle se ut.

For du kan fint ha et budsjett hvor store deler av inntekten går til din forbruks’svakhet’. Om det er god mat, handle nye klær, reise, beauty care, gå ut på byen med venner, det er alltid du som bestemmer over budsjettet. Det eneste du må passe på, som budsjett hjelper med, er at du ikke bruker mer penger enn du har. Og slik, har du en tendens til å bruke mer enn du tjener, vil budsjettet være med på å begrense forbruket ditt. Men egentlig er det jo lønna di som begrenser deg…. Lønna og uvanene…

Å budsjettere er en vane og derfor anbefaler jeg alle som ikke har et overforbruk, å først og fremst venne seg til vanen med å budsjettere, før de begynner å redusere kostnadene sine. Det er viktig å ikke bite over for mye av gangen, da går man lettere lei. Ønsker du å redusere noe som helst, umiddelbart, ville jeg prøvd å bruke kontanter på kategorier som lommepenger og mat. Hvis du ser igjennom forbruket ditt i forrige måned, legger sammen alt av ‘diverse’ utgifter fra butikker og tar ut dette i kontanter, kan jeg garantere du vil ha en annen oppfatning av hvordan du bruker penger, når du denne måneden betaler med kontanter i stedet for kort. Husk, du kan IKKE ta ut mer penger enn du tok ut i begynnelsen av måneden. Men det er så langt jeg ville tatt det, i begynnelsen.

Uansett, nok om budsjett generelt. Nedenfor kan du se videoen av når jeg går igjennom budsjettet mitt nå i januar, og legger inn utgiftene mine så langt i år. Og under der igjen, har jeg lagt alle videoen jeg snakker om og sier jeg skal linke ‘nedenfor’. 🙂

Å bruke Everydollar (del 1):

Å bruke Everydollar (del 2):

12 budsjetteringsfeil jeg pleide å gjøre:

Hva er et nullbasert budsjett:

7 ting før du begynner å budsjettere:

Eksperiment: boliglån:

Eksperiment: Boliglån – Hvordan det vil foregå

Det siste året har boliglånsrenten økt, sakte men sikkert. For meg betyr det at boliglånet koster meg nesten 500 kr mer per måned enn for ett år siden. Dette ønsker jeg å gjøre noe med. Du kan se en video hvor jeg beskriver prosjektet nederst

.

Dette innlegget handler om hvordan jeg vil følge med på endringene. Det jeg har bestemt meg for å gjøre, er å betale inn 6000 kr hver måned, til eventuelle renteøkninger gjør at beløpet jeg betaler ekstra går under 1000 kr. (I dag er regningen på ca 4800 kr, som vil si jeg vil betale ca 1200 kr ekstra). Jeg vil dokumentere endringen ved hjelp av et excel ark.

Nedenfor ser du to tabeller som viser oversikten over betalingsplanen, skulle rentene forbli uendret. Det er viktig å legge vekt på det, for betalingsplanen endres ved tre tilfeller: Renteøkning, ekstra betaling, endring av lånet (refinansiering).

Jeg kommer til å følge med på tre ting: oversikten, som du ser her. Legg også merke til at jeg skriver hvor mye renten er, den måneden dette gjelder. Det gule som er highlightet viser endringene når jeg har betalt 1000 kr ekstra, som jeg gjorde i desember, og det største beløpet: 1396,47, får jeg av å se på totaliteten av lånet, alle årene jeg skal ha det. Hvert år har blitt redusert med 60 kr (bortsett fra det siste året), som gir det totale beløpet.

Men hva med avdragene og rentene spesifikt?

Nedenfor ser du hvordan selve avdraget på lånet har endret seg. Det jeg syns er interessant, er at det kun har blitt redusert med det jeg har betalt ekstra. Altså 1000 kr. Det betyr at ekstra betalinger ikke påvirker selve lånebeløpet mer enn hva som er betalt ekstra, men det vil påvirke rentene. La oss se på den biten.

Her kan vi spore konkret hvor endringene med ekstrabetaling ligger. Mens jeg for ett år bare reduserer rentene med 30 kr, og for 1 måned reduserer renta med knappe 2,5 kr, vil 1000 kr ekstra, redusere rentene totalt med nesten 400 kr i løpet av lånets levetid. Og disse 400 kr er permanent, selv om rentene kanskje øker mer i fremtiden. Hadde jeg IKKE betalt de 1000 kr ekstra, ville renta fremdeles ha økt, og renta ville økt tilsvarende, med de gamle tallene. Det er faktisk mulig at med renteøkninger, vil de 400 kr spart, ha økt enda mer. Men jeg klarer ikke å tenke matematisk abstrakt nok til å helt bekrefte eller avkrefte det… Uansett. Dette er metoden jeg tenker å bruke, for å spore endringer på boliglånet.

Dette er hvordan jeg planlegger å dokumentere effekten av de ulike måtene vi kan selv påvirke boliglånet. Ønsker du å høre meg forklare prosjektet i sin helhet, se gjerne videoen her:

#eksperimentboliglån #lån #gjeld #nedbetaling #ekstrabetaling #refinansiering

Ny posteplan; og jeg ber om råd

Kjære du som kommer innom å leser bloggen min, jeg trenger råd.

Jeg er super takknemlig for at akkurat du bruker litt av den verdifulle tiden din til å lese bloggen min, det varmer et hjerte at jeg kan være med å inspirere og motivere deg for dine valg i ditt liv. Nå håper jeg at jeg kan få litt hjelp av dere og dette vil påvirke hvor tilstedet jeg kan være på internett.

Jeg har hatt en liten ferie over jul for å tenke på ting. Og jeg har endelig tatt inn over meg at tid er verdifull, det er den ene tingen vi ikke får mer av her i livet og det har jeg måttet innse at jeg må gjøre noen endringer om jeg skal oppnå det jeg ønsker å oppnå, hva målene mine er. Og jeg har noen spennende mål! Raskt oppsummert:

  • Kjøre Eksperiment: Boliglån året ut. Og dokumentere hvordan 1000 kr + hver måned påvirker et boliglån.
  • Ha en månedlig utfordring, for å utfordre og ekspandere meg selv. 12 utfordringer totalt. Forslag til utfordringer mottas med takk.
  • Betale ned 100.000 kr på lånene totalt.
  • Bli ferdig med leilighetens oppussing!
  • Lese en bok per måned som skal utvide horisonten min (fagbok eller bok rettet mot personlig utvikling).
  • Gjør minst en aktivitet hvor jeg treffer nye mennesker i måneden. Gjerne noe for single.
  • Prøv å ikke være singel til slutten av dette året.

Det er spesielt de to siste jeg trenger hjelp med.

Tingen er den, at bloggen og Youtube kanalen har blitt en unnskyldning for meg, til å ikke gjøre noe nytt, noe som er kjempe skummelt. Jeg har akkurat nok tid til å drive på med dette, i tillegg til frivilligheten og livet mitt, som det er. Men for eksempel treffe og deite noen, som er det skumleste jeg kan tenke meg, har dessverre jeg hatt en svært enkel unnskyldning for å ikke gjøre, lett tilgjengelig. Jeg har ikke tid; jeg må skrive, filme, redigere, delta hos andre. Jeg må redusere denne unnskyldningen. For tro meg, jeg klarer ikke å slutte! 

Dette betyr en endring av poste-planen her på bloggen og på Youtube. Jeg kommer til å ha to innlegg i uka, et som kun er skrevet, ett som er en video, med en oppsummering/manuskript selvfølgelig. Dette kommer til å være vanskelig, for jeg har allerede brutt det, med to videoer på rappen søndag og mandag, men jeg skal prøve.

Og jeg ber om deres råd nå:

Hvordan traff dere partneren deres? Noe dere vil anbefale at jeg prøver?

Andre tips til en evig singel dame, som er livredd for å bli sammen med noen og livredd for at hun skal fortsette å være evig singel?

Og hvis dere har vært evig singel som meg: har du noen tips til hvordan jeg kan gi slipp på den selvstendigheten som man har som singel, til å begi seg ut på livet som to hvor man er nødt til å ta hensyn? Jeg er faktisk litt urolig for at jeg er så vant til å være singel, at det vil være vanskelig å endre det.

Kanskje jeg trenger en coach? Vet dere om en coach?

#redd #målsetning #skummelt #singel

Måneds lang utfordring(er)

Et nytt år gir nye utfordringer og dette året har jeg tenkt å gi meg selv en månedelig lang utfordring, hver måned, i tillegg til det årslange Eksperiment: boliglån. Denne måneden blir det en husmorsutfordring. For å få orden i kaoset jeg har bodd i, det siste halve året.

Utfordringer for å gi personlig vekst er viktig, for den som ikke vokser, krymper. Og jeg er ikke interessert i å krympe. Jeg vil derfor gi megselv 12 utfordringer, en hver måned, som skal enten gi en gevinst eller være rettet til å endre/bygge en vane. Jeg har ikke kommet på alle 12 utfordringene enda, så har du noen forslag, legg de igjen nedenfor i kommentarfeltet. Så langt har jeg tenkt, i tillegg til husmorsutfordring, som jeg skriver mer om nedenfor, en måned hvor jeg skal bare bruke 1000 kr på mat, en måned hvor jeg mediterer en viss tid hver dag, gå tur hver dag, skriver dagbok/bullet journal hver dag, er ute å treffer nye mennesker en gang i uka…. Det er bare halvparten av utfordringene! Så her trenger jeg tydeligvis hjelp til å komme på noe.

Så mer om denne månedens utfordring: Husmorsutfordringen.

Jeg er ikke ferdig med oppussingen men kjøkkenet er praktisk ferdig, og jeg er lei av å lete etter ting jeg mangler i esker og skuffer. Samt jeg finner dobbelt av alt jeg ikke trenger men ikke en eneste sil for å tømme av vannet når jeg har kokt spagetti… Det er på tide å prøve en January Cure (https://www.apartmenttherapy.com/how-to-catch-up-with-the-january-cure-265774) Dette er et program hvor de sender ut en oppgave hver dag på mail, de neste 20 dagene (i videoen nedenfor sier jeg 2 uker, men når jeg leste her, så jeg det var 20 dager).

Jeg har allerede begynt på noe organisering og rydding, hovedsakelig for å kunne ta i bruk den brukte robotstøvsugeren jeg fikk til jul. Målet med denne måneden er å organisere, rydde, kaste, gi hver ting sin plass, og kanskje få det litt hyggelig rundt meg.

Og der kom jeg på en annen utfordering: Gjøre ferdig oppussingen! Jeg må håndtere veggen.

Uansett, som er svært person som kan fint klare seg med masse rot og kaos i rommet, er det på tide å skjerpe seg litt. Og denne måneden skal bli kick-startet for å komme igang. Ikke bare skal jeg klare å kaste masse og gi alle eiendelene mine, sin plass, jeg vil også opparbeide meg en rutine hvor jeg bruker 30 min før jeg legger meg, til å rydde og vaske en spesifikk del av leiligheten min. Er ikke det en ganske grei avslappnings-rutine da? Jeg mener det.

Holder du på med noe rydde-utfordring som du deler på instagram/blogg/youtube? Jeg vil gjerne se andre som viser før og etterbilder, osv, for å hente inspirasjon og motivasjon hos dere! Fortell meg hva du driver med og hvor jeg kan følge deg, i kommentarfeltet nedenfor!

Og hvis du lurer på hvordan det ser ut hos meg, før helgen, kan du se videoen her: (Og vil du se hvordan stua ser ut etter første helg med rydding, se videoen nedenfor)

#månedligutfordring #utfordring #mål #rydde #husmorsmåned