5 steg for å stoppe økonomiske uvaner

Økonomiske uvaner, vi har de alle. Og noen er det helt i orden at vi har. Andre derimot…? Vel de kan være vanskelige å bryte. Fordi det er en uvane. En uvane, som en vane, er en automatisk reaksjon til en hendelse eller stimuli. For eksempel (for en vane): Når jeg sykler hjem etter jobb er jeg uthullet av sult. Jeg må spise UMIDDELBART når jeg kommer hjem, har bokstavlig talt vondt i magen av sult. Men sykler jeg noen andre plasser, for eksempel til et møte etter jobb, en annen aktivitet (enn Røde Kors), er jeg ikke sulten. Fordi jeg har ikke som vane å spise umiddelbart. Jeg syns dette er et ganske godt eksempel, for man skulle tro at sult er sult og bare påvirket av kroppens behov. Men, neida!

Når du følger stegene nedenfor er det derfor viktig at du er ærlig med deg selv. Selv om det kanskje får deg til å føle deg ukomfortabel. Tror du det er kjekt for meg å innse at jeg har virkelig blitt avhengig av Cola igjen? Nope! (Se video nedenfor)

 1. Lag en liste over alle uvanene dine som koster deg penger. Skriv ned både de som du ønsker å slutte med, og for moro skyld, de du ikke helt vil håndtere enda. Det er ikke meningen at du skal slutte med alle umiddelbart (kan vi si umulig?) men vi må være ærlig med oss selv. Slik kan vi se hva som kanskje er et problem og nå vet vi hva vi har å jobbe med i fremtiden. Sjekk bankutskriften din for tidligere måned, vurder med minnet ditt om dette er unormalt høyt/lavt eller akkurat som vanlig. Gang opp for å få måneds, eller enda bedre; årskostnader.
 2. Lag en liste nummer 2 med alt du ønsker å gjøre i fremtiden som koster penger. Alt som kan skje fortere om du hadde spart mer!
 3. Se på liste nr 1 om uvaner. Velg en (eller to) som du ønsker å fokusere på nå. Denne/disse er med på å gjøre drømmen din litt vanskeligere, at drømmene tar litt lengre tid og DU kan gjøre noe med det i dag!
 4. Når du handler eller er fristet til å bruke penger på uvanen din, spør deg selv: Er denne tingen verdt mer for meg i dag, enn drømmen min for i morgen er?
 5. Aksepter at av og til er svaret JA. Og fortsett i morgen. Er svaret ALLTID ja, finn en annen uvane du vil bryte.

Både uvaner og drømmer er utrolig vanskelig å dele med omverden, jeg vil allikevel oppmuntre deg til å fortelle noen om det. De kan hjelpe deg følge opp og være en ‘accountability partner’ eller forpliktelsespartner.

Ha en strålende flott og uperfekt dag!

#personligøkonomi #økonomi #lommepenger #penger #uvane #spare #mål

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg