Å være takknemlig når man gjør feil

I helgen gjorde jeg en feil, som førte til at jeg gjorde feil både på bloggen, på facebook og på youtube-kanalen min. Du vil ikke se spor av feilene i dag, da jeg fjernet innlegget og youtube-vidoeoen og gjorde deler klare på Facebook for å hindre misforståelser. Jeg var veldig flau og kroppen var utrolig urolig. Her hadde jeg fått æren av å presentere et tema, som jeg først trodde jeg hadde misforstått, og derfor korrigert, men det viste seg jeg hadde rett til å begynne med, men hadde ikke dobbeltsjekket.

Der og da, når noen påpekte feilen, var ikke kjekk. Hvis du kjenner følelsen i kroppen når du har fått for mye koffein i deg og du føler bare å rykke til i deler av kroppen, vil du kjenne igjen følelsen jeg hadde i går. Ikke noe kjekt i det hele tatt. Men utover kvelden begynte jeg å sette pris på hvordan jeg lærer av feilene. For man lærer jo mer av å gjøre feil, enn å hele tiden gjøre ting rett. Ikke bare temaet man tar feil på, men hvordan man håndterer feilen.

Jeg husker første gangen jeg gjorde en større feil på jobb. Jeg skulle skanne inn mange fakturaer og valgte feil selskap. Og det var MANGE fakturaer. Det hadde ikke store, økonomiske konsekvenser, annet enn at noen var nødt til å bruke tid på å rydde opp i feilen. Men jeg kunne helt ÆRLIG ikke huske at jeg hadde valgt feil selskap og min automatiske, ryggmark-respons var å nekte for det hele: “Nei, det har jeg ikke gjort”. Selv om jeg i ettertid skjønner at jeg ABSOLUTT gjorde det, uten å huske det, lå det i ryggraden å nekte for enhver feil. Hva kollegene mine tenkte, når jeg nektet for noe de skjønte var en enkel feil og de bare ønsket å lære meg opp til å ikke gjøre feilen igjen, liker jeg ikke å tenke på.

Jeg har hatt noen flere ryggmarg-responser i ettertid også, men jeg har lært å innse at jeg kan gjøre feil og jeg må innrømme at jeg gjør de for andre også. For når de kommer til meg og informerer om en feil jeg har gjort, så er det for å hindre merarbeid for dem men også for å gi meg muligheten for å bli bedre.

Det er ikke lett, det er ikke gøy, men den voksne måten å håndtere feil på, er å takke for muligheten til å korrigere, takke for tilbakemeldingen og så bli bedre. Så selv om jeg fremdeles er flau over feilen jeg gjorde i går, så er jeg også takknemlig for det.

Og hvis du lurer på hva feilen var, så gjaldt det hvordan skredmetoden skal sorteres. Det rette er etter prosent-renten, ikke tall-renten.

#feil #tabbe #korrigering #læring

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg