Hvorfor jeg deler økonomien min så åpent.

Åpenhet i økonomi er noe jeg mener er nødvendig, om man skal drive sånn som jeg gjør. Faktisk, det er også viktig når man snakker med venner, mener jeg. Mennesker kan ikke noe for at vi sammenligner oss med andre, men det å sammenligne oss selv når det kommer til personlig økonomi, er ofte å sammenligne med manglende informasjon. Det kan derfor også være farlig å ta i mot råd, om man ikke er var av at vi mangler mye informasjon. Du har et ansvar overfor deg selv å huske dette. Spesielt når det kommer til personlig økonomi, for det kan påvirke din økonomiske sikkerhet.

To eksempel fra mitt liv, fra de siste ukene.

Historien fra foreningen.

Jeg var på forening, som består av mine barndomsvenninner, venninner i fra barneskolen, ungdomsskolen og videregående. VI har altså kjent hverandre lenge. Og i det siste året er det nesten som om vi har en diskusjon om personlig økonomi, hver gang vi møtes. Jeg elsker det! Det er spesielt en venninne som nettopp har begynt å interessere seg for personlig økonomi, som gjerne spør om råd. Denne gangen om lån og sparing.

Her kom det frem at en av venninnen min, som har en veldig godt betalt jobb og mannen som har en litt bedre betalt jobb, nå har investert like mye som de har i lån! 🎉 Dette er det paret som var de første i gjengen til å kjøpe seg bolig og de har alltid diskutert økonomi med oss andre, før vi andre var interessert. Jeg var i hvert fall ikke interessert, det kan hende at mine syn påvirket hvordan jeg oppfattet at andre tok det. I dag syns jeg det er gøy at noe de har brukt 10 år på, nå har gitt de resultater. Uansett, når jeg begynner å snakke om viktigheten av å spare, minnet denne venninnen oss på at vi ikke måtte spare oss ihjel for en fremtid vi kanskje ikke ville oppleve. ‘La oss ikke glemme å leve i nuet’. Og det er sant. Jeg måtte allikevel påpeke at hun, som er i en duo, som tjener såpass bra og som hadde spart så mye allerede, var i en ganske annerledes situasjon enn single meg, med min lønn, eller et annet par som begge jobber i Helse-Norge. De betaler det dobbelte på boliglånet, hver måned, det har jeg ikke sjanse til. Hun har mulighet til å begynne å snakke om å jobbe redusert, for å være der mer for ungene. Det er ganske uaktuelt for resten av oss.

Dette var viktig for meg å si, for at venninnen som har begynt å lære seg mer om personlig økonomi, skal huske det når hun bestemmer hva hun selv vil gjøre.

Historien fra jobben.

Fordi jeg skriver denne bloggen og lager video om temaet – som de på jobb vet om – opplever jeg stadig at jeg havner i flere samtaler om temaet. Igjen, kanskje det mer er at jeg er nå interessert i å delta på disse samtalene, men det kan jeg ikke si med 100 % sikkerhet.

Uansett: Moderselskapet vårt skal ta over mer av de administrative oppgavene på jobb, deriblant lønnsbetalingen og det er snakk om å flytte utbetalingsdagen fra den 15, til den 25. For meg er ikke dette en veldig big deal, ikke i dag, MEN hadde det vært for 7 år siden, ville det vært en annen sak. Pengene skal vare 10 dager lengre? Det kan bli et problem for enkelte.

Så begynte vi faktisk å diskutere de ulike økonomiske situasjonene man kan finne seg i. En kollega fortalte om venninnene til kona, hvor flere ikke har muligheten til å spare 500 kr i måneden, for en årlig jentetur (som han gjør med sine kompiser). En annen fortalte om en bekjent, hvor hun jobber fulltid i barnehage, mannen er arbeidsledig og de sammen har tre barn. Ikke så lett å spare da.

Jeg fortalte at jeg har ca 100.000 kr spart i en buffer, som helt klart er veldig mye, hvor en annen kollega mente det holdt å kunne bruke kredittkortet. Det ville uansett bli betalt tilbake i løpet at 1 eller 2, i verste fall, 3 måneder. Igjen påpekte jeg, at hans situasjon, som en leder i selskapet (derfor høyere lønn) og som en del av en duo, har en backup for å betale regningene. Jeg som singel og med de samme regningene (bare ikke like mye på de), ikke har den tryggheten. Derfor er kredittkort ikke en akseptabel buffer for meg. Helt ærlig tror jeg ikke det noen gang vil være en akseptabel buffer for meg, men det er en annen sak.

Så hva er poenget med disse to fortellingene?

Vel i begge to har venner av meg gitt økonomiske råd som jeg mener kan være risikofylt, med mindre man allerede er i en god økonomisk situasjon. Skulle jeg, i en mer utsatt økonomisk situasjon, følge det rådet de har gitt, vil jeg utsette meg selv for høyere risiko. Det er jeg ikke interessert i.

Og dette er grunnen til at jeg prøver å spille med åpne kort. Jeg vil at dere skal vite hvor mye jeg får utbetalt hver måned, og hvor mye gjeld jeg har, slik at når jeg gjør ting med min økonomi, er det lettere for dere å forstå bakgrunnen og derfor lettere vurdere om det er trygt for dere å gjøre dette.

Jeg hadde for eksempel, aldri begynt å pusse opp kjøkkenet eller utvidet det slik jeg gjorde, uten at jeg hadde en solid, sikker, personlig buffer. På ingen tidspunkt skulle jeg, med å pusse opp, sette meg selv i høyere risiko, bare fordi jeg ønsket meg en oppvaskmaskin. Med å dele hvor mye penger jeg har spart, håper jeg at dere ser dette.

Mitt råd til deg. 

Lær av andre, ta i mot råd i fra de som kan mer og har fått bedre resultat enn det du har. Det er den beste måten å lære på. Man trenger ikke finne opp hjulet på nytt igjen. Men vær ærlig med deg selv om hvorfor de har fått bedre resultat. Det kan godt hende at den eneste grunne til at de har fått det til, er at de har hatt mer av lønnen sin å leke med. Husk å vurder deres situasjon mot din egen og vit at det er du som tar risikoen, det er du som tar konsekvensen. Så vær heller konservativ og så kan du heller ta flere risikoer, når du lærer deg mer.

Dagens deling: 

Hvis du har noen flere eksempler, hvor du har mottatt råd som ikke passet deg pga ulike situasjoner, del de gjerne nedenfor. Det er godt å lære av det og å minne hverandre på at alle appelsiner ikke er like.

#personligøkonomi #økonomi #sammenligning #rådgivning

2 kommentarer
  1. Denne bloggen er både inspirerende og opplysende for meg, som ikke har supertalent for å interessere meg for det med lån, renter og slikt siden jeg hittil har valgt å leve uten å ta lån. Nå får jeg satt meg inn i det, for her er det et hverdagslig språk, og kunnskapen er satt inn i realistiske situasjoner slik at den framstår levende; det er så innmari mye lettere å lære noe på den måten, enn når noen bare kjører ivei og underviser med tall og skjemaer på et blankt, dødt ark.
   Så; takk for at du delte, og kudos til deg for å ha så god orden selv; det er kanskje det mest inspirerende av alt (det å se andre få ting til). 🙂

   1. Tusen takk for slike fine ord! Det har ikke alltid vært slik, godt over et tiår forsvant, hvor jeg stakk hodet i sanden. Men det er aldri for sent å snu. Nå har jeg vært på denne utfordringen i over 5 år og må stadig minne meg selv om 2 ting: Det er et maraton, og jeg har kommet svært langt allerede! Det siste året har jeg ofte vært litt nedenfor når jeg ser hvor mye jeg har igjen. Og etter 5 år, er det også ikke like lett å huske akkurat hvordan det føltes da jeg satt der – med jobb i 2 måneder til – ingen backup plan – boende hos foreldrene mine – og ingen mål for fremtiden. Da er jeg takknemlig for at jeg har delt dette, slik at jeg igjen kan love meg selv – dit skal jeg aldri være igjen!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg