Bakgrunnsprogrammer kjører og sluker batteri

Hvordan kan man være utslitt uten å egentlig ha gjort noe? Jeg kom opp med en ganske bra metafor, (som sikker noen andre også har brukt), men det gjorde at jeg lettere ser en løsning for meg selv. Derfor vil jeg også dele dette.

Du vet advarselen man av og til får på mobilen (og jeg skulle virkelig ønske jeg hadde dette ordrett), om at bakgrunnsprogrammer sluker batteri? Vel, slik er det også med enkelte tanker. Ikke aktiviteter i seg selv; tankene kan være om aktiviteter du har eller bare tanker i seg selv.

Tankene du og jeg bærer på, kan sluke batteriet vårt, for de jobber konstant i bakgrunnen. De slipper aldri taket, hver gang du ‘slapper av’ fra en aktivitet, kan de poppe opp og si “Hei, vi er her enda! Husk at vi er her”.

Jeg kan ikke være den eneste som syns dette er utmattende. Jeg syns det er spesielt fælt, når det er noe privat ting som skjer, som forstyrrer jobben min. Jobb er jobb, da skal jeg ikke jobbe med noe privat. Men det popper opp uansett.

Jeg har funnet noen strategier som jeg vil dele med dere, og hvis du har noen tips, legg de gjerne igjen i kommentarfeltet.

For oppgaver: Skriv det ned, med et klokkeslett til når du skal gjøre det.’

Dette gjør jeg ofte på jobb, både med jobbsaker og private ting. Ikke-jobb-relatert får et klokkeslett utenfor arbeidstid, med mindre det er å ta kontakt med et kontor for noe. Vær bevisst på dette klokkeslettet du setter opp. Jeg har for eksempel planer hele tirsdagene, etter jobb, så det er innmari dumt om jeg skriver i kalenderen min “Rydd leiligheten” på tirsdag. Da får jeg bare et stressmoment denne dagen, fordi jeg må finne et nytt tidspunkt.

Har jeg mye som skjer på jobb, lager jeg en timeplan for meg selv, slik vi hadde på skolen. “Mellom 1015-1100 skal jeg sjekke mailen, og håndtere/sortere alt som ligger der”. Har jeg gjentagende, ukentlige eller månedlige oppgaver, legger jeg inn en påminner til meg selv i kalenderen. For eksempel: Sjekk kaffemaskin om service er gjennomført og varer levert.

For tanker: Skriv det ned, ofte er tankene ulogiske og irrasjonell. Å skrive det ned, gjør dette mer tydelig. 

Jeg har i hvert fall opplevd at noen tanker bare kverner og kverner i hodet, uten å kunne bidra eller gjør noe godt. De spesielt irriterende er de som går ut på “Jeg skulle sagt dette”, for det er ingen måte jeg kan gå tilbake å ha samme samtale med en person for å ta diskusjonen på nytt igjen! Andre ting som kan ta unødvendig stor plass, er når noen kanskje gir meg en tilbakemelding om at oppgave kunne/burde gjøres annerledes, men de har ikke selv noen forslag til hvordan det burde gjøres. Disse tilbakemeldingene gjør meg bare lei, både for meg selv og alle andre som opplever de. Går virkelig folk rundt og tror man gjør en dårligere jobb med vilje?

Et siste eksempel jeg vil ta, som viser hvordan tanker kan være irrasjonell og ulogisk, er hvordan jeg tenkte om penger. Det å tenke på penger, det å være opptatt av penger var en indikasjon på hvor egoistisk og selvsentrert man var. Rike folk var sjeldent gode folk. Samtidig pleide jeg å stresse om penger, om at jeg ikke klarte å spare noe, at jeg aldri ville klare å kjøpe meg bolig, at jeg alltid måtte være en byrde, for familien min. Hvor er det rasjonelle i at det å stresse om penger ikke er å tenke på det, men det å ta steg for å slutte å stresse, er ikke ok?

Lag rutiner

Rutiner er en fantastisk måte å redusere hamsterhjulet i hodet. Hvis du vet at noe kan gå om igjen og om igjen i hodet, lag en rutine på når du skal gjøre det ene eller det andre. Når jeg begynte å blogge, noe jeg har forsøkt flere ganger tidligere, var jeg nødt til å lage meg en rutine som gjorde at jeg faktisk jobbet jevnt og trutt med det. Så jeg står opp tidlig hver morgen før jobb, og skriver en time. Slik er det noe gøy jeg har i hverdagen og ikke en forpliktelse jeg ikke kan gjennomføre.

Ta en pause.

Av og til må man bare ta en pause. Hvis det ikke hjelper, noe av det som står over, må man ta en pause. Dette funker jo mye bedre når det er private ting, enn jobbrelatert. Jeg har for eksempel tatt en pause fra Hjelpekorpset nå i vinter. Det å være i beredskap er overraskende slitsomt. Man er ikke ofte ute på noe, men muligheten er der alltid og jeg har ikke hatt evnen til å glemme det. Så jeg måtte ta en pause. Jeg har forsøkt å bli litt mer aktiv igjen nå, etter påske men kjenner at jeg raskt lar ting kjøre i bakgrunnen igjen.

Andre ting man kan vurdere, er om man kan ansette noen til å hjelpe. Eller, kan vi kjøpe noe som gjør det lettere å håndtere. La oss si at du blir overveldet av husarbeidet; Kan familien ha råd til å betale for husvask, for at du skal klare å slappe mer av. Eventuelt, kan dere kjøpe en robotstøvsuger, som kan gå rundt å plukke opp støv som samler seg i løpet av dagene?

*********************

Bruker du noen av disse metodene for å holde batteriet ditt gående? Eller har du andre metoder? Jeg lærer fremdeles og hører gjerne på andre tips!

#stress #utbrent #travelt #tidshåndtering #tips

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg