Quitter: Closing the gap between your day job and dream job

Selvhjelpsboken til Jon Acuff; en tusenær og serie-oppsier som kan skryte av å ha sluttet 6 jobber på 8 år, og blitt sagt opp på den 7., har skrevet om sine erfaringer om å søke etter, finne og beholde drømmejobben. Første kapittel heter “Don’t quit your dayjob” eller ‘ikke si opp jobben din’. Dette er et poeng, for det kan være lett å få drømmejobben men møter man for mye motgang, får man økonomiske problemer eller var man ikke helt klar, kan en drømmejobb ganske raskt bli et mareritt.

Jeg kjøpte boken rett etter jeg hadde fått beskjed om at stillingen min ville bli redusert til 50 %, hadde ikke helt kontroll på akkurat punktet for å beholde jobben, jeg var derfor ikke helt komfortable med denne åpningen. Men det var en logikk til det hele og boken, gjennom å demonstrere feilene Acuff eller noen han kjenner har gjort feil, viser hvordan vi på en praktisk og holdbar måte kan gå fra en dagjobben man har til drømmejobben.

Selv om boken inneholder mange, MANGE gode poeng, er det noen som jeg kommer til å ta med meg.

Ikke si opp jobben

Sier man opp jobben for å følge drømmejobben, før livet rundt er klar, er det en stor sjanse for å ødelegge drømmen. Uten en inntekt vil hver regning du mottar bli en sjef som forteller deg hva du må gjøre. Du MÅ betale den. Du MÅ håndtere den. Du MÅ, MÅ, MÅ!! En sjef kan man slutte fra, regninger følger etter deg. I jakt etter inntekt, risikere vi å måtte akseptere oppdrag vi egentlig ikke ønsker, som gjør drømmejobben mindre enn det du ønsket, og kompromisset kan fjerne deg fra det du ønsket å oppnå. Er vi avhengig av å tjene på drømmen med en gang, vil kunders synspunkter og meninger, selv de som virkelig motstrier oss selv, være det viktigste.

Finn ut hva drømmen din er.

Det er nemlig ikke snakk om å oppdage drømmejobben, men å gjenoppdage den. Jeg har selv brukt 14 år (jeg regner fra jeg var 18 år) til å finne delvis ut, hva min drøm er. Og jeg fant det ut når jeg hørte på denne boken for andre gang. Første gang, trodde jeg at jeg visste hva drømmen var men selv om deler av den ideen stemte, var jeg inne på helt feil spor. Drømmejobben er ikke noe nytt man ‘oppdager’ men man gjenoppdager en gammel lidenskap. Noe man en eller annen gang virkelig hadde det GØY å gjøre. Som ikke var en jobb men en hobby. Nå sier jeg ikke at vi kan alle tjene penger på hobbyene våre, mest sannsynlig BØR vi ikke gjøre det. Ta heller å se på hva det var med denne hobbyen du likte. Er det noe av dette som kan videreføres til noe annet?

Jeg oppdaget for eksempel, når jeg tenker tilbake på hendelser i livet mitt, at de gangene jeg har vært mest komfortabel, de gangene jeg har vært mest selvsikker, er de gangene jeg har kunne formidle min kunnskap til noen andre. Akkurat det er noe jeg vil gå nærmere på i et annet innlegg.

Acuff kom med fem spørsmål man kan stille seg for å finne ut om drømmen er drømmen, eller hva drømmen er.

 1. Hva liker du å gjøre så mye at du er villig til å gjøre det gratis?
 2. Hva får tiden til gå annerledes?
 3. Hva liker jeg å gjøre, tross andres meninger?
 4. Hvis drømmen din kun påvirker ditt liv, er det nok? Er du avhengig av andres oppmuntring?
 5. Er det et mønster i de tingene du liker å gjøre?

Det er det siste spørsmålet som hjalp meg med å finne ut hva jeg ønsket å gjøre.

Ikke vent med å begynne til planene er klar

Perfeksjonisme er gift til en drøm, for venter du med å presentere ditt produkt eller ide til det er perfekt kommer det aldri til å bli vist frem. Ingenting er noen gang 100% perfekt. 90 % ferdig og delt er bedre enn 100 % ferdig og aldri demonstrert. På et eller annet tidspunkt må du begynne å planlegge, men hvis du må ha planlagt alt sammen FØR du begynner på drømmen din, kommer du ikke så veldig langt. Et annet poeng er at du kommer til å gjøre feil underveis. Det er greit om du ikke er bundet av en teoretisk plan når dette skjer. Vær også fornøyd med å bygge opp drømmen din sakte og sikkert. For du kommer til å gjøre feil og det er greit at ikke for mange mennesker opplever det.

For å oppnå drømmen må man jobbe hardt.

Vi har allerede sagt at vi bør beholde dagjobben mens vi jobber mot å nå drømmejobben, det krever det hardt arbeid å gjøre begge deler. Vær disiplinert med tiden din og andre deler av livet ditt vil bli mer disiplinert samtidig. For disiplin øker disiplin, latskap øker latskap.

Og selv om vi jobber med å oppnå en drømmejobb, må vi ikke bruke jobbtiden til å gjøre dette. Det blir som å stjele fra jobben. Jobben har betalt for 37,5 timer og de har ikke betalt for at du skal jobbe med dine egne ting. Med å være ivrig og jobbe hardt på dagjobben, blir det også naturlig å jobbe hardere på drømmejobben.

Boken har mange flere gode poeng og notatene mine fra boken er mange og lange. Men alt i alt er dette en av de mer nyttige bøkene jeg har hørt eller lest. Jeg har nå hørt den tre ganger, en gang i fjor når jeg kjøpte den, og to ganger nå den siste måneden. Alt i alt er dette boken for deg som gjerne drømmer om å finne drømmejobben, når drømmejobben gjerne ikke er en helt normal jobb.

Videre lesning

Siden har Jon Acuff fortsatt å gitt ut bøker i samme ånd som denne. Oppfølgeren het “Start” og den som avsluttet det hele? “Finish”

Linker til Amazon (IKKE affiliert):

Quitter: Closing the gap between your day job and your dream job https://www.amazon.com/Quitter-Closing-Between-Your-Dream/dp/0982986270

Start: Punch fear in the face, escape average and do work that matters: https://www.amazon.com/Start-Punch-Escape-Average-Matters/dp/1937077594

Finish: Give yourself the gift of done: https://www.amazon.com/Finish-Give-Yourself-Gift-Done/dp/1591847621

 

Jeg skrev først om denne boka i mars 2017, jeg har laget nye bilder og skrevet om teksten litt. (Man blir da bedre til å skrive, når man gjør det daglig i to og et halvt år!)

Dette er fremdeles en av mine favoritt selvhjelpsbøker. Det er ikke så mye at den forteller meg HVA jeg skal gjøre, enn at den inspirerer meg til å drømme. Og drømming er viktig. 

#Bokrapport #JonAcuff #Acuff #Jobb #selvutvikling #drøm

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg