Dave Ramseys babysteg for økonomisk frihet – på norsk

Hvis jeg kan peke på en person som har gjort mest for min økonomiske vekkelse, så er det en radiovert i USA som heter Dave Ramsey. Da er det ganske sinnsykt at jeg ikke har laget en eneste video om systemet hans i løpet av min 1,5 år lange historie her på Youtube! (Jeg har skrevet om han på bloggen derimot. Link nedenfor)

For å begynne med åpne kort, informerer jeg dere alle om at jeg selv IKKE følger de følgende babystegene men jeg vil alltid være evig takknemlig for den lærdommen jeg har fått og fortsetter å få fra Mr. Ramsey.

I dag skal jeg ikke gå nærmere inn på min egen personlige vurdering av babystegene – fordelene og ulempene, den videoen kommer på torsdag, i dag skal jeg bare forklare hva babystegene er og hvordan du kan fornorske de. Hvis jeg skulle tatt begge aspektene i dag, hadde videoen blitt alt for lang. Så la oss bare begynne.

Hvem er Dave Ramsey?

Dave Ramsey er en radiovert som i over 25 år har gitt økonomiske råd og hjulpet millionersvis droppe gjelden og bygge opp en velstand. Hans prinsipper er basert – som han selv sier; bestemors sunne fornuft og Guds ord i bibelen. For han er en svært religiøs og svært republikansk, sånn at jeg får litt avsmak av og til. Men i bunnen av det hele – rådene er svært fornuftig og enkle å forstå. Han (og jeg selv) er enig i at folk kan være venner og ønske hverandre vel – til tross for andre politiske og religiøse synspunkter.

I tillegg til sitt radio show, selger også Dave Ramsey bøker og kurs for å ta kontroll på økonomien din. Han har laget noe som han kalller de 7 babystegene og det er det vi skal ta for oss i dag. Ideen er at med å fokusere på små – og få handliger av gangen, vil det overveldene problemet som manges økonomi faktisk er, bli lettere å håndtere. Det er babysteg – litt av gangen.

Babysteg 1:

Babysteg 1 handler om å spare opp til en liten- midlertidig buffer på 1000 dollar, eller 10.000 norske kroner. Stopp all annen investering og ekstrabetalinger til gjeld. Her handler det om å så raskt som mulig – spare opp for å ha litt i bakhånd – skulle du få noen uventede problemer underveis. Dersom du har MER enn 10.000 kr i buffer flytter alt over 10.000 kr over for å betale ned gjelden din.

Babysteg 2:  

Babysteg 2 handler om å bli kvitt all gjeld bortsett fra boliglånet. Du betaler gjelden med snøballmetoden, hvor du sorterer gjelden fra minste beløp til største beløp. Her handler det om å gi oss selv så mange tidlige vinn-er som mulig – for å øke motivasjon for å fullføre. Betal minimumsbeløpet på alle lånene du har – bortsett fra det minste beløpet. Her hiver du på alt som er til overs i måneden. Snøballmetoden er ikke matematisk den raskeste/billigste metoden – men forskning viser at det er den metoden hvor flest faktisk gjennomfører nedbetalingen. Så du kan prøve å være matematisk lur – eller du kan øke sannsynligheten for å bli gjeldsfri.

Babysteg 3:

På babysteg 3 går vi tilbake til bufferen vår. Nå skal vi ikke ha en liten og midlertidig buffer. Vi skal ha den fulle bufferen. Spar opp en stor nok buffer for å dekke månedsutgiftene dine i 3 – 6 måneder.

Babysteg 3b:

Det er også her babysteg 3b ligger. Dave Ramsey er HELT i mot all form for gjeld men han aksepterer at boliglån er nødvendig for de fleste. Han har allikevel noen standarder – for å sikre fremtidig økonomiske suksess. På babysteg 3b, som gjelder de som ikke eier sin egen bolig men nå ønsker å kjøpe (ikke kjøp mens du har annen gjeld altså) sparer du opp egenkapitalen du trenger for å kjøpe bolig. I USA må du ha 25 % av egenkapitalen for å unngå en spesial (og dyr) forsikring som banken forlanger. Dave Ramsey sier også at lånet ikke må vare mer enn 15 år, og den totale månedlige kostanden kan ikke overstige 25 % av inntekten din. Bruker du mer på bolig – vil det være umulig å bygge velstand utover å betale ned boliglånet.

Babysteg 4:

Babysteg 4 ,5 og 6 gjør du samtidig. Nå har du hatt ganske lang tid på lære om personlig økonomi og lære deg selv selvkontroll. Det er derfor vanskeligere å føle seg overveldet når du nå skal jobbe med 3 steg samtidig.

Babysteg 4 handler om å spare til pensjon. Invester / spar 15 % av inntekten din for å betale for pensjonstilværelsen din. Ikke mer – ikke mindre. Det er også viktig å fokusere på deg selv på dette punktet i stedet for å hjelpe barna – da du kan velge å hjelpe deg selv nå og slippe å be om hjelp av barna – eller hjelpe barna nå og være avhengig av at de hjelper deg som pensjonist.

Babysteg 5

Det er på babysteg 5 du kan fokusere på barna. I USA er det å spare til høyere utdannelse – for å unngå studielån. Mens jeg gjerne skulle vært foruten studielånet – tror jeg de fleste her i Norge heller kunne tenke seg å få hjelp av foreldrene for å skaffe nok egenkapital for boligkjøp. Du kan velge, mener nå jeg.

Babysteg 6

Babysteg 6 handler om å betale ned huset tidlig. Den gjennomsnittelige Dollar-millionæren i USA har ikke boliglån – de bruker pengene sine der på prosjekter som kan gi penger i lomma og ikke til banken for et hus du allikevel må bo i.

Babysteg 7:

Babysteg 7 er «Live and give like noone else» Lev og gi som ingen andre kan. Du har ingen gjeld, du fortsetter å investere 15 %, barna har nok for å studere, du eier ditt eget hus, helt fullt ut. Nå har du råd til å gjøre det beste du kan gjøre med penger – å gi det vekk. Du har kommet til det punktet hvor du uansett klarer deg – nå kan du hjelpe andre.

Det var de 7 babystegene, veldig kjapt forklart.

Som sagt vil det denne uken komme ut en video på torsdag hvor jeg gir dere mine synspunkter på fordeler og ulemper med disse babystegene.

Spørsmål jeg har til dere i dag er:

  • Hadde dere hørt om Dave Ramsey på forhånd og syns dere han er underholderne å se på?
  • Er det andre som har påvirket og hjulpet deg begynne å få kontroll på din personlige økonomi?

Tidligere skrevet:

 

 

#daveramsey #babystegene #personligøkonomi #økonomi

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg