Demonstrasjon. Hvor mye vil ny rente si for lånebeløper til boliglån?

For halvannen uke siden ble styringsrenta satt ned til 0 – og nå begynner folk å få vite hva deres nye boliglånsrente blir. Selv oppdager jeg min nyre rente i helgen og kunne fortelle dette til søsteren min, med glede. Hun svarte/spurte; ‘Så fint! Men hva betyr det – egentlig? Hva betyr det for oss?’

Det fikk meg til å tenke at det sikkert er mange der ute som vet at en redusering av boliglånsrente betyr en lavere betaling – men ikke hva det betyr konkret og hvorfor det er viktig at de passer på en så lav boliglånsrente som mulig. Det skal jeg vise dere i dag og forklare hvordan dere kan finne deres egne tall. Dette er en ny ‘episode’ i Eksperiment: boliglån – et årslangt prosjek for å redusere boliglånet så mye som mulig – på en trygg måte.

En av mine mest sette videoer på youtubekanalen er videoen “Hvordan fungerer renter på lån”. I denne videoen viser jeg hvordan en ulik prosent rente gjør utslag på et lavere beløp. Linken tar deg først til bloggen – hvor du kan se videoen i fra.

I dag skal jeg derimot se på mye større beløper og jeg skal bruke mine egne rente-satser som jeg har hatt så langt dette året!

Først – veldig enkelt om renter på lån. Rentene forteller hvor mye du skal betale i året. Så…

1.000.000 kr med 1 % rente – koster 10.000 kr i året. Men husk, det er for 1 % rentene! I februar var renta for meg, ca 3 %. Det betyr at 1 million kostet 30.000 kr i året. Og jeg forventet egentlig at rentene skulle fortsette å øke. Jeg hadde aldri trodd at Covid-19 skulle ha dette resultatet som det nå har hatt! De siste 2 månedene, har rentene blitt redusert tre ganger. Jeg kommer til å sammenligne hva jeg ca hadde opprinnelig, hva jeg har akkurat nå (for de nye rentene kommer ikke i effekt før den 25 mai) og hva jeg vil få etter den 25. mai.

Det vil si, jeg sammenligner 3 %, 2,15 % og 1,76 % Dersom du skal gjøre denne utregningen med dine egne tall, må du vite hva lånet ditt er på og hvilke renter du skal sammenligne. Husk at renter betyr ‘Av 100’, så 3 % er det samme som 0,03 og 1,76 % er det samme som 0,0176.

Med den nye renten, og et lån på 1. million, ville jeg ha betalt 12.400 kr mindre hvert år i renter.

Månedskostanden er en gjennomsnittlig, ca pris. Jeg tok en liten snarvei og ignorerte at månedene våre har alt i fra 28 til 31 dager i seg. Dette påvirker hvor mye du betaler i renter den måneden. Jo flere dager, jo mer rente å samle opp renter. For å gjøre det lettere, deler jeg årsbeløpet på 12 for å finne gjennomsnittlig kostnad i året, om du ikke betaler ned på lånet.

Forskjellen fra 3 % renter til den nye 1,76 % renter er en redusering av rentekostnader på 1033 kr per måned.

Og dette er hva som skjer med et lite boliglån, på 1. million. SVÆR mange har et mye større boliglån. La oss se på tallene for 2. millioner, hvor jeg bare sammenligner det høyeste og det laveste boliglånsrenten:

Litt over 2000 kr i forskjell for en måned – 24.800 kr for et helt år.

Hva med 3.000.000 kr ?

Forskjellen mellom begynnelsen av året og slutten av året er størst her: For 1 måned er forskjellen 3100 kr og for hele året 44.800 kr!

Hva kan vi lære av disse utregningene? Jo høyere lån du har – jo større utslag vil en redusering av boliglånet utgjør for deg. Pass derfor på at du får med deg en så god rente som overhodet mulig. Jeg skjønner absolutt at det er vanskelig å bytte bank – jeg har ikke klart å gjøre det selv – men husk at banker ofte tjener mer på de kundene som er loyale mot de, mens loyale kunder ofte taper penger på å være nettopp loyale. Du må derfor selv passe på deg og dine penger – for ingen andre vil gjøre det for deg.

Hva kan du gjøre?

1 – Undersøk om det er noen fordelsprogrammer og medlemskap du kan utnytte. Jeg er for eksempel medlem av BATE – noe tilsvarende OBOS – som har en fordelsaktig rente hos DNB. Dersom du er med i en forening som LO, KLP, Tekna – Akademikerene m.fl, kan du undersøke hvilken fordeler du kan få for boliglånet ditt gjennom disse medlemsskapene. Her kan det lønne seg å betale litt for medlemsskap hvis du har mulighet til det. Det trenger ikke nødvendigvis lønne seg men BATE medlemskapet gjør det for meg.

Ta derfor en uformell samtale med ulike banker (du kan godt sende mail – om det får deg til å føle deg mer komfortabel) og be om et tilbud på lån, da du vurderer refinansiering. Her ville jeg oppgitt ca hvor mye boligen din er verdt og hvor mye av dette er lån hos en annen bank. Dersom renta er bedre – utfordre banken din til å matche lånet – hvis de ikke kan – bytt bank. Den nye banken vil hjelpe deg med dette.


Hva er din boliglånsrente og hvilken bank har du? Jeg har en kombinasjon av DNB og BATE som gir meg 1,76 % rente.

Dersom du har noen spørsmål, enten om dette temaet eller et emne du ønske jeg skal svare på i en fremtidig Q&A – ta gjerne å legg det igjen i kommentarfeltet nedenfor.

#boliglån #renter #personligøkonomi #økonomi

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg