Den beste og viktigste investeringen

Den beste og viktigste investeringen du kan gjøre er ikke å komme deg inn i boligmarkedet, aksjemarkedet eller kjøpe fond så fort som mulig. Det beste investeringen du kan gjøre, er å fortsette å lære, fortsette å utvikle sinnet. Ikke bare generell læring men ting som kan utvikle deg selv som arbeidstaker og som jeg syns er spesielt viktig, lære mer om personlig økonomi. I tillegg er dette gratis og praktiserer du det du lærer, vil du også ha lært det for resten av livet. Jo mer du får utvidet horisonten din, jo mer fleksibel er du og jo flere løsninger kan du finne i dine hverdagsproblemer.

Det er jo tross alt noen som oppfant hjulet første gang.

Jeg mener det er spesielt viktig å lære om de tingene som kanskje ikke helt støtter opp på dine egne teorier. Av 3 årsaker/resultat. 1 – Du kan oppdage at du har feil, og det er greit å finne ut av så fort som mulig. 2 – Du kan bli sikrere i din sak med flere argumenter og bedre forståelse for ditt eget standpunkt. Og 3. alternativet – Du kan fremdeles være ganske sikker i din sak, men innse at det finnes flere måter å gjøre ting på, og du kan kanskje justere ditt eget standpunkt, litt.

Jeg går ut i fra at de fleste av oss opplever mye av alternativ 3, når vi lærer nye ting. Og jeg mener det er spesielt viktig når det kommer til personlig økonomi, som er 80 % adferd, 20 % matematikk/logikk.

Å lære seg om økonomi, håndtering av penger og hvordan du sikrer deg selv i fremtiden er ikke noe som kommer helt av seg selv. For mens det grunnleggende er “Ikke bruk mer penger enn du tjener”, involvere det også veldig mye mer. For folk er dum med penger. Vi gjør ikke alltid det rasjonelle, det matematiske, det logiske. MEN med å lære mer om personlig økonomi, kan vi ikke lure oss selv til å tro at vi gjør alt riktig. Vi har en større mulighet til å kontrollere adferden og vi vet i hvert fall hvorfor vi kanskje unngår investering, selv om all økonomisk logikk tilsier at det lønner seg i lengden.

Det å lære seg mer, gjør også at du bevisst velger å gjøre de tingene som ikke er matematisk logisk og korrekt. Jeg for eksempel, kunne hatt mindre penger på høyrentekonto og heller betalt ned mer på lånene mine eller investert de i fond. Det er matematisk rett. Grunnen til at jeg ikke gjør det, er fordi det gir meg en trygghet, som boligeier og singel, å ha såpass mye kontanter tilgjengelig for uforutsette utgifter. Jeg har hatt perioder med svært usikker jobbsituasjon, hvor jeg i over ett år, ikke visste om jeg hadde jobb om tre måneder eller ikke. Nå har jeg fast jobb, og oppsigelsestid men jeg husker fremdeles usikkerheten. Og fordi jeg har gitt meg selv mer kunnskap om økonomi, vet jeg at jeg gjør denne avgjørelsen bevisst.

Jeg har også små-mål om personlig økonomi som jeg ønsker å lære meg mer om. Dette året for eksempel, fokuserer jeg ekstra på boliglånet mitt. Dette har gitt meg en uforutsett innsikt i alternative måter å se på boliglån, forbrukslån og renter, som en av seerene mine hjalp meg med på mandag. Han tipset meg om en video som het noe som ‘How to pay of your house in 5-6 years“. Jeg var ganske fascinert over denne ideen og den har gitt meg mye å tenke på, selv om jeg mest sannsynlig ikke kommer til å følge rådet. Dere kan se kommentaren til seeren og mitt svar ved se i kommentarfeltet på videoen her. Kommentaren er bare på Youtube, og ikke på bloggen, så du må over på Youtube-kanalen for å lese de.

***************

Hvilke endringer har du gjort i din personlig økonomi, med bakgrunn på at du bevisst har lært mer om temaet? Budsjett, investering, sparing er tre nøkkelord for meg? Hva er dine 3 nøkkelord?

#personligøkonomi #kunnskap #investering #lærdom #spare

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg