Det enkleste sparetipset

Det enkleste sparetipset jeg har, som jeg anbefaler at alle i hvert fall prøver en måned, er å bruke kontanter. Ikke på alt selvfølgelig. Det er litt vanskelig å betale studielånet med kontanter men for alt du kjøper i butikken til vanlig. Legger litt vekt på “til vanlig” her, for skal du kjøpe noe ekstra ordinært og dyrt (som for eksempel en laptop, møbler, treningsutstyr som ski o.l.) så går vi selvfølgelig ikke rundt med 10.000 kr i lommeboka. Mat, vanlige klær og diverse småting som vi alltid må ha derimot, det bruker vi kontanter til.

Forskning viser at jo lettere det er å bruke pengene våre, jo mer bruker vi. Og kort er enkelt. Kredittkort enda lettere, for det er jo egentlig ikke våre penger, enda. Vi bruker ‘andres penger’ mye fortere enn vi bruker vår egen, for hjernen er ikke helt forberedt til å virkelig ta inn over seg den abstrakte fremtiden og at vi skal betale tilbake da. Jo, vi vet det jo, men vi kjenner det ikke. Det er ikke smertefullt. Enda lettere enn kort, er disse “Kjøp med ett klikk” som jeg blant annet har på Amazon. Det tok meg to år å klare å kontrollere den knappen, men jeg brukte faktisk over 2000 kr i MÅNEDEN på bøker det første året jeg hadde Kindle. Det aller letteste? Abonnement som bare løper. Treningssenter, magasin, medlemskap, osv.

Men tilbake til dette med kontanter. For det har forskere også klart å vise. Det å bruke kontanter gjør at man kjenner en liten smerte når man gir pengene fra seg. For vi gir bort penger. Vi gir fysisk fra oss noe verdifullt. Da setter vi også mer pris på den varen vi får i retur. Fobes har en bra artikkel om dette, hvis du har lyst til å lese mer om det.

Hva vil det si at det er mer ‘smertefullt’ å gi fra seg kontanter enn å betale med kort, at vi setter mer pris på det vi betaler med kontanter enn det vi betaler med kort? Det vil mest sannsynlig bety at hvis du skal kjøpe noe du egentlig ikke verdsetter så mye, vil du med kontanter ha en større sannsynlighet for å IKKE kjøpe varen enn om du bruker kort. Når du må betale med kontanter, tenker du deg om to ganger mer, enn om du betaler med kort. Du legger fra deg mer, du lar være å kjøpe ting, og slik sparer du penger.

Det gjorde i hvert fall jeg. Akkurat når jeg skulle begynne med kontanter, annonserte banken min at de skulle ta seg betalt for at vi skulle ta ut kontanter. Vel, det var et enkelt fiks tenkte jeg, jeg gikk til en ny bank og åpnet konto der. Jeg hadde sett på forbruket mitt de to månedene før, og tok, basert på forbruket jeg hadde hatt i butikker, mat, snacks og diverse annet, ut ca 4000 kr. På slutten av måneden hadde jeg 2000 kr igjen. Uten at jeg hadde gjort noe spesielt. Målet med hele måneden var selvfølgelig å sjekke om jeg klarte å leve på et budsjett, så jeg hadde kanskje en annen innstilling enn jeg hadde hatt i august og september det året, men jeg fant ut jeg lettere sa nei til meg selv, når jeg måtte gi fra meg penger for det. For å være sikker på at det ikke var ny-heten i det, fortsatte jeg i november. Jeg tok ut ca 4000 kr, og jeg hadde igjen 2000 kr på slutten av måneden. Før jeg gjorde permanent endring i budsjettet mitt, prøvde jeg i desember igjen. Dette ble litt annerledes. Jeg hadde faktisk 2000 kr igjen i lommeboka, helt til ca 27 desember. Da kom romjula, jeg var med litt venner, jeg handlet inn til nyttårsaften, og de 2000 kr forsvant i løpet av de neste tre dagene. Som var helt greit. Jeg hadde en veldig kjekk nyttårsfeiring som jeg kommer til å huske i mange år fremover. Så jeg fikk verdien av det. 🙂 Jeg gjorde uansett endring i budsjettet mitt på nyåret.

Hvis du ønsker å prøve dette, har jeg noen anbefalinger først:

 • For å få en sammenligning; se på de forrige månedenes kontoutskrift. Hvor ofte kjøper du noe i butikkene og hvor mye blir det totalt?
 • Bestem om du ønsker å skille de ulike kategoriene: Mat, lommepenger/diverse, Kafe, klær, osv.
 • Jeg tar også ut kontanter bare en eller to ganger i måneden. Tenk igjennom hva som er enklest for deg
 • Redd for at noen skal stjele lommeboka di? Vel, hvor ofte blir den stjelt? Jeg kan i hvert fall love at tyver ikke har X-ray syn, så de kan ikke se at du har kontanter. Du kan velge å la vær å ta med alt, og heller ha noe kontanter liggende hjemme.
 • Tenk at det du har brukt de siste månedene skal være toppen. Du skal ikke ta ut mer. Dersom du ønsker å dele dette beløpet du skal bruke, opp slik at du tar ut et bestemt beløp en gang i uka, annen hver uke eller bare i begynnelsen, er litt opp til deg. Bare vær bevisst på hvor lenge disse pengene skal vare.
 • Har du noen fordelsprogram registrert på kortet ditt, se om du kan laste ned appen for å få strekkoden registrert der i stedet for. Jeg har både Æ og Coop sin fordelsapp. Tjener ikke mye på det, men litt.

Hva tror du? Er du villig til å prøve, eller vil du si som enkelte andre rundt meg: ‘Når det kommer til kontanter brukes de opp fortere for det virker ikke som ekte penger’. Jeg vet ikke i hvilke situasjoner de har prøvd å bruke kontanter, så jeg kan ikke si at jeg helt skjønner hva de mener, men jeg er ikke de. Det kan hende. All forskning gjør er å vise generelle trekk, ikke at det stemmer for ALLE.

#sparetips #kontanter

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg