Eksperiment Boliglån – Ekstrabetalinger mars

Med ekstrabetalinger på boliglånet, håper jeg på å sakte men sikkert, redusere det månedlige terminbeløpet. Faktisk håper jeg det skjer fortere enn saktere men med mindre jeg enten tømmer bufferen min eller vinner på lotto, vil det gå sakte.

Nå har jeg et lite håp, siden banken har bestemt seg for å sette ned rentene. Jeg filmet denne videoen forrige helg og jeg har fått tilbakemelding fra banken siden den tid, om hva de nye rentene blir. De har også besluttet seg for å sette ned renta tidligere enn det de først sa, allikevel er jeg ikke helt fornøyd. Rentene er ikke på det lave punktet jeg hadde håpet på. Jeg må nok gå i mot min naturlige og loyale selv, og shoppe litt rundt for alternative renter.

Med å betale ekstra på lånene dine, reduserer du lånet fortere. Dette betyr at du sparer penger på rentene og hvis du fortsetter å betale ekstra, blir du ferdig med lånet fortere enn planlagt. Å betale ekstra på lånene er derfor en form for kortsiktig investering som i lengden gir der mye mer frihet over pengene dine.

Eksperiment: Boliglån går ut på å kartlegge hva jeg selv kan gjøre ekstra, for å redusere boliglånet mitt. Så langt har jeg bare betalt ekstra og jeg hadde planer i mars om å be om lavere renter. Det ble utsatt for å se hva banken selv gjorde med Korona-situasjonen vi er i.

Dersom du ønsker å bare se videoen, kan du gjør det med å gå nederst i dette innlegget. Men jeg vet selv at jeg av og til vil kunne gå nærmere inn på tallene, og studere de nøyere. Derfor deler jeg de også her i bloggen.

La oss begynne:

Over ser dere utviklingen av terminbeløpet. Terminbeløp er totalen av hva jeg betaler hver måned/år. Siden jeg registrerte disse tallene har betalingsplanen endret seg to ganger, og de to gangene er også årsaken til at jeg ikke har registrert den nye planen enda. Det er en god del arbeid å registrere dette, og jeg har ikke lyst til å gjøre det mer enn nødvendig. Uansett….

Her kan dere se hvordan ekstrabetalinger har gjort utslag på hva jeg skal betale, måned for måned. Og jo fortere jeg begynner å betale ekstra: Jo mindre utslag ser man – måned for måned – men det har også størst mulighet for sparing. Akkurat som det å investere litt, måned for måned – ikke har så store utslag til å begynne med men med å fortsette å se på det langsiktige, ser man hvordan pengene rulles sammen.

DET VIKTIGSTE Å HUSKE NÅR DU SER TERMINBELØPET: 

Disse tallene kan jeg oppleve som en sjokkerende endring men husk at de er redusert av to årsaker: Jeg har betalt ekstra – dette er penger jeg uansett skulle betalt, disse kronene har jeg ikke spart men de har redusert den månedlige betalingen uansett. Men beløpene er også lavere fordi jeg skal betale mindre i rentene. Dette er penger jeg skulle betalt men med å betale ekstra er de nå spart.

Jeg tror jeg bare skal demonstrere forskjellen.

Over ser dere hvordan avdragene har forandret seg – måned for måned. Avdrag er den delen av terminbeløpet som går til å redusere lånet. Dersom du ser på rad 2 og rad 3, ser du hva jeg har betalt ekstra og hvor mye mindre avdragene er blitt fra forrige måned til denne måneden. Og se – tallene er akkurat det samme. Årsaken er, som jeg skriver over, at dette er penger jeg skulle betalt tilbake uansett. Og ekstra-betalingene gjør ikke at tallene reduseres mer enn ekstrabetalingen. Da er det mye mer interessant å se på rentene:

Det er nemlig med rentene vi kan se en permanent reduksjon av hva jeg må betale. Og ja, selvfølgelig – Rentene kommer til å synke nå, rentene kommer til å økes igjen i fremtiden – Men hadde jeg ikke betalt ekstra på lånene, ville jeg hatt flere renter som enten økte eller sank. Nå er de ute av verden. Det er når du ser på rentene og på rad 3, at du ser hvor mye penger jeg faktisk har spart. Med å betale 1200 kr ekstra (altså, for tidlig) i mars, har jeg spart 367 kr.

Totalt brukt og totalt spart

Totalt har jeg betalt 3584 kroner ekstra, som er penger jeg uansett skulle betalt, nå har jeg bare betalt de litt tidligere. Og jeg har totalt, på tre måneder, spart 1302 kr. Det er 36 % retur det. Og veldig bra.

Dersom du vil se videoen, hvor jeg går igjennom disse tallene – kan dere se videoen nedenfor.

Husk, vask hendene, host og nys i armkroken og forbli frisk!

Til neste gang – ha en strålende flott og uperfekt dag!

#eksperimentboliglån #gjeld #boliglån #personligøkonomi

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg