Eksperiment: Boliglån – Hvordan det vil foregå

Det siste året har boliglånsrenten økt, sakte men sikkert. For meg betyr det at boliglånet koster meg nesten 500 kr mer per måned enn for ett år siden. Dette ønsker jeg å gjøre noe med. Du kan se en video hvor jeg beskriver prosjektet nederst

.

Dette innlegget handler om hvordan jeg vil følge med på endringene. Det jeg har bestemt meg for å gjøre, er å betale inn 6000 kr hver måned, til eventuelle renteøkninger gjør at beløpet jeg betaler ekstra går under 1000 kr. (I dag er regningen på ca 4800 kr, som vil si jeg vil betale ca 1200 kr ekstra). Jeg vil dokumentere endringen ved hjelp av et excel ark.

Nedenfor ser du to tabeller som viser oversikten over betalingsplanen, skulle rentene forbli uendret. Det er viktig å legge vekt på det, for betalingsplanen endres ved tre tilfeller: Renteøkning, ekstra betaling, endring av lånet (refinansiering).

Jeg kommer til å følge med på tre ting: oversikten, som du ser her. Legg også merke til at jeg skriver hvor mye renten er, den måneden dette gjelder. Det gule som er highlightet viser endringene når jeg har betalt 1000 kr ekstra, som jeg gjorde i desember, og det største beløpet: 1396,47, får jeg av å se på totaliteten av lånet, alle årene jeg skal ha det. Hvert år har blitt redusert med 60 kr (bortsett fra det siste året), som gir det totale beløpet.

Men hva med avdragene og rentene spesifikt?

Nedenfor ser du hvordan selve avdraget på lånet har endret seg. Det jeg syns er interessant, er at det kun har blitt redusert med det jeg har betalt ekstra. Altså 1000 kr. Det betyr at ekstra betalinger ikke påvirker selve lånebeløpet mer enn hva som er betalt ekstra, men det vil påvirke rentene. La oss se på den biten.

Her kan vi spore konkret hvor endringene med ekstrabetaling ligger. Mens jeg for ett år bare reduserer rentene med 30 kr, og for 1 måned reduserer renta med knappe 2,5 kr, vil 1000 kr ekstra, redusere rentene totalt med nesten 400 kr i løpet av lånets levetid. Og disse 400 kr er permanent, selv om rentene kanskje øker mer i fremtiden. Hadde jeg IKKE betalt de 1000 kr ekstra, ville renta fremdeles ha økt, og renta ville økt tilsvarende, med de gamle tallene. Det er faktisk mulig at med renteøkninger, vil de 400 kr spart, ha økt enda mer. Men jeg klarer ikke å tenke matematisk abstrakt nok til å helt bekrefte eller avkrefte det… Uansett. Dette er metoden jeg tenker å bruke, for å spore endringer på boliglånet.

Dette er hvordan jeg planlegger å dokumentere effekten av de ulike måtene vi kan selv påvirke boliglånet. Ønsker du å høre meg forklare prosjektet i sin helhet, se gjerne videoen her:

#eksperimentboliglån #lån #gjeld #nedbetaling #ekstrabetaling #refinansiering

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg