Eksperiment: Ufør – Hovmod før fall

Eksperiment: Ufør ruller og går men denne uken har vært mye vanskeligere enn forrige uke. Det økonomiske går ganske greit men den mentale biten av eksperimentet har vært tungt å håndtere denne uken.

Jeg har også i dagens video inkludert klipp over tanker jeg har hatt underveis i eksperimentet: Om NAV og staten i seg selv, om uføreforsikring, hvilken status man har hos NAV, om Arbeidsavklaringspenger (AAP) og tvangssalg.

Og ikke minst budsjettet, slik det ser ut. De store utgiftene kommer neste uke, og så har vi bare en uke igjen. Det bør ikke by på problemer… Bør det?

#uføreforsikring #eksperimentufør #personligøkonomi #ufør #Stavangeraftenblad #Arbeidogsosialminister #Bolig

2 kommentarer
  1. At folk ikke protesterer så mye på hva andre utsettes for i dette systemet, skyldes nok også at uføre og sjuke er diger utgiftspost, og der har politikerne vært med på å sverte “les Miserables”. Det er først når de selv havner i denne smørja at de oppdager elendigheten. Da er det for sent. Dessverre vil ganske mange ende opp med sykdom, skade eller lyte, som det heter.
   Jeg er stadig forundret over at folk ikke protesterer vilt på at så mange med diagnoser presses inn på sosialhjelp. For den misbrukes av de politiske myndighetene nå, og i tillegg er den på kommunebudsjettet, ikke staten slik de andre ytelsene er. Når kommunene får økte utgifter på sosialhjelp, må de stramme inn på andre tilbud til innbyggerne, for de får ikke noe mer av staten. Sosialhjelp skulle være nødhjelp, den absolutt siste utvei. Det er egentlig ikke meningen at syke og uføre skal være på den ytelsen. Men her er nok en sak der staten dytter utgifter over på kommunene uten å la nok penger følge med.

   Det er også helt sinnsykt vanskelig å finne en jobb, eller en passende deltidsjobb, når man ikke fungerer optimalt. Politikerne og fagforeninger vil helst ha bort deltidsarbeid. Samtidig sitter de samme politikerne og vil ha gradert uføretrygd brukt mer..for å spare penger og utnytte eventuell restarbeidsevne. En person kan altså bli delvis ufør med en ulevelig størrelse på uføretrygden og må selv finne inntekt for den resterende graden av arbeidsdyktighet som NAV har bestemt at de har. Ingen tanke på at personen muligens fungerer litt i hytt og pine og dermed ikke er særlig nyttig for en arbeidsgiver som må vite at folk kommer på jobb på bestemte tider. Så noen får altså denne delvis ufør-greia og må spe på med sosialhjelp for å klare seg. Da begynner det å bli bare kaos.

   Jeg har heldigvis ikke vært oppi alt dette, for jeg havnet på uføretrygd for lenge siden, og ja, det var nok bedre før. Dessuten er det ingen som ser mistenksomt på meg pga uføretrygden. Jeg er for gammel og skral😏. Men jeg har nok tenkt at det må være ekstra vanskelig for de unge å bli uføretrygdet. Det er ikke alt som er synlig for alle, og da er det nok lettere for friske å se negativt på unge uføre. Det bør de ikke, plutselig er de eller noen av deres nærmeste der selv……

   1. Igjen, gode refleksjoner og tanker jeg absolutt bør og skal tenke mer over. Jeg ser jeg må prøve å få en bedre oversikt over hva som skjer når man først begynner å bli syk og ikke klarer å jobbe. Hvor havner man og hvor kan man gå etterpå. Det store problemet er nok allikevel at en form ikke passer alle og det er umulig å finne noe som håndterer alt! Det betyr ikke at man må gi opp, man må bare fortsette å prøve seg frem!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg