Eksperiment: Ufør – Hva tar jeg med meg videre?

Eksperiment: Ufør nærmer seg slutten, fire dager igjen og jeg har begynt å stille meg spørsmålet: Hva skal jeg ta med meg videre?

Buffer

Flere jeg har snakket med har hatt forsinkelser med å få utbetalt penger i fra både NAV og forsikringsselskapene. Dette er ikke nødvendigvis normen, men to jeg snakket med måtte vente i 9 måneder og 1,5 år. Begge løste det med å bruke lån. Den ene brukte lånet hun nettopp hadde fått fra banken til å pusse opp huset. Huset ble ikke pusset opp og til slutt ble det solgt. Det var ikke lengre penger til å beholde det. Den andre måtte begynne å bruke kredittkort. Rentene på lånene er de selv ansvarlig for.

For å hindre at jeg havner der, skal jeg opprettholde bufferen min til 100.000 kr. Til tider har jeg vurdert om jeg heller burde investere noe av det i fond, men jeg har bestemt meg for at det årlige tapet på 1000 kr (pga inflasjon) er en billig forsikring jeg er villig til å betale.

Mat

Jeg har klart å holde budsjettet mitt for 1000 kr for frokost og middag i perioden. Og av den proteinen vi kjøpte og fryste, har jeg kanskje spist…. ¼! I teorien skulle jeg kunne handlet proteiner til 125 kr, i stedet for 500. Variasjonen hadde vært minimal da. Denne måneden har vært litt spesiell. Det har vært sommeravslutninger, bursdagsfeiringer og familiedager på fridagene, som har gjort at ganske mange kvelder (og dermed middager) har blitt tilbragt andre steder. Jeg kan ikke forvente at dette fortsetter i juli… Det jeg kan konkludere er at jeg kan helt klart spare mye penger på å storhandle proteiner som jeg fryser og handle inn grønnsaker og frukt underveis i prosjektet. I juli skal jeg prøve å spise opp det som er i frysen (Mindre penger på mat!), og i fremtiden kanskje bare storhandle for 400 kr, 15 måltider, og fortsette å bruke 600 kr for diverse i hver uke.

500 kr ekstra?

 Jeg har de siste to årene, siden jeg kjørte Eksperiment: Studielån, handlet mat for 1500 kr. Nå reduserer jeg det til 1000. Hva skal jeg da gjøre med de 500 kr som blir til overs? De ønsker jeg å sette i en minibuffer for «Spesielle anledninger». For eksempel i september kan jeg invitere masse venner og familie for relansering og gjenåpning av leiligheten min, etter kjøkkenet er ferdig oppusset. Oppvaskmaskinen må jo få kjørt seg! Sparer jeg 500 kr i juli og august, har jeg 1000 kr for å kjøpe bobler, vin og snacks. Fortsetter jeg med september, oktober og november, kan jeg bestille meg en massasje eller ansiktsbehandling i desember. Mmmh.. Det hadde vært godt. Litt og litt bygger opp muligheter.

Mat-haul

I går delte jeg en video som viste alt jeg hadde kjøpt i mat denne måneden. Den gjorde det overraskende bra. Jeg vet det er mange som lager ‘haul’ videoer med maten de kjøper i USA, og de er tydeligvis ganske populære. Spørsmålet er: Er det like populært i Norge? Skal jeg lage det, må det bli en samlevideo i løpet av måneden – når jeg skal storhandle en gang og så kjøpe litt grønnsaker, frukt, melk og juice i hver uke, er det ikke så mye de fleste kjøpsdagene… Har du noen formeninger ….?

Forståelse, kunnskap og vilje til å ikke la ting bare gå forbi…

Det viktigste jeg har fått med meg denne måneden er forståelsen… Forståelsen og kunnskapen har økt så sinnsykt mye denne måneden, noe jeg håper også er tilfelle for dere som ikke er ufør. 40 % av menn og 45 % kvinner får en eller annen form for uførhet innen de blir 62 år, og selv om vi kanskje ikke er villig til å kjempe for andres ve og vel, så bør vi absolutt være villig til å kjempe for at fallskjermen vi er vokst opp med å stole på, enda eksisterer for oss skulle vi en gang i arbeidslivet bli ufør.

En ting er i hvert fall sikkert – Hvis noen, noen gang, prøver å argumentere for at uføretrygd er den enkle løsningen for folk som ikke ønsker å jobbe, skal jeg sannelig korrigere dem!

**************

Hvis du har fulgt med på Eksperiment: Ufør, hva har vært mest overraskende for deg og er det noe du tror du kommer til å ta med videre?

#eksperimentufør #erfaring #veienvidere #personligøkonomi #økonomi

3 kommentarer
  1. Jeg som er ufør og klarer meg ganske greit, har faktisk også lært litt. Bli enda mer kjip i hverdagen for å spare littegranne mer….alle monner drar. Nå er jeg klar over at jeg er blant de “heldige uføre”, for jeg har klart å tviholde på boligen. Uten uføreforsikring eller annet..hvem søren tenkte på slikt før? Støtten var stort sett tryggere før NAV ble opprettet, nå bør alle som kan, både ha forsikring og spare seg opp en trygghetsbuffer. Jeg opplevde forøvrig å måtte refinansiere boliglånet ( det ble billigere enn kredittkortet) for å få penger pga det ikke kom en krone på to måneder pga datatullet Aetat ( som de het før) en gang fikk. Jeg satt med flere barn. Lånte ekstra så jeg hadde penger i et halvt år, så fikk det offentlige surre med sitt datatull. Kommentaren fra kontakten min i banken : Du er heldig som har boligen å gå på og forholdsvis lav gjeld på den, for her har sittet voksne familiefedre og grått pga attføringspenger som aldri kommer ( arbeidsavklaringspenger) og med store huslån og annen gjeld.

   I går lå det poser med poteter til halv pris blant datovarer, så jeg kjøpte en. Tenk dato på poteter..så gærne er vi blitt…

   En ting er at om du bare skal handle slik en gang i måneden, går du glipp av mye til halv pris.😎 Og jada, mat”haul” er ganske gøy, det.

   1. Så kjekt å høre at du også har lært litt. Det har i hvert fall vært veldig gøy å chatte med deg i kommentarfeltet! Du har et poeng med å gå glipp av ting til halv pris, men samtidig er risikoen for å tape med å satse på halv-pris salg såpass stor, at jeg skal fortsette å prøve å handle slikt fremover…
    Kjekt med poteter, man kan gjøre ganske mye med de. Selv har jeg vokst opp på kokte poteter og noe mer kjedelig kan jeg egentlig ikke tenkte meg. Så jeg har hatt mye stekt potet og potetstappe denne måneden. Jeg har forresten funnet noen videoer på youtube hvor de snakker om alle de gode egenskapene til poteter. Ganske mange som har gått på en så kalt Potet-diet, for å gå ned i vekt. Akkurat der er jeg ikke, MEN jeg syns det er gøy å se at folk begynner å forsvare poteten igjen!

    1. Man velger den måten å handle på som passer best. Og du kan ikke dy deg for sjokolade og brus..haha! Det klarer jeg fint, tåler ikke sjokolade og liker ikke brus/cola. Så da er det sikkert bedre å unngå hyppige besøk i butikken for din del.
     Jeg satser ikke på halv prisvarer. Da måtte jeg handlet på formiddagen. Jeg er en sånn som surrer rundt i butikken om kvelden, så da kikker jeg kjapt på “restene” blant datovarer. Av og til er det noe brukbart. Det er en del som går helt systematisk tidlig ut for å handle datovarer, men jeg er litt for makelig anlagt og gidder ikke kave for å finne datovarer. Dessuten må jeg ha glutenfritt, laktosefritt, løkfritt, så utvalget begrenser seg selv for min del.

     Ha en fin dag! 🙂Det skal jeg, solen skinner.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg