Eksperiment: Ufør – Uføreforsikring og hvorfor det er viktig

Uføreforsikringen gjør at jeg klarer å beholde leiligheten min, skulle jeg bli ufør. Punktum. Etter å ha betalt ned på gjeld, vil jeg også kunne ha råd til å kjøpe meg en bil og ikke være avhengig av sykkel året rundt. Lønnen blir tilsvarende normal. Punktum, punktum.

Jeg har nå levd 13 dager på et uføretrygdbudsjett og jeg føler jeg lever i en slags unntakstilstand. Det er ganske mange ting jeg har sagt følgende til meg selv: “ikke denne måneden” og “vent til neste måned”. For for meg er dette bare en måned. Hvordan hadde jeg følt det, hvis det skulle vært permanent? At i stedet for å si “neste måned”, så måtte jeg sagt: “kanskje om noen måneder”. Eller enda verre “kanskje om noen år…”. Den minste kostnaden var en bok fra Amazon. Jeg får de umiddelbart, det er så enkelt og jeg sier som regel ikke nei til meg selv, når jeg virkelig ønsker boka. Men i helgen som var, sa jeg nei. Boka kostet 50 kr men det er 50 kr jeg ikke har satt i budsjettet mitt.

En liste av ting jeg kan gjøre med uførebudsjett, som jeg ikke hadde klart uten. 

 • Beholde leiligheten
 • Betale og bli kvitt gjeld
 • Kjøpe bil
 • Reise på feire til en annen by (og ikke bare gå på kafe og si det er ferie)
 • Vedlikehold av leiligheten.
 • Fritid og helse aktiviteter!

Derfor er uføreforsikring viktig. Lær mer om forsikringen med å se videoen og se blant annet dette faktaarket (som ikke tilhører et spesifikk selskap): https://www.finansportalen.no/uploads/2010/10/LIVnorm.pdf

Hallgeir Kvadsheim om Uføreforsikring: https://www.godtforberedt.no/uforeforsikring-er-en-no-brainer/

Din side om Trenger du egentlig uføreforsikring: https://www.dinside.no/okonomi/trenger-du-egentlig-uforeforsikring/61210743

#eksperimentufør #ufør #uføreforsikring #forsikring #personligøkonomi

2 kommentarer
  1. Det skal ikke jeg protestere på. Har man råd, tegn uføreforsikring,- gjerne en slik som medfører utbetalinger om man havner på arbeidsavklaring. Altså før man eventuelt er ufør. Noen ganger ( ganske ofte?) er folk så uheldige at NAV kaller dem “ikke ferdig avklart” etter tiden er omme. Da stopper utbetalingene, sosialhjelp neste. Du får ikke noe på vanlig uføreforsikring om du ikke er erklært ufør, så pass på alt med bitteliten skrift.. Og sosialhjelp får ikke folk om en partner har grei inntekt. Og eier du bil, selg den før du får hjelp. Bolig? De kan faktisk ta pant i den, slik at du en dag, ved boligsalg, må betale tilbake sosialhjelpen. Reglene er blitt veldig strenge, og jeg følger bare halvveis med, men ser jo at mange får enorme problemer økonomisk. Jeg har unngått det der pga reglene var bedre før for sånne som meg. I dag virker det mer og mer som politikerne helst ville henrette oss om de kunne, samme ang eldre som må pleies.

   Det der med å utsette kjøp av alt man trenger, er velkjent. Det irriterer litt av og til. For noen hundrelapper her, noen der, det tåler budsjettet ofte ikke. Ok, neste år kanskje… I fjor fikk jeg kjøpt ny utendørs skjøteledning, jippi. Til gressklipperen og elektrisk hekksaks, sistnevnte fikk jeg kjøpt året før. Ikke noen dyr greie, men den duger. Ny hageslange droppet jeg, selv om den eldgamle lekker. Kanskje i år. Tålmodighet er en dyd.
   Så, ingen bil, men det gjør ikke noe, for jeg trenger ikke bil. Ingen ferier, men det gjør heller ikke noe, for jeg bor på turiststed, så det er helt ok. Jeg har uansett ikke helse til å flakse jordkloden rundt, så det ville ikke vært aktuelt om jeg hadde god økonomi.

   1. Tusen takk for at du fortalte om faren med å ikke blir kalt “Ufør”.

    Siden 80-tallet har skattene blitt mer redusert og prisene på ting har økt. Da er det naturlig at staten ikke har råd til betale for alt vi betalte for før. Det gjør at vi får bompenger, mindre støtte til foreldre, mindre støtte til eldre, mindre støtte til skoler og ikke minst: mindre støtte til uføre. Jeg vet ikke om det er noe alle som ønsker lavere skatt har helt tenkt på…

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg