Er jeg på FIRE?

FIRE, Financial Independence, Retire Early, er et relativt nytt ord i Norge, men ideen er ikke ny. Spørsmålet er; følger jeg FIRE?

Hva er FIRE?

Økonomisk selvstendig, pensjoneres tidlig, handler om å spare opp nok penger, slik at investeringene dine tjener nok, eller nesten nok, til at du ikke er avhengig av en daglig jobb, med daglig lønn, for å klare deg. Mange, de fleste kanskje, som pensjonerer seg tidlig på denne måten, I hvert fall av de jeg har hørt om, slutter ikke å tjene penger. MEN de tjener mindre penger, mens de driver med hobbyer, noe de ikke kunne satset på, dersom de fremdeles var avhengig av en full inntekt.

Hvor mye må du ha investert for å leve trygt av rentene? Tallene varierer litt, men det som nevnes oftest er 25 ganger det du trenger å leve på. Dersom du ikke trenger så mye penger og/eller planlegger å tjene litt mindre mens du er ‘pensjonert’ fra en fulltidsjobb, holder det med et mindre beløp. Dersom du ønsker å benytte ‘pensjonisttilværelsen’ på å reise verden rundt, med god standard, mens du beholder bolig i Norge, trenger du ganske mye mer.

Hvordan fungerer investeringene?

Aksjemarkedet går opp og ned. Dette har vi alle fått med oss. Stort sett, over flere år, ser vi at det går bedre, men det kan være noen år hvor det ikke går bra i det hele tatt. Dette er den generelle svingningen. Så er det svingning innenfor samme periode, men i  ulike marked. Det er derfor du bør investere i ulike marked. Selv har jeg fire ulike fond jeg investerer i, og dette er et perfekt eksempel på denne svingningen: De varierer mellom +17 %, +15 %, +7 % og -1 %. Så jeg har tapt penger på det ene fondet, tjent på tre av de, og allikevel fortsetter jeg å investere noen hundrelapper i hver av de, hver måned.

Folk er også uenig i hva man kan regne er gjennomsnittet for returen. Variasjonen kommer at at man kan aldri spå fremtiden, så man kan aldri være 100 % sikker på at det som har vært tilfellet de siste 80 årene, vil være tilfellet de neste 80 årene. Noen jobber med de tallene de har sett de siste 80 årene, som om det alltid vil fortsette, andre er mer konservativ, i ulik grad.

Den som fortsetter med de tallene man har i fra de siste 80 årene, Dave Ramsey er mest kjent av disse, vil si at man kan gjennomsnittlig få 12 % retur. Noen år er det verre, mange år er det bedre. SVÆRT mange protesterer mot tallene, men det som er viktig å huske her, er at når Dave Ramsey sier 12 %, så er det med “Dollar Cost Averaging”. Dvs det er med å investere det samme beløpet i oppgangstider som i nedgangstider. Det å ha et fast beløp hver måned, i stedet for å investere en stor sum umiddelbart, reduserer risiko for tap, og du vil i lengden, tjene mer på det. Jeg så en Youtube-video hvor noen sjekket om det faktisk stemte med 12 %, historisk, og ja – Med Dollar Cost Average, stemte det. (Next Level Life – Is it possible to earn 12 % in the stock marked?)

Legg allikevel merke til at historiske tall ikke betyr at det er fremtidige tall. Derfor er det mange som nevner en gevinst på alt mellom 5% – 8%. Dette er langt mer konservativ, og det er kanskje greit, ettersom tanken er at vi skal slutte å investere og heller leve av investeringene, når vi pensjonerer oss…

Noen år vil investeringene gi mer enn 5% – 8%, andre år vil det gi mindre. Men har du investert 25 ganger mer enn du trenger i løpet av et år, kan du ta ut 4 % hvert år, som er mindre enn det vi, gjennomsnittlig, tjener.

Er det så enkelt?

Nei, det er også en god del andre ting som spiller en rolle i dette, (for eksempel, hva om man pensjonerer seg akkurat når markedet er på vei ned?) og det er ikke bare-bare å spare opp 25 ganger det du kommer til å bruke i løpet av et år. Hvis du er interessert i å lære mer om FIRE, søk det opp. Jeg er ingen ekspert. Jeg kan anbefale Next level Life som har mange gode og svært informative videoer: Min favoritt, når det kommer til FIRE, er 10 Levels of Financial Independence And Early Retirement | How to Retire Early

Så om jeg følger FIRE: Både ja og nei.

Jeg har i dag konkrete planer om å pensjonere meg tidlig og tidlig akkurat nå, er i begynnelsen av 60-årene. Siden det er forventet at alle på min alder må jobbe til de blir 67 år, er begynnelsen av 60 årene derfor tidlig.

Har jeg mulighet til å redusere dette tallet, til 50-årene, hadde jeg ikke sagt nei til det men det krever at jeg de neste 20 årene jobber målrettet og effektivt. Jeg må bli kvitt noe gjeld, jeg må investere mye mer enn de 500 kr jeg investerer i dag, men med 20 år å jobbe med, så bør det gå greit, tror dere ikke?

#økonomi #økonomiskselvstendighet #selvstendig #personligøkonomi #pensjonering

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg