Etter den store aksjekvelden!

På mandag var jeg på den store aksjekvelden, og boy, lærte jeg mye! Absolutt til å anbefale neste år, for Stavanger var siste stopp for i år.

Jeg vet ikke helt om jeg kan svare på alle spørsmålene jeg hadde forberedt men jeg har kommet meg nærmere! Jeg har i hvert fall skjønt en god del mer!

La meg bare raskt begynne:

Hvorfor et aksjeselskap?

Å være et aksjeselskap handler om å spre risikoen, selv om selskapet er gjeldsfritt. For man er da flere som er med på å betale for det selskapet kjøper. La oss for eksempel si at en bedrift investerer sine egne og aksje-eierenes penger i en maskin som skal forbedre driften. Dersom denne maskinen ikke fungerer og de må kjøpe noe annet, har alle delt på å kjøpe den, ikke bare bedriften.

Det å være et aksjeselskap betyr også at de som driver selskapet, beskytter seg selv litt mer enn om det er en privat person eller enkeltmannsforetak. Skulle selskapet gå konkurs, trenger ikke dette å gjøre den som driver selskapet konkurs også.

Hva gjør en aksjemegler?

En aksjemegler er litt som en boligmegler (at jeg ikke har gjort denne koblingen før!). På den ene siden har du folk eller bedrifter som er villig til å investere penger, på den andre siden har du bedrifter som ønsker å bli investert i. Aksjemegleren er leddet i mellom. Akkurat som en boligmegler går igjennom en bolig og vurderer dens verdi, vil en aksjemegler se på selskapenes struktur, ledelse, kultur, og vurdere dens verdi i dag og i fremtiden. Kan de tjene mer penger hvis de får penger av investorer? Vil markedet fortsette å trenge denne tjenesten som selskapet tilbyr eller er det en trend som kommer til å forsvinne snart?  En aksjemegler må derfor ikke bare kunne regne med penger (som jeg har trodd), de må kjenne til markeder, de må skjønne ledelse, de må skjønne mye om bedriftene, for å kunne være relativ sikre, for å investere penger i selskapene.

Hva er fordelen av å kjøpe enkeltaksjer?

Helt ærlig er jeg ikke overbevisst men du kan tjene ganske mye mer penger på enkeltaksjer enn med fond. Nøkkelord her er kan, For å investere i enkeltaksjer må du (eller en aksjemegler du stoler på) ha dypere kunnskap og tillit til både selskapet du investerer i og markedet fremover. Personlig er ikke jeg der nå og jeg vet ikke om jeg noen gang kommer til å være der. Det er allikevel en ganske stor fordel med å investere i enkeltaksjer, OM du investerer nok i et selskap: Du kan være med å påvirke hvordan de håndterer ulike ting. Nordea (Et fond sant nok, men prinsippet gjelder) snakket mye om det på mandag: de er med å påvirker sektorer de har investert i, i å være mer miljøvennlig. For eksempel er de investert i flere legemiddelprodusenter i India. I stedet for å trekke seg ut når det visste seg at fabrikken forurenset vannet med spillvann fra fabrikkene, la de press på de for å lære opp sine ansatte, kjøpe nødvendig utstyr, og startet felles nettverk for legemiddelprodusentene.

Du må IKKE være enkeltaksjeeier for å sitte i styrene til selskaper, slik jeg har trodd.

Hva er fordelen av å kjøpe fond?

Sikkerhet er et nøkkelord her. Du investerer litt i flere selskaper og får litt i retur, når det går godt. Og skulle selskapet tape? Vel såpass lite er investert i hvert selskap og andre selskap vil nok gjøre det bedre, at risikoen for at DU taper, er lavere. Her trengs det ingen til lite forkunnskaper eller oppfølging fra deg, bortsett fra å sjekke om fondet investerer i sektorer og selskaper du kan stå bak. Jeg vet for eksempel ikke med deg men jeg er ikke særlig komfortabel om fondet jeg investerer i, for eksempel produserer våpen til krigsføring…

Husk det finnes ulike fond: Indeksfond er automatisk styrt og investerer i de største bedriftene på markedet, og aktivt styrte fond som er dyrere, men du (AKA fondet) kan i større grad, påvirke bedrifters håndtering av ulike saker. Les eksempelet fra Nordea over.

Å ‘time’ markedet… “To time the marked”

Skal man ‘time’ markedet, er det viktig å huske at du skal faktisk treffe rett, ikke bare en gang men to. Eller faktisk, tre…. Du må vite når du skal investere, du må vite når du skal cashe ut, og du må vite når du skal investere igjen. Dette fikk jeg delvis i fra mandagkveld men også fra en podcast jeg hørte på, samme dag. I podcasten snakker en dame om dumme ting smarte folk gjør med pengene sine og forteller da at hun selv, som en investor, ble hyllet fordi hun advarte andre og trakk sine egne penger ut av investeringene før ‘Dott-com’ boblen sprakk. Folk var super imponert over henne, for mange gikk på store tap. Men den dumme tingen hun gjorde, var å ikke gå inn i markedet igjen. Hun kjøpte ikke noe før markedet var nesten på topp og fikk derfor ikke med seg veksten hun kunne hatt.

Følelsene kontrollerer (mer enn vi tror)

I investering er det viktig å ikke la følelsene kontrollere det som er logisk. Men det er vanskelig å la vær. Forskere sier vi tar 35.000 avgjørelser i løpet av en dag, og mye av avgjørelsene tas med refleks, vaner og ‘instinkt’. Instinkt og magefølelse = følelse. Vi er bare sinnsykt gode til å gi rasjonell forklaring på hvorfor følelsene våre vil at vi skal gjøre ulike ting. For eksempel: Jeg vil ha sjokolade, for jeg var flink og ikke spiste sjokolade i går. Jeg ville kjøpe i går, men gjorde ikke det. Derfor fortjener jeg å ha en i dag. Dessuten er det kaldt, jeg tar bussen og går derfor 1 time totalt, hver dag jeg tar bussen…

Og når markedet går dårlig og vi blir redd for å miste alle pengene våre, vil følelsen frykt prøve å overbevise oss om at vi må hente ut investeringene våre. Eller vi kan være følelsesmessig investert i et selskap/sektor og nekte å selge når vi burde. Og dermed miste pengene våre, skulle selskapet gå konk. Dette er min frykt, skulle jeg investert i enkeltaksjer i et spesifikt selskap.

Å kjøpe en bolig er også å investere

Men det sees ikke som det. Allikevel investerer vi MASSE penger i boligen vår, som vi ikke nødvendigvis vil få igjen. Bare fordi “vi må jo bo en plass”.

Hva er obligasjoner? 

Jeg ante ikke hva dette var, før kvelden begynte, men fikk en forenklet forståelse under aksjekvelden. Jeg sier en forenklet versjon, for jeg skjønner ikke hvorfor du ikke finner en enkel forklaring på nettet!

En bedrift som trenger kontanter kan gjøre dette på to måter: De kan ta inn investorer og dele av overskuddet sitt med de. Eller de kan låne penger av investorer (investorhus eller fond) og betale tilbake en forhåndsbestemt prosent av pengene lånt. Dette lånet betales ikke tilbake litt etter litt, som studielån og boliglån. Men betales tilbake som en lumpsum, til et forhåndsbestemt tid.. Prosenten de betaler tilbake på lånet er lavere enn det gode fond betaler ut i dag, så selskapet sitter igjen med mer av kaka, skulle de lykkes. Til gjengjeld, skulle selskapet ikke lykkes og gå konkurs, tross lånet, vil en vanlig investor tape mer penger mens den som har obligasjoner kan få litt av pengene igjen når verdiene til selskapet selges. Det er derfor sikrere gevinst for deg som har investert i obligasjoner.

Mange flytter pengene sine fra aksjefond til obligasjoner etterhvert som de nærmer seg pensjonsalder og skal ta ut pengene igjen. Da minker de risikoen for at svinginger i markedet skal påvirke pengene deres akkurat når de skal pensjonere seg.

Small caps investering

Det kom en kar på scenen og begynte å snakke om et fond han holdt på å starte, et nordisk small caps selskap. Men han forklarte aldri hva small caps var. Heldigvis finnes nettet og jeg kan søke meg frem til svaret. Small caps er et lite, børsnotert selskap. Uten at jeg helt vet når et selskap går fra å være small caps til et large caps…

Uansett, small caps ser ut som å gjør det bedre generelt over tid enn andre investeringer. Men det kan være en litt større risiko, uten at det helt ser sånn ut. Ja, forstå det den som kan. Det er det som står hos Nordnet.

*********************

Det var de punktene jeg fikk tid til å skrive om i dag og jeg kommer til å gjøre dette til “Kort og godt” spørsmål, med litt mer research og kilder, så dere kan lese mer om det da.

Ha en strålende dag!

Aksjekveld i kveld: spørsmål å stille?

#investering #aksje #fond #personligøkonomi #økonomi #aksjekvelden

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg