Ferie og økonomi: Husk minner, ikke regningene etterpå.

En ferie på budsjett betyr ikke at du bruker så lite penger som mulig. Det betyr du har økonomisk kontroll og får ikke en ubehagelig overraskelse når du kommer hjem. Derfor heter ikke bloggrafen over “Ferie på budsjett”. Poenget er å ikke risikere å måtte betale på ferien i ettertid, at du på forhånd har bestemt “Så mye er jeg komfortabel med å bruke”.

Disse fem tipsene vil hjelpe deg holde kontroll på økonomien din og hindre økonomiske overraskelser når du kommer hjem igjen.

Tips 1: Begynn å spar tidlig

Litt sent for årets ferie, men du kan begynne å spare til neste års ferie med en gang du kommer hjem igjen (og ikke har noen følgende regninger)

Jeg har en egen ferie mini-buffer, som jeg har ignorert det siste året, siden planen alltid var å pusse opp kjøkkenet i år. MEN med en gang det er gjort, skal jeg begynne å fylle på der. Husk, en ferie langt borte koster raskt 15.000 – 20.000 kr, (Ferien i USA i fjor kostet 31.000 kr), så det nytter ikke sette 500 kr til sides hver måned.

Bloggrafen jeg laget for noen måneder siden, gjelder fortsatt men jeg ønsker å utvide og utvikle punktene litt. Spesielt tips 2, 3 og 5. I tillegg vil jeg anbefale at denne utregningen skjer før og mens du har spart til ferie, slik at du vet hvor mye penger du bør ha spart opp.

Tips 2: Finn ut hva de største utgiftene er: 

 • Skal du leie bil, undersøk på forhånd, bestill gjerne på forhånd, og legg til 1000 kr ekstra i budsjettet i tilfellet det kommer en ekstra utgift.
 • Husk at bensin/diesel også er en utgift som kommer.
 • Regn på hvor mye et rom koster gjennomsnittlig der du skal reise (om du skal flytte på deg) og hvor mange dager du skal betale for hotellrom. Prøv å finn billigere rom, men ikke bli på et billig rom dersom du føler deg utrygg. Din søvn er viktigere enn dine penger.
 • Jeg har funnet denne siden som gir ganske gode gjennomsnittspris på overnatting, mat, drikke, totalt, osv, i ulike land i verden: http://www.budgetyourtrip.com/countrylist.php
 • Legg sammen hva du forventer transportkostnader og overnattingskostander kommer til å være.

Tips 3: Lag en prioriteringsliste på hva du ønsker å gjøre

 • Her er det snakk om større ting, som du faktisk kommer til å bruke ekstra penger på for å få gjort. For eksempel var jeg i USA på ferie i fjor hvor jeg planla å besøke Universal Studios. Jeg hadde forventet å bruke ca 2000 kr på billetter, mat etc. Det stemte ganske godt. Fordi dette er en betydelig kostnad må vi passe på at det er en del av budsjettet som et eget punkt.
 • Det er også mange småting som man kan gjøre når man er i byene. Jeg opplevde at turisttingene kunne fort bli dyre når jeg gjorde mer enn en ting per dag, men som regel holdt jeg meg innenfor dagsbudsjettet mitt.
 • I fornøyelsesparker, husk at det ikke bare er billetter, mat og drikke som skal betales for. Det kan godt hende dere ønsker å kjøpe noe gaver, minner etc. Pass på å ha penger til dette også.

Tips 4: Pass på at forsikringene dine er gjelder for turen og sjekk hvilken erstatningssummer de gir. 

Du vil ikke være stuck eller ha en regning på flere 100 000 liggende til deg når du kommer hjem. Husk at selv om bagasjen forsvinner på veien bort, er det begrenset hvor mye du kan handle for og få det erstattet på reiseforsikringen. Innmari kiipt om ferien er til Svalbard på vinteren, og du må erstatte alt av vintertøy. Hvor mange ullundertøy, vinterbukse, vinterjakkke, vintersko, luer og votter klarer du å kjøpe for 5000 kr?  (Sann historie fra en tidligere kollega).

De fleste reiseforsikringene har også en begrenset antall dager du kan være bortreist på. Skal du reise et helt år, må du kanskje ha en annen reiseforsikring enn de som reiser kun 3 uker i året.

Tips 5: Gi deg selv et dagsbudsjett:

 • Dette kan løses på to måter. Enten holder du overnatting og dyrere aktiviteter utenfor, eller alt sammen inkludert. Nettsiden jeg henviser til over og som jeg har bilder av nedenfor, viser blant annet gjennomsnittlig forbruk i en rekke land per dag per person eller per par. Jeg oppdaget siden rett etter turen min til USA som var den siste ferien jeg var på. Prisene stemmer ganske godt. Bildet er linket. Legg merke til at du også kan legge inn valuta.

 • Over ser dere gjennomsnitt daglig kostnad for de som reiser med et midt på treet budsjett. Ikke den billigste måten å reise på, men enda ikke luksushotell standard. Denne summen inkluderer vanlig transport på korte distanser og overnatting i prisen. Siden jeg skulle bo hjemme hos så mange, i min ferie (sov kun fire netter på fire hotellrom), var ikke disse tallene helt brukbar for meg.
 • Vær obs på at “Entertainment” ikke helt holder til turistaktiviteter som Hop on, hop off, museer og slike ting. Og gjør du to ting om dagen, holder det i hvert fall ikke.
 • Ta enten vare på kvitteringene du får eller rund summen opp  til noe du husker og noter de ned på mobilen eller noe lignende hver dag. Regn sammen hver kveld hvor mye du har brukt i løpet av dagen, og flytt eventuelt overskudd over til neste dag. Det er lurt å gjøre dette i den lokale valutaen, så slipper du å regne om. Jeg for eksempel, hadde 100 dollar hver dag å bruke (boende kom i tillegg). La oss si at jeg brukte 70 dollar første dagen, da har jeg 30 $ igjen som betyr at jeg neste dag kan bruke 130 $. Blir på det meste hadde jeg 280 dollar jeg kunne bruke på en dag, som var greit siden jeg hadde brukt litt mer enn jeg hadde forventet på bil og overnatting andre natten.

#økonomi #feire #reise #penger #budsjett #personligøkonomi

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg