Flaksen vi har og hvordan den kan benyttes.

Har du noen gang vært takknemlig for all flaks du har hatt i livet og hvor ofte du har klart å utnytte det? Jeg begynte å tenke på det i går nemlig, når jeg syklet hjem. Jeg rundet en sving og der blinket blålysene i mot meg. Det var tre brannbiler, en ambulanse og tre politibiler. Det var greit å sykle forbi, så lenge jeg ikke forstyrret de som jobbet og lot være å sykle nedi et kumlokk, fikk jeg beskjed om. Huset hadde vært overtent, og det så ut som om taket var rasert. Heldigvis hadde brannvesenet klart å slukke det. Heldigvis hadde det ikke spredd seg. Heldigvis virket det (og jeg har ikke lest en oppdatering) som om det ikke hadde vært noen hjemme.

Da begynte jeg å tenke litt mer på hvor heldig vi er, og hvor heldig jeg er. Vi er heldig som er født i Norge. Vi er heldig som er født i denne tiden. Vi er heldig som har hatt forfedre som har kjempet for likestilling, arbeidsrettigheter, stemmerett, helsevesen tilgjengelig for alle. Vi har hatt flaks for at vi er blitt født eller har flyttet til Norge. Norge hadde flaks at oljen ble funnet akkurat når den ble funnet og vi var heldig fordi noen ordnet en avtale der rikdommen ble flyttet til Norge og ikke til utlandet med utlandske selskap. Vi har flaks som har det åpne samfunnet vi har, den sosiale tilliten og et styresystem hvor det er vanskelig å gå ekstremt den ene eller andre veien.

Personlig har jeg hatt veldig flaks. Jeg er heldig som er født inn i en familie som har funket sosialt. Jeg er født inn i en familie hvor utdanning har vært viktig, men glede viktigere. Jeg ble født inn i en familie som etterhvert fikk veldig god råd. Jeg har vært heldig for foreldrene mine, tross de var tenåringer når de ble foreldre første gang, har holdt sammen. De har bygget en god familie som støtter hverandre, og jeg er heldig fordi søskene mine og jeg har fortsatt å bygge på den tilliten.  Jeg er heldig for svigersøster og svigerbror som fortsetter å støtte opp om familienheten.

Enda mer personlig, har jeg hatt flaks fordi jeg ikke ble alvorlig syk eller skadet i 20-årene. Årene jeg ikke hadde planer på plass i det hele tatt. Årene jeg ikke hadde kontroll på økonomien min. Jeg hadde flaks når arbeids-reduksjonen jeg hadde, kort som den var, ga meg overskudd og overbevisning til å gjøre ting annerledes og bedre. Hvem skulle tro at en arbeids-reduksjon skulle føre til at jeg endelig fikk mulighet til å kjøpe meg bolig?

Jeg har hatt mye flaks og jeg håper selvfølgelig på mere flaks. Det hadde vært helt toppers om jeg hadde så mye flaks at jeg vant storgevinst i lotto, men det er strengt tatt ikke nødvendig.

Jeg er overbevisst om at alle som har gjort noe stort, har hatt litt flaks. Men mer enn det, de har vært forberedt på å utnytte mulighetene som har kommet deres vei. Mange mennesker har flaks i livet, men ikke alle klarer å utnytte den flaksen de har. Jeg var veldig urolig det første halvannet åre jeg gikk uten fast jobb (det ville gå et halvt år til før jeg fikk fast jobb, men da var jeg relativ sikker på at jeg ville bli tilbudt det). Jeg begynte å lese meg opp på økonomi, på budsjettering, på målsetning, gjeldshåndtering og økonomisk frihet når jeg ikke hadde særlig mulighet til å gjøre noe med dette. Men det forberedte meg, slik at alle mulighetene jeg har fått i ettertid, har jeg tatt de beste valgene.

Så selv om du ikke klarer å gjøre noe akkurat nå med det du lærer deg, det du forbereder deg til, fortsett. Du vil få en luke, du vil få en mulighet. Akkurat som fotballspillerne øver på å finne muligheter til å skåre mål, på å finne lukene i forsvaret, vil det på et eller annet tidspunkt være en luke for deg. Forbered deg til den. Lær det du kan nå, og slå til, utnytt det og kom deg opp. Vi har allerede flaks fordi vi er født og vi bor i Norge. Vi kommer til å ha mer flaks i fremtiden.

#takknemlig #flaks #muligheter

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg