Fokus på hva man kan endre, ikke det som er ‘umulig’

Enkelte ting kan man ikke gjøre noe med og da er det bedre å bruke tid på å være forberedt, enn å bruke opp energien (og motivasjonen) på å kjempe mot det.

Ohhh, det hørtes depressivt ut! Ikke sant? Hva om Sam Gamgod hadde sagt det til Frodo på vei til Mordor? Eller superheltene i Marvel når han fæle romvesenet med og så ut som om han ville vinne?

“Næææ…. Dette var ganske bratt ja… Skal vi snu?”

Det er sant, man blir ikke helt i en egen action film av slikt, poenget er at det finnes en balanse. Å balansere hva som er verdt å kjempe for og å fokusere på hva man kan gjøre noe med.

Problemet for meg i hvert fall, er at jeg lett kan begynne å fokusere på det som er negativt, unødvendig og som jeg ikke kan gjøre noe særlig med. Som her om dagen, når jeg lærte at en venn av meg tjener over dobbelt så mye som meg. Hva hjelper det vel å fokusere på akkurat det? Absolutt ingenting.

Jeg må av og til minne meg selv på denne og dette kan brukes til SVÆRT mange ting. Som hva man skal jobbe med, langsiktig:

Litt forvirrende over, men for å oppsummere:

Vanskelig + viktig Vanskelig + uviktig Lett + viktig Lett + uviktig
Vanskelig + Kan gjøre noe med Vanskelig + kan ikke gjøre noe med Lett + Kan gjøre noe med Lett + kan ikke gjøre noe med
Kan ikke gjøre noe med + viktig Kan ikke gjøre noe med + uviktig Kan gjøre noe med + viktig Kan gjøre noe med + uviktig

 

Eksempler på ting jeg ikke kan gjøre noe med, som er uviktig.

La oss ta lønnen som jeg tenkte på her om dagen. Ja, jeg kunne hatt bedre lønn men jeg ligger på ganske gjennomsnittet, muligens litt under. Jeg kan få en bedre lønn, som er viktig i lengden. Men det å få dobbelt så mye? Det er unødvendig, det er vanskelig og egentlig ganske uviktig.

Jeg kan heller ikke gjøre noe med at jeg var i 30 årene, når jeg begynte å tenke på økonomi. Jeg kan ikke gjøre om studietiden min, jeg kan ikke gjøre om på den depresjonen og håpløsheten jeg opplevde etter jeg sluttet å studere. Det å grave seg ned i dette, er ikke produktivt. Puff, vekk med det!

Så har vi ting som er vanskelig og viktig.

Du ser, jeg planlegger å bli gammel. Jeg planlegger å bli pensjonist, og jeg vil ha det gøy når jeg blir pensjonist. Men pensjonssystemet i dag, som mest sannsynlig blir strammere og strammere for meg, etterhvert som jeg blir eldre, er VANSKELIG å gjøre noe med. Det er allikevel VIKTIG. Fordi jeg ikke kan gjøre om pensjonssystemet, og strengt tatt  – jeg ønsker ikke det heller, det vil koste for mye, må jeg spare selv. Jeg sparer ikke i IPS (individuell pensjonssparing) men i vanlige fond som jeg selv kan kontrollere. Å spare i seg selv, er for meg ikke så vanskelig. Men å spare nok der i mot. Det er vanskelig.

Kan ikke gjøre noe med og viktig (og for meg vanskelig)? Helse!

Jeg vil forhåpentligvis bli gammel, og det betyr at kroppen forfaller. MEN med å ha en bedre helse i dag, har jeg en bedre sjanse på å ha en friskere alderdom.

Vil du ha et eksempel på hva som er lett og uviktig? 

Vel, hele sykkelturen hjem fra jobb i går, brukte jeg på å fantasere på hvordan jeg ville fordele over 600 millioner kroner, om jeg skulle vinne storpotten lotto i helgen. Det er kjempe lett å tenke (og fantasere) om dette. Men det er temmelig uviktig, spesielt siden jeg svært sjeldent spiller lotto.

Men jeg hadde gøy på turen hjem, skal ikke si det. 😀

Har du noen eksempler på ting du bruker mental kapasitet på, og hvor vil du plassere de i boksene?

Dette er meg. Link Link

#mentalstyrke #styrke #stress #økonomi #fokus

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg