Gjeld & nettorapport etter juli 2019

Gjeld og netto oversikten er grei å ha for å se hvilke fremgang man har, (og ved nedganger), skjønne hvorfor det går ned. For eksempel som det var i juni, når nettoen gikk ned, etter jeg betalte for kjøkkenet. Etter august vil også nettoen reduseres, ettersom dette er måneden jeg faktisk skal pusse opp kjøkkenet… Men det ser vi først neste måned.

La oss se hvordan de tre lånene jeg har, har endret seg.

Dette er siste måned jeg ikke betaler noe på lånet til mamma og pappa. Dette er et privatlån som jeg fikk for å øke egenkapitalen for boligkjøp. Mamma og pappa ville ikke være kausjonister, som jeg 100 % forstår, jeg er svært takknemlig for at de hadde råd til å gi meg et privatlån i stedet.

Rentene på boliglånet har gjort boliglånet dyrere, og mens det en liten periode kostet under 1700 kr i måneden (rentene) for å ha lånet, har det nå økt til NESTEN 2000 kr. I forrige måned var det over 2000 kr (pga en ekstra dag i måneden). Dette er en av årsakene til at boliglånet mest sannsynlig kommer til å være et av fokusområdene mine etter kjøkkenoppussingen. Jeg må ta en liten opptelling av prioriteringene mine, når jeg er ferdig med kjøkkenet.

Studielånet humper og går. Rentene her er også økt litt har jeg sett, denne måneden kommer jeg til å betale litt mer i studielån. Da er jeg nesten tilbake til hva det var før Studielån-utfordringen Kjersti Gulli og jeg hadde i 2018.

Hvordan ligger vi an totalt? Vel, en måned over halvveispunktet, og det kan se ut som det blir vanskelig å nå 100.000 nedbetalt i løpet av året. Jeg skal ikke si noe med sikkerhet, jeg har ikke regnet på det. Men 100.000 nedbetalt hvert år, har vært et ‘hemmelig’ ønske hos meg hvert eneste år. En rask utregning med kalkulatoren, viser at jeg må doble innbetalingen de neste fem månedene, for å kunne nå 100.000. Det blir litt vanskelig, på grensen til umulig, siden feriepengene og skattepengene er utbetalt. Men jeg har klart umulige saker tidligere. Jeg kan bare prøve. Uansett om jeg ikke når 100.000 vil jeg være nærmere enn om jeg ikke prøver.

Dette blir kanskje siste gangen jeg viser akkurat disse nettoene. Jeg misliker sterkt når nettoen synker. Som den vil gjøre denne måneden. Jeg har fremdeles 80.000 kr å bruke for kjøkkenoppussingen. Allikevel. Jeg har tatt inn over meg at nettoen egentlig ikke er netto, det er bare de likvide midlene mine. Dvs de pengene jeg lett kan få tak i. Her er det ikke inkludert verdien av leiligheten min eller pensjonen. Dessuten har jeg lyst til å demonstrere og vise hvordan markedet påvirker investeringene mine og se hvordan de utvikler seg over tid.

Igjen, det samme med denne grafen. Muligens siste gang vi ser den som dette. Jeg er litt usikker. Det er også sunt tror jeg, å vise hvordan enkelt-kjøp som et kjøkken, påvirker nettoen, enten som et lån eller hvordan sparepengene reduseres. For meg er det sparepengene som reduseres. Første duppen var i juni, neste, store dipp, kommer denne måneden. Det kan jo være greit å demonstrere det også…

*************

Slik er min økonomiske rapport etter juli. Det er mye som skjer i livet de neste fire ukene, så jeg er spent på å se hvordan ting utvikler seg, både økonomisk og ikke minst, hvordan kjøkkenet blir seende ut! Ahh, håper det blir bra!

#gjeld #lån #netto #rapport #personligøkonomi #økonomi

4 kommentarer
  1. Sparepengene reduseres, ja, men når de brukes på kjøkkenet, øker vel verdien på leiligheten. I hvertfall på sikt. Så det er ikke like ille som å bruke opp pengene på luksusferie eller annet. Bil f.eks..synker fort i verdi… Det får være trøsten din når synet av sparekontoen ikke føles ok. 😁
   Jeg får neppe spart en krone av julitrygden, så det var bra jeg fikk satt bort en del i juni. Det er for mange bursdager i juli og august. I tillegg har jeg hatt barnebarn på helgebesøk, og da går det litt ekstra, og så kommer det folk ( voksne) på besøk noen dager. Da går det absolutt en del ekstra i matveien. Sånt merkes fort på uføretrygden. I tillegg har jeg kjøpt noen liter terrasseolje, grensag. Ny vannslange som jeg skulle ha? Hehe, den må vente litt til. Ikke dyre saker, men det er summen av alt…
   Men har fremdeles mine 400 kr i cash i lommeboken..haha!

   1. Det er viktig med de 400 kr! Det at bursdagene samles i noen få måneder er typisk, derfor sparer jeg jevnt i løpet at måneden.
    Jeg prøver å si til meg selv at verdien av leiligheten øker med det kan godt hende jeg må gå å sitte på kjøkkengulvet (når det er ferdig) for å roe ned en eventuell panikk over minkende sparepenger. Jeg vet at det ikke er helt rasjonelt, men personlig økonomi er ikke rasjonelt alltid! HAHA!

    1. Personlig økonomi er ikke rasjonelt, fordi ting plutselig kan skje. Kjenner ei som skulle være ferdig med boliglånet om 5 år samtidig som hun ønsket å gå av med tidligpensjon, og hva skjedde? Helsen sviktet, uføretrygd som ga mye mindre enn hun og hennes nærmeste tenkte. Etterlattepensjonen ble nemlig bortevekk ( den får folk selv om de arbeider. Men må de på uføretrygd eller alderspensjon, mister de den og får istedet et knøttlite tillegg, gjenlevendefordel, til den lille trygden). Hun må fikse avdragene på lånet, og det må skje fort, sa jeg til sønnen hennes da jeg hørte hva hun ville få utbetalt. Hun hadde ingen muligheter til å betale så mye i mnd som hun pleide , det regnet jeg kjapt ut i hodet. Så hun blir sittende med boliglånet i temmelig mange år til. Men det er ihvertfall blitt ordnet på en grei måte. Det gjelder bare å få gjort ting i god tid, og ikke når økonomien er gått til bloksberg.

     1. Oj, det er så mye man må passe på. At Etterlattepensjon skal reduseres fordi man blir ufør er jo helt bak mål. Som om man trenger det mindre liksom! Eller at man prøver å ‘lure’ systemet med å bli ufør fordi man har etterlatte-pensjon.
      Du har rett i at ting som skjer med oss ikke er rasjonelt, karma er jo faktisk noe som er rasjonelt men vet ikke om jeg tror helt på det. Jeg tenkte allikevel akkurat i dette tilfelle mer på hvordan vi selv ikke handler rasjonelt, alltid.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg