Gjeld og netto rapport etter april 2019

Gjeld og nettoropport, som å ta pulsen på økonomien din. Med mindre man har noe spesielt som skjer den aktuelle måneden, bør gjelden din gå ned, og nettoverdien din gå opp. Med mindre noe spesielt skjer. Som har skjedd for meg de to siste månedene. Og vil fortsette å skje de neste månedene.

La oss bare begynne.

Over ser du lånene mine og hvordan det står til med de. Jeg registrerer hvor mye jeg har betalt inn hver måned, hvor mye av det jeg betaler går til renter, hvor mye går til lån, og hvor mye jeg har igjen på lånene. M&P er et privatlån, som hjalp meg få nok egenkapital for å kjøpe leiligheten min. Jeg følger også med på daglig rente, fordi renten regnes daglig. Det betyr at det jeg totalt betaler i renter hver måned vil variere avhengig om vi i forrige måned hadde 31 dager, 30 dager eller 28 dager. Er rentene i prosent, uendret, bør hva man betaler i renter bli redusert over tid. MEN øker rentene i prosent, som de gjør disse dager, vil hva man betaler i renter også øke. Du vil se det nedenfor.

For ett år siden, betalte jeg 72 kr dagen for lånene mine. I dag er det 75 kr dager. Ikke så mye kanskje, men husk det er 28/30/31 dager i måneden. Hadde dette beløpet stått i ro i løpet av hele året, ville det utgjort nesten 1100 kr. Sånn som det er nå, vil det mest sannsynlig bli enda mer, siden det stadig meldes om økte renter. Vi får vente å se i januar. Ellers er jeg super stolt over å neste måned nå å betale over 250.000 kr på to og et halvt år!

Når jeg så denne tabellen, fikk jeg nesten kaffen i strupen (om jeg hadde drukket kaffe altså). For hva har skjedd? Totalt i sparing, har blitt redusert med over 6000 kr! Dette viser to ting: 1 – selv bare noen dager siden april tok slutt, har jeg glemt så mye om måneden. 2 – Så takknemlig for budsjettet som gjør at jeg kan gå tilbake å se akkurat hva som har skjedd, hva pengene har gått til, og trenger jeg å gjøre endringer.

Denne gangen viser det seg: nei. Pengene har gått til ‘ferie’kostnader: Solkrem, andre kremer, o.l. pluss utgifter i forbindelse med Lundheimrittet. Og MYE gikk til sykkelene. Service, erstattning av utstyr på den vanlige sykkelen, ny sykkelbukse, osv.

Dette er alle kostnader jeg aksepterer fordi de gir meg en større glede.

Tabellen over viser bare dette året, og den aller første måneden, faktisk for to år siden. Siden den gang har nettoen min økt med 293.000 kr, lånene er redusert med 236.000 kr. Selvfølgelig, når jeg er ferdig med å pusse opp kjøkkenet, vil mest sannsynlig nettoen være mindre enn det lånet har blitt redusert. Men jeg vil ha et nytt kjøkken.

Tall som ikke er inkludert i nettoen: 

Det er en god del tall som ikke er med i netto-beregningen min. Noe burde jeg ta med, andre har jeg vært bevisst om å ikke ta med.

1: Leiligheten min: Jeg eier leiligheten min, men jeg har ikke den med i beregningene mine. Årsaken er at jeg må jo bo en plass, alltid, så selv om jeg kan selge den og få en ganske grei profitt, er jeg ikke interessert i å faktisk selge.

2: Pensjonen min: Denne kom jeg faktisk ikke på før nå i april. Jeg har to pensjons-kontoer, etter mine to arbeidssteder. De består av en god del penger som jeg ikke kan røre før jeg pensjonerer meg. Mens jeg på den ene side bør inkludere de, hadde jeg ønsket at jeg hadde hatt de med fra dag 1. Tar jeg de med nå, vil jeg få en unaturlig hopp i nettoen. Det vet jeg ikke om jeg vil ha.

Her ser du hvordan gjelden og nettoen har utviklet seg over tid. Gjelden har alltid gått ‘rett vei’, mens nettoen har svingt. Årsakene er at jeg har spart opp og i perioder brukt en god del penger. I begynnelsen av 2018 var jeg på en deilig ferie til USA, og brukte totalt 31.000 kr. Spart opp på forhånd selvfølgelig. De to siste månedene har jeg kjøpt meg ny laptop, reparert sykkel og de neste månedene skal jeg kjøpe meg ny mobil og nye briller. Dette, i tillegg til kjøkkenoppussingen som jeg skal begynne på nå, betyr at nettoen ikke vil begynne å øke igjen før til jul… Det får nå gå.

Ha en strålende dag!

#gjeld #netto #rapport #lån

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg