Gjeld og netto rapport etter april

Gjeld og netto-rapport fra meg nå som vi er i mai!

Det du følger med på, vil gro, eller kanskje mer presist: Det du følger med på vil du lettere følge med på endringer og du vil fortsette å være fokusert på dette. Og en annen ting jeg ikke har tenkt på tidligere, i hvert fall i forhold til netto og gjeld rapporten – vil holde meg realistisk når ‘verden går under’.

Vi er fremdeles i korona-pandemi perioden men personlig for meg, har ting roet seg ned ganske kraftig. Fremdeles har jeg hjemmekontor men nå begynner jeg å bli vant til det. Aksjemarkedet har kommet tilbake til der det var for to-tre måneder siden, rentene på boliglånet og studielånet er redusert og fordi jeg fikk refundert for langhelgen jeg skulle hatt i pinsen i år, har jeg fått betalt ekstra på boliglånet.

For jeg fortsetter med Eksperiment – Boliglån. Noe av det jeg skulle prøve i år, var å få redusert boliglånet mitt gjennom enkelte grep, som å få redusert rentene. Men banken og medlemskapet mitt hos BATE og banken min, gjorde det selv. Og jeg er svært takknemlig for at jeg nå skal betale 600 kr mindre renter i måneden enn det som var forutsett i begynnelsen av året. Det betyr 600 kr mer går til å redusere lånet.

Det har seg nemlig slik at med Eksperiment – Boliglån, skal jeg betale 6000 kr på boliglånet mitt hver måned, uansett hva selve terminbeløpet er. Nå som rentene har sunket, har også terminbeløpet blitt redusert med 600 kr. Jeg vil derfor betale 600 kr ekstra hver måned. Sånn ca.


Eksperiment: boliglåns prosjektbeskrivelse 

Eksperiment: boliglåns excel ark for å demonstrere hvordan lånet endres ved grep.

Eksperiment: Boliglån – Hvordan redusering av renter har endret betalingsplanen min (dette er i fra før siste renteendring)

Du finner alle innlegg (eksisterende og fremtidige, når de kommer) på denne siden.


Før jeg går videre vil jeg komme med en liten Obs, obs, advarsel som jeg skriver i hvert innlegg:

Det blir mer og mer vanlig i dag å få råd fra privatpersoner, som meg, om pengene dine. På Facebook har vi Sparekollektivet, Pengesnakkerene og MoneyPenny Norge. Det er helt fantastisk, syns jeg selv. Det blir mindre og mindre tabu å snakke om penger og vi hjelper hverandre til en bedre fremtid. Det er allikevel viktig at vi husker på en ting. Vi gir kanskje råd på grunnlag av hva vi har forstått av hvor du er og i fra hvilken situasjon vi selv er i. Jeg ble for eksempel rådet, når jeg ble bevisst om min personlige økonomi, å investere pengene i stedet for å betale ned ekstra på lånene mine. Mens det ikke nødvendigvis er dårlig råd generelt, er det allikevel et råd fra noen som ikke bruker halve lønnen sin på å dekke alle lånene de har. Selvfølgelig er de mer interessert i å investere og det er en mindre risiko for de. For meg derimot, som bruker såpass mye av pengene mine på å dekke mine egne lån og fellesgjelden til borettslaget (ikke inkludert i gjeld og netto-rapporten), er det en betydelig risiko. Hadde jeg ikke betalt ekstra på lånene mine frem til rentene begynte å øke, ville enda mer av lønnen min gått til å betjene lånene og hadde jeg investert og ikke tatt ut pengene, ville jeg nå ha tapt penger, i stedet for å ligge rundt 0, som jeg gjør nå. Akkurat den beregningen gjør jeg, for i stedet for å begynne å investere når markedet var lavt (som jeg gjorde), hadde jeg begynt tidligere, mens markedet var bra. Fordi jeg virkelig begynte i en dump, er det ikke så farlig med en ny dump.

Mitt håp er at disse rapportene gir en innsikt i hva jeg har å jobbe med, som påvirker de avgjørelsene jeg tar i min privatøkonomi. Det betyr ikke at du trenger å gjøre det samme, da du kanskje har ulikt utgangspunkt. Personlig økonomi kalles personlig økonomi av en grunn.


Les mer om hvorfor jeg deler jeg mine tall åpent


La oss derfor se på de faktiske tallene fra april

Legger dere merke til noe uvanlig her? Kanskje at boliglånet er mye høyere enn normalt? Det er ikke så rart for jeg bestemte meg i april, når det ble klart at jeg skulle få refundert pengene jeg hadde betalt for en ferie, å sette dette på boliglånet. Det ble 7250 kr ekstra på boliglånet og det var gøy! Ellers runder jeg opp studielånet fra 2077 kr til 2100 kr, i et forsøk på å stoppe den sakte – men sikkert – økningen som har pågått på studielånet det siste året. Jeg oppdaget nemlig at selv om ‘studielånet er det beste lånet du kan ha’, så kan rentene her bli ganske høye. I 2003 var rentene 6 %! Jeg er ikke interessert i renter på den størrelsen!


Les og se hvordan jeg bestemmer meg hvordan ekstrapenger skal brukes for å fremme målene mine i innlegget: Hvordan jeg håndterer uventet og ekstra penger


Å se utviklingen av gjelden min, samt totalsummene, er ganske gøy. Jeg er allerede halvveis i forhold til hva jeg betalte totalt i fjor, så målet mitt med å redusere lånene med 100.000 kr ligger godt an. Det er også svært gøy å se hvordan rentene reduseres. Jeg kommer til å beholde de radene hvor renten er på sitt laveste og sitt høyeste. Og hvis du lurer på hvorfor den daglige rentekostnaden kan være lavere når månedskostnaden er høyere, handler det om hvor mange dager det har gått mellom dagene jeg betalte lånet. Av og til havner dagen lånet skal betales på i helgen og den faktiske dagen lånet trekkes på, blir forskjøvet. Det betyr flere dager å dele renten på. Eventuelt færre dager å fordele renten. Uansett vil det være en større og mer markant forskjell når jeg registrerer mai her inne. For renteendringen har virkelig slått inn nå. Hurra!

Investering er blitt en større del av livet mitt, derfor tydeliggjør jeg dette i oversikten over nettoen. Og i denne tabellen ser du videre hva som har skjedd siden Korona (og så oljen) slo inn ut i verden. Jeg må si meg ganske fornøyd. Med tanke på hvor store overskriftene var i løpet av februar og mars, er jeg egentlig litt overrasket over at jeg allerede nå er tilbake til hvor jeg var før nedgangen begynte. Selvfølgelig er det inkludert en 1000 kr mer investert enn det jeg hadde investert for 2 måneder siden (jeg investerer 500 kr hver måned).


Dersom du er interessert i investering, har det kommet en ny norsk Youtuber som lager videoer om investering. Han gikk nettopp igjennom hvor mye han har tjent på investering og han investerer ikke bare i fond slik jeg gjør. Sjekk ut Alt om investering på Youtube (og si gjerne at det var jeg som sendte dere til han) 😉


Denne perioden er en perfekt eksempel på hvorfor jeg har valgt å faktisk vise hvordan investeringene mine faktisk gjør det. Totalt har jeg investert 24 500 kr i løpet av snart 3 år, så 4000 kr gevinst, så langt, er det ganske greit.

Jeg minner om hva Beate Engelschiøn (Link til hennes hjemmeside) som drifter Money Penny Norge på Facebook (link til fb siden), og hun ca sa på et treff hun arrangerte for oss kvinner på Nordjæren:

En av de største feilene du kan gjøre er å ikke investere. Men det vanskeligste er å forbli investert!

Derfor: Forbli investert!

En siste ting å si om skjemaet over, når det kommer til nettoen min: Jeg inkluderer ikke boligen min i denne summen. Av et par årsaker: Jeg er usikker på hva jeg skal sette her. Skal jeg skrive hva jeg betalte for den, skal jeg skrive hva naboen solgte sin leilighet for nå nylig eller skal jeg skrive et ca tall? En annen årsak er at mens bolig er en del av nettoen min, må jeg jo bo en plass. Bare vit at med leiligheten ville nettoen vært litt på pluss-siden. Som ikke helt var tilfellet når jeg først kjøpte leiligheten.

For første gang siden oppussingen av kjøkkenet begynte i august i fjor, er nettoen min ikke bare tilbake men forbi det den var da! I fjor hadde jeg en høy netto fordi jeg hadde så mye penger oppspart for å nettopp pusse opp kjøkkenet, men denne gangen er det en kombinasjon av ekstra betalingen på boliglånet samt forbedringen av fondene som har dyttet meg forbi. Og de ekstrapengene har også gjort at både den blå gjeldsgrafen og den oransje nettografen, denne måneden, blir litt brattere enn den er til vanlig. Det er allikevel bare et enkelttilfelle, da jeg i de neste månedene, mest sannsynlig bare betaler som vanlig.

Det som er gøy for meg med denne grafen, er minnene hver enkel spesielle endring i linjen bringer tilbake. For eksempel utjevningen som var i februar/mars 2018 på netto – det var fordi jeg hadde spart opp og så reiste på ferie til USA i 2 uker. Som var veldig gøy! Den store nedgangen i fjor er oppussingen av kjøkkenet, som har og er utfordrende, gøy og ganske fantastisk egentlig. På  gjeldsgrafen er det en stor økning helt i begynnelsen, og det var når jeg fikk ekstra mye lønn utbetalt en måned (pga flere jobber) og jeg kunne betale 40.000 kr ekstra på boliglånet bare på 1 måned! Dette er dermed en graf ikke bare for pengene mine men også for minnene mine!

Og selvfølgelig: Netto beregner man av å ta bort det man skylder fra det man eier. Og fordi min største investering ikke er inkludert i regnestykket, vil dette tallet være negativt.

******

Det var gjeld og nettorapporten min for etter mai.

Holder du oversikt over hvor mye du betaler i gjeld, hvor mye du sparer, og slike ting? Del gjerne hva som har påvirket din netto i måneden som var!

#personligøkonomi #gjeld #lån #netto #økonomi

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg