Gjeld og nettorapport, etter august

Dagen jeg har gruet meg til… Når jeg ser hvordan oppussingen har påvirket nettoen min. Men netto er bare en del. Gjeld er jeg også interessert i å se på. Årsaken er selvfølgelig hvordan dette er en sikrere, kortsiktig sparingsplan. Det å betale ned gjeld, betyr mindre renter, og dermed penger spart. 100 % garantert!

Frem til august, har jeg ikke betalt noe til mamma og pappa, da jeg har fokusert på å spare opp nok til kjøkkenoppussingen. Men nå som det er i gang, og de store utgiftene (snart) betalt, kan jeg igjen begynne å betale de tilbake igjen. Jeg ønsker også å begynne å betale ekstra på boliglånet og studielånet. Jeg liker ikke hvordan rentene øker og hver ekstra betaling, reduserer rentene. Samtidig reduseres beløpet jeg må betale for alle de restrerende betalingene. Hver gang rentene økes, økes også dette beløpet og ekstra betalinger kan redusere det. Studielånet er for eksempel på samme nivå som det var før Studielån-utfordringen Kjersti Gulli og jeg hadde i 2018.

Utviklingen av rentene ser man spesielt tydelig nedenfor. I oktober i fjor betalte jeg bare litt over 2000 kr i renter hver måned, mens det nå er 500 kr mer per måned. Det er 6000 kr per år ekstra. Og rentene kan fortsette å øke (selv om de gikk litt ned i august, men øker igjen nå i september). Hvor mye er dere boliglån-rente forresten? Min nominelle rente er nå 2,8 %.

Selv om å betale ned gjeld er en sikker investering, er det ikke en langsiktig investering. For på et eller annet tidspunkt er du gjeldsfri og da er det greit å ha noe annet å stå på. Så Netto spiller en rolle også. Sparing inkluderer investering og jeg tror jeg kommer til å lage en mer detaljert beskrivelse i fremtiden. Da kan jeg også ‘glemme’ hvordan nettoen har blitt særdeles redusert nå med oppussingen. Den økte jo ganske mye de siste to årene, fordi jeg sparte opp for oppussingen, så det er kanskje ikke så veldig rart. Som alltid er ikke dette en sann netto. Jeg har ikke inkludert verdien av boligen min, for eksempel, som hadde bragt meg til en positiv netto. På ca 700.000 kr.

Og grafen som viser veien fra mest i gjeld og minst i netto, til i dag, som siden mai, har blitt redusert. Av naturlige årsaker. Faktisk, når jeg sitter her og ser på det uferdige kjøkkenet mitt, kjenner jeg at det ikke gjør så mye. Jeg har fått mye verdi av det jeg har brukt.

Ha en strålende dag!

#netto #gjeld #oppussing #personligøkonomi

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg