Gjeld og nettorapport etter januar 2019

Å følge med på hvordan gjeld og netto endrer seg fra måned til måned er utrolig gøy. Det er med på å holde meg motivert som alltid er viktig.

Hvor mye gjeld jeg har finner jeg med å trekke fra det jeg har betalt inn (minus renter) og jeg dobbeltsjekker disse tallene med de som jeg skylder penger til.

Hvor mye jeg har spart finner jeg med å sjekke de fysiske kontoene mine. Dette er inkludert hva er i fondene mine akkurat den dagen jeg sjekker. Fond kan selvfølgelig endre seg en god del, avhengig av gode eller dårlige tider i markedet men sånn er det nå.

Her er tallene mine etter januar.

Jeg har tre lån, et studielån, et boliglån og et privatlån hos mamma og pappa. Det private lånet var for å få nok egenkapital for å kjøpe leiligheten min og er rentefritt. Dette var løsningen som vi som en familie foretrakk, i stedet for å ha mamma og pappa som kausjonister. Å være kausjonist betyr at dersom hovedlånetaker ikke klarer å betale lånene, så lover kausjonisten å betale for det. Å være kausjonist er da ikke bare en økonomisk risiko, det vil også påvirke hvor mye penger du får låne i fremtiden. Jeg kan absolutt skjønne at mamma og pappa ikke ønsket å være kausjonist for meg og jeg hadde ikke vært komfortabel med det heller. Selv om deres navn ikke står noen plass på eierskap av leiligheten, i mitt hodet eier de deler av den så lenge jeg skylder penger til de. Dette er derfor lånet jeg ønsker å kvitte meg med først. Selv om det er det rentefrie lånet.

Jeg kan ikke vise ALLE månedene jeg har fulgt med, det er det rett og slett ikke plass til, men de øverste månedene er de første månedene hvor jeg har boliglån. Månedene før dette i 2017, gjelder bare studielånet. Det jeg syns er interessant å se på, når jeg ser denne tabellen, er hvor mye lånet har blitt redusert på under to år, samt hvordan rentene har endret seg. Frem til høsten 2018 sto renteprosenten i ro eller ble redusert. Siden jeg betalte ekstra på alle lånene, gikk hvor mye jeg betalte i renter ned. Siden november har renteprosenten på bolig steget, som gjør at hvor mye jeg betaler i renter øker. Desember og januar har avvik. Årsaken er at jeg i desember betalte til studielånet to ganger. Når du betaler ekstra på studielånet, betaler du først ned renten, og det som blir til over går til lånet. Jeg har derfor betalt litt ekstra på rentene i desember (derfor er det ekstra høyt) og mindre i renter i januar (derfor ekstra lavt denne måneden).

Oversikten over gjeld og netto har jeg både som tabell og graf. På tabellen har jeg skjult alle de ulike kontoene mine, så fordelen jeg har med den, vises ikke i disse innleggene. Jeg syns allikevel det er greit å kunne se detaljene over tid. En annen ting som ikke vises her, er alle månedene mellom 1. mai 2017 og 31. august 2018. Det hadde ikke gått. Jeg inkluderer 1. mai fordi dette er måneden jeg begynte med denne oversikten og jeg får motivasjon med å se utviklingen. Det å se at lånene har sunket med over 200.000 kr på under to år og at totalt har sparing økt med 70.000 kr er utrolig gøy. Selvfølgelig, når kjøkkenet blir pusset opp, skal mengden jeg har spart opp bli halvert igjen.

Det er når jeg ser denne grafen at jeg av og til heller vil sette de pengene jeg har spart opp til kjøkken-oppussingen til gjeld i stedet for. Det å kunne se den blå streken gjøre et hopp opp slik den gjorde høsten 2017, hadde vært utrolig gøy. I stedet må jeg forvente at den oransje linjen, nettolinjen, i stedet skal gå kraftig nedover. Jaja, jeg vil i hvert fall ha et nytt kjøkken!

Holder du en oversikt over hvor pengene dine er hver måned? Og hvis du investerer, har du begynt å komme til svarte tall igjen etter lavpunktene i høst?

#gjeld #lån #netto #penger #personligøkonomi

2 kommentarer
  1. Jeg kunne jo laget blogg “Gammel til slutt”. Der gjelden forsvant i fjor. Endelig! Ok, jeg har vel 12-14 tusen totalt på kjøpekonti,kredittkort. Investere er ikke mulig på en liten trygd, og boligen burde vært fikset. Men det er ikke aktuelt å låne en formue nå.
   Så lurer jeg jo på hvorfor jeg drukner i tilbud om forbrukslån for tiden….blir litt paranoid. Er dette gjeldsregisteret halvveis ferdig så de ser at jeg har “for lite gjeld”?
   Men ja, budsjett har jeg likevel, selv om det er mindre nøye enn da det lå i Excel . Nå skriver jeg på gamlemåten i en skrivebok. Jeg skal bare ha oversikt over utgifter og inntekt sånn grovt nå, så jeg ikke får en overraskelse pga grå hjerneceller. 🙂 For tiden dreier vel økonomien seg mest om å vokte strømforbruket og antall grader i et gammelt hus.

   Lykke til videre! Opplegget ditt ser helt flott ut, inkludert sparingen. Det var det mange i min generasjon ikke helt fikk til, og i dag er det jo veldig viktig at unge sparer alt de kan. Pensjonstiden kan bli mager ellers, slik som politikerne stadig endrer på regler. Ikke stol på politikere, stol kun på deg selv! Det er et sabla godt råd!

   1. Takk for at du tok deg tid til å kommentere med dine innsikter! Det er et veldig godt råd! Tusen takk. Jeg er helt enig i å ikke ta opp mer gjeld enn nødvendig, det er jo bare å utsette og sette deg selv i en mer stresset situasjon. Så jeg har spart og spart for å pusse opp kjøkkenet, og jeg vil spare og spare for å pusse på badet senere. Gjelder å være litt frampå, og proaktiv, ikke reaktiv.
    Jeg tror de fleste av oss drukner i forbrukslån. Bare på bloggen her havner minst en kommentar i uka i SPAM, fordi det er tilbud om lån (eller en ‘person’ som har funnet den beste løsningen på pengeproblemene sine). I går hørte jeg på radioen at forbrukertilsynet (tror det var de) aldri har opplevd en større pågang med klager. Som vanlig er det mye telefonsalg som klages inn, men MER og MER er folk som reagerer på hvordan kredittselskapene reklamerer for forbrukerlån og kredittkort. Disse bedriftene er jo desperat etter at folk skal låne penger. Det er det som gjør de rik. Ikke folk som aldri låner penger. Kredittselskapenes beste kunder, som de ‘passer mest på’ er de dårlige betalerene. Jeg så en dokuemtar i fra England. Her så de nærmere på økonomien til menn som til slutt hadde tatt livet sitt pga mye gjeld. De så hvordan de stadig fikk tilbud om bedre vilkår, ble gull-kunde, platimun-kunde, diamant-kunde, fordi de var storbrukere av kortet. Så Kredittselskapene behandlet de som stormenn, så lenge de lånte mer penger. Det var ganske trist å se…
    Hold ut sier jeg bare, stå i mot!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg