Gjeld og nettorapport, etter januar

Jeg drømmer om å bli gjeldsfri. Jeg drømmer om den dagen hvor 11 % av inntekten min ikke går til å betale renter for hva jeg har gjort i fortiden men betaler for fremtiden. Jeg vil investere i stedet for å betale renter, for blant annet å gi meg selv en bedre pensjon. En pensjon som forhåpentligvis starter i begynnelsen av 60-årene og ikke i slutten som er spådd.

For å holde meg selv i nakken og fokusert på dette målet, lager jeg disse gjeld og netto-rapportene. Da ser jeg utviklingen. Jeg vil sterkt anbefale at du også gjør det, selv om du ikke deler de med hele Norge og noen til.

Rapporten inneholder flere viktige tall, som alle til tider trengs, for å gi meg motivasjon og håp. Av og til må jeg se hvordan rentene har utviklet seg. Siden slutten av 2018 har rentene på både boliglån og studielån økt, litt etter litt. Og det gjør meg irritert! Irritert nok til å ville endre situasjonen min! Av og til må jeg se hvordan nettoen min har økt de siste tre årene, hvordan bevisste valg har gjort en jevn endring for meg igjennom perioden. Av og til må jeg se utgangspunktet, å se hvor jeg kom i fra og kjenne på hvor langt jeg har kommet.

I disse dager får jeg mye motivasjon med å se hva ekstrabetalingene på boliglån og studielån påvirker fremtidig betalinger. Jeg kjører Eksperiment: Boliglån i 2020, som blant annet betyr at jeg runder det jeg betaler til banken opp til 6000 kr, som neste måned betyr jeg betaler 1200 kr ekstra. Jeg kommer til å dokumentere endringene på boliglånet og jeg kaller serien “Eksperiment: Boliglån”


Eksperiment: boliglåns prosjektbeskrivelse 

Eksperiment: boliglåns excel ark for å demonstrere hvordan lånet endres ved grep.

Du finner alle innlegg (eksisterende og fremtidige, når de kommer) på denne siden.


Før jeg går videre vil jeg komme med en liten Obs, obs, advarsel:

Det blir mer og mer vanlig i dag å få råd fra privatpersoner, som meg, om pengene dine. På Facebook har vi Sparekollektivet, Pengesnakkerene og MoneyPenny Norge. Det er helt fantastisk, syns jeg selv. Det blir mindre og mindre tabu å snakke om penger og vi hjelper hverandre til en bedre fremtid. Det er allikevel viktig at vi husker på en ting. Vi gir kanskje råd på grunnlag av hva vi har forstått av hvor du er og i fra hvilken situasjon vi selv er i. Jeg ble for eksempel rådet, når jeg begynte med økonomi, å investere pengene i stedet for å betale ned ekstra på lånene mine. Mens det ikke nødvendigvis er dårlig råd, er det allikevel et råd fra noen som ikke bruker halve lønnen sin på å dekke alle lånene de har. Selvfølgelig er de mer interessert i å investere og det er en mindre risiko for de. For meg derimot, som bruker såpass mye av pengene mine på å dekke mine egne lån og fellesgjelden til borettslaget (ikke inkludert i gjeld og netto-rapporten), er det en betydelig risiko.

Jeg håper at med å gi en innsikt i alle tallene jeg har å jobbe med, hvilke dårlige uvaner jeg har for daglig bruk av pengene, vil dere bli mer bevisst på hva som bør påvirke avgjørelsene du tar for din økonomi. Personlig økonomi er personlig.


Les mer om hvorfor jeg deler jeg mine tall åpent


La oss derfor se på de faktiske tallene fra januar.

Dette er første måned jeg rundet tallet opp til 6000 kr. Og som dere kanskje så på videoen for en stund tilbake på Eksperiment: boliglån januar resultat, ser dere hvordan det har litt å si. Litt. Her håper jeg det er litt som sandkornet som tipper haugen. Det er alltid det siste som avgjør. Dessverre glemte jeg å betale lånet til mamma og pappa i januar 🤦‍♀️ men nå har jeg satt dette på autobetaling. Det skal derfor ikke være et problem i fremtiden.

I tillegg til at boliglånsrenten har økt, har også renten på studielånet økt. Jeg har aldri vært særlig urolig for dette, da ‘alle’ sier studielånrenta alltid er lav og det er det beste lånet man kan ha. Og den har vært ‘historisk lav’ helt siden jeg var ferdig med studiene selv. MEN nå jeg har sett litt på rentehistorikken, da oppdaget jeg at den var 6 % i 2003! Det er ganske mye det! Derfor har jeg bestemt meg for å runde dette tallet opp til 2100 kr. Som ble gjort i februar. Det var jo bare 25 kr ekstra. En enkel flaske brus. Og jeg har sett at rentene har økt igjen, og i mars blir det bare 20 kr ekstra.

Et nytt år betyr en helt ny rad, for å holde oversikt over det nye året. Målet er å redusere lånet med 100.000 kr, tross høyere renter. Fra 2018 til 2019 har jeg betalt mer enn 3000 kr ekstra på renter, mens 2017 ikke er helt representativ, boliglånet ble inngått i slutten av mars. I år går jeg ut i fra at jeg kommer til å betale over 30.000 kr i renter, så det haster med å redusere beløpene.

Nytt, kortsiktig mål som vet jeg vil klare: I april vil jeg være under 1.355.656 kr. Da har jeg i hvert fall redusert lånene med 300.000 fra jeg fikk boliglånet til i dag.

Investering er blitt en større del av livet mitt, derfor tydeliggjør jeg dette i oversikten over nettoen. Det som er gøy å se er at i løpet av de siste 5 månedene, hvor jeg har investert 500 kr hver måned, har investeringene mine økt med over 5000 kr. Dvs en dobling av investeringene i denne perioden. Baksiden av medaljen er at jeg vet vi er i en oppgangsperiode og ting som går opp, kommer også ned igjen.

Jeg var på foredrag med Beate Engelschiøn (Link til hennes hjemmeside), som drifter Money Penny Norge på Facebook (link til fb siden), og hun sa ca det følgende:

En av de største feilene du kan gjøre er å ikke investere. Men det vanskeligste er å forbli investert!

Med dette mente hun at det er ganske enkelt å begynne å investere i oppgangstider men det å fortsette når det er nedgangstider, det er ikke lett. Selv dro hun frem et eget eksempel fra når hun først investerte i enkeltaksjer: Hun kjøpte de på 30 per aksje, hun solgte de på 20. Dvs med tap. Selskapet gikk ikke under og i dag koster de 180.

En siste ting å si om skjemaet over, når det kommer til nettoen min: Jeg inkluderer ikke boligen min i denne summen. Av et par årsaker: Jeg er usikker på hva jeg skal sette her. Skal jeg skrive hva jeg betalte for den, skal jeg skrive hva naboen solgte sin leilighet for nå nylig eller skal jeg skrive et ca tall? En annen årsak er at mens bolig er en del av nettoen min, må jeg jo bo en plass. Bare vit at med leiligheten ville nettoen vært litt på pluss-siden. Som ikke helt var tilfellet når jeg først kjøpte leiligheten.

Oppgangen av nettoen (Oransje linje) fortsetter, og snart er jeg på -før oppussings nivået. Hurra! Dette er ikke fordi jeg har spart opp over 100.000 som jeg brukte på oppussingen, men fordi jeg har spart litt og betalt ned mye på gjelden. Gjelden (blå linje) fortsetter å reduseres jevnt og trutt. Hvis dere ser i begynnelsen av gjeldslinja, er det et bratt hopp i oktober/november 2017. Dette var måneden jeg betalte inn 40.000 kr ekstra på boliglånet. Det utgjorde en stor forskjell på gjeldsnivået og hvordan rentene ble etterpå. Jeg kommer nok ikke til å klare å betale 40.000 kr ekstra dette året (med mindre jeg vinner noe lotto) men det er gøy å se tilbake og huske den dagen jeg gjorde de overføringene.

Og selvfølgelig: Netto beregner man av å ta bort det man skylder fra det man eier. Og fordi min største investering ikke er inkludert i regnestykket, vil dette tallet være negativt.

******

Det var gjeld og nettorapporten min for etter januar.

Holder du oversikt over hvor mye du betaler i gjeld, hvor mye du sparer, og slike ting? Del gjerne hva som har påvirket din netto i måneden som var!

#personligøkonomi #gjeld #lån #netto #økonomi

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg