Gjeld og nettorapport etter november

Eksperiment: boliglån går igang om en måned, dvs i 2020, fordi, som jeg nevnte ved forrige gjeld og netto-rapport; ekstra betaling = en rente som sakte men sikkert blir redusert. Og skulle prosenten på renta øke igjen, vil det jeg betaler i renter, øke mindre enn om jeg ikke betalte ekstra. Det kommer siden en nøyere gjennomgang av Eksperiment: boliglån før nyttår.

Jeg så resultat i oktober, på å betale ekstra men i november økte prosenten på rentene igjen, som gjør at jeg ikke ser at tallet er blitt lavere. Dessverre. Det er derfor jeg har bestemt meg for å holde et nærmere blikk på utviklingen i boliglånet, med ekstra betalinger.

Dersom du er nysgjerrig på betalingsplanen jeg har bestemt meg for, kan du finne den her: Ny betalingsplan for gjeld

*****************

Det blir mer og mer vanlig i dag å få råd fra privatpersoner, som meg, om pengene dine. På Facebook har vi Sparekollektivet, Pengesnakkerene og MoneyPenny Norge. Det er helt fantastisk, syns jeg selv. Det blir mindre og mindre tabu å snakke om penger og vi hjelper hverandre til en bedre fremtid. Det er allikevel viktig at vi husker på en ting. Vi gir kanskje råd på grunnlag av hva vi har forstått av hvor du er og i fra hvilken situasjon vi selv er i. Jeg ble for eksempel rådet, når jeg begynte med økonomi, å investere pengene i stedet for å betale ned ekstra på lånene mine. Mens det ikke nødvendigvis er dårlig råd, er det allikevel et råd fra noen som ikke bruker halve lønnen sin på å dekke alle lånene de har. Selvfølgelig er de mer interessert i å investere, og det er en mindre risiko for de. For meg derimot, som bruker såpass mye av pengene mine på å dekke mine egne lån og fellesgjelden til borettslaget (ikke inkludert i gjeld og netto-rapporten), er det en betydelig risiko.

Det er derfor deler jeg mine tall ganske åpent. Jeg håper at med å gi en innsikt i alle tallene jeg har å jobbe med, hvilke dårlige uvaner jeg har for daglig bruk av pengene, vil dere bli mer bevisst på hva som bør påvirke avgjørelsene du tar for din økonomi. Personlig økonomi er personlig.

La oss derfor se på de faktiske tallene fra november.

Jeg fortsetter som jeg gjorde i oktober, å betale 1000 kr ekstra på boliglånet. Dette kommer jeg til å fortsette med. Det jeg også legger merke til, med denne tabellen, er hvordan rentene på studielånet også har endret seg. For ett år siden, betalte jeg ca 60 kr mindre i rente hver måned, både i renter og beløp. Det er kjedelig at det er blitt mer nå, med renteøkningen. Det har også fått meg til å lure på hvor høyt en studielånrente kan gå. Det eneste jeg har hørt, er at det vil være lavere enn annen rente, men hva vil det si? Et raskt google søk svarer: …. Aj, Det var 6 % i 2003… Det er ganske mye det! Vi får håpe den slutter å stige snart!

Jeg var klar over at jeg ville betale mindre på lånene mine i år enn tidligere år, og selv om jeg sitter å ser på et helt nydelig, ikke helt ferdig, kjøkken, skulle jeg allikevel ønske jeg hadde kunne betalt 40.000 mer på lånene mine enn jeg har gjort i år. Men dessverre, den gang ei. Jeg får ha som mål neste år, å betale 100.000 kr på lånene mine, totalt.

Investering er blitt en større del av livet mitt, derfor endret jeg oversikten over nettoen min. Denne spesifiserer investeringene bedre. Det som er gøy å se er at i løpet av de siste 5 månedene, som betyr jeg har investert 2500 kr, har investeringene mine økt med nesten 5000 kr. Dvs en dobling av investeringene. Baksiden av medaljen er at jeg vet vi har en høy oppgang, og etter en oppgang, kommer nedgangen. Jeg vet ikke når det vil skje, men i min erfaring, de siste 18 månedene, er det to i året små korreksjoner i markedet i året. Og fordi dette er en stor oppgang, vil nedgangen virke like ille. Jeg må bare stå ut, og huske at jeg nå kjøper fond-andeler dyrt, men når markedet synker, vil jeg kjøpe de på salg.

Jo, og som alltid, inkluderer jeg ikke verdien på boligen min i nettoen. Den burde være det, men jeg tenker: jeg må jo bo en plass. Mens jeg kan selge leiligheten for å få mine egne penger igjen, er det ikke noe jeg planlegger å gjøre, før jeg eventuelt får en ny plass å bo.

Oppgangen av nettoen min siden forrige gang fortsetter, og glad er jeg for det. Faktisk er det 13.000 kr mer i netto denne måneden enn forrige måned. Jeg er fremdeles ikke på netto-nivå før oppussing men det kommer seg.

Og selvfølgelig: Netto beregner man av å ta bort det man skylder fra det man eier. Og fordi min største investering ikke er inkludert i regnestykket, vil dette tallet være negativt. Skulle du lure, kjøpte jeg leiligheten min for ca 1.570.000 kr. Leiligheten nedenfor meg, ble nylig solgt for 1.590.000 kr.

 

******

Det var gjeld og nettorapporten min for etter november.

Holder du oversikt over hvor mye du betaler i gjeld, hvor mye du sparer, og slike ting? Del gjerne hva som har påvirket din netto i måneden som var!

Dette er meg. Gjeld og nettorapport for oktober. Hvorfor betale fortere ned på lån? 4 grunner

#personligøkonomi #gjeld #lån #netto #økonomi

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg