Gjeld og nettorapport etter oktober. Ekte tall

Med økende renter i boligmarkedet, jeg tatt noen grep for å gjøre gjeld og netto rapporten gøyere å for meg å lage. For nå begynner jeg å betale ekstra igjen. Ekstra betaling = en rente som sakte men sikkert blir redusert. Når jeg ser på oktober og hva regningen for november skal være, har det gitt et lite resultat. Et 28 kr resultat, men med tanke på at renten har økt med et par 100-lapper siden i fjor, er det i hvert fall i rett retning!

Jeg er fremdeles urolig for at jeg tar et feilsteg med å ønske å gjøre for mange ting på en gang, men jeg er også urolig for en økende boliglånsrente…. Da er det bedre å bare venne seg til en høyere rente (som betyr høyere betaling hver måned) umiddelbart og heller la det jeg betale ekstra være med på å redusere lånet, i stedet for å gå til banken.

Jeg må nesten ta akkurat den planen i et annet innlegg.

Penger er tabu. Men vi gjerne tar i mot tips og råd i fra andre, om hva de vil gjøre i sin økonomi, mottar vi gjerne råd på feil grunnlag. Alle gir råd fra sitt ståsted: Den som råder deg å investere over å betale ned på gjeld, har kanskje mye mindre gjeld enn det du har. Eller tjener 200.000 kr mer enn deg. Det kan hende han/hun har mer is i magen og tåler kraftigere svingninger i markedet enn det du har. Det kan hende de har en større buffer. Uansett: Det kan hende de hadde gitt deg andre råd, dersom de sto i akkurat dine sko.

Derfor deler jeg mine tall ganske åpent. Jeg ønsker at dere skal se mine sko, for å bedre skjønne hvorfor jeg gjør som jeg gjør. Det betyr ikke at de jeg gjør skal kopieres av deg, men forhåpentligvis vil det være en inspirasjon til å vurdere flere sider før du bestemmer deg.

La oss derfor se på de faktiske tallene fra oktober.

I september begynte jeg endelig å betale mamma og pappa tilbake igjen, og det fortsetter selvfølgelig. Det som er annerledes i oktober, er at jeg betaler 1000 kr ekstra på boliglånet. Disse har faktisk gjort et utslag, og jeg ser at denne månedens betaling er 28 kr mindre enn i september! Jeg velger derfor å betale 28 kr ekstra i tillegg til de 1000 kr. Skal bli spennende å se hvilke utslag det har.

Rentene på boliglånet har økt ganske mye. En rask sammenligning mellom i dag og for 1 år siden viser at den daglige kostnaden for boliglånet har økt fra 55,34 kr til 72,45 kr. Jeg grøsser litt med hvilke utslag det ville hatt, om jeg ikke hadde redusert boliglånet med over 100.000 kr før renten begynte å stige. Og folk lurte på hvorfor jeg betalte ekstra mens rentene var lave.

 

Ser vi utviklingen av lånene over tid, og hvor mye jeg betaler ned – har oppussingen av leiligheten (jeg kan ikke lengre si kjøkkenet, for jeg jobber i stua nå), påvirket hvor mye jeg betaler i lån i år. Mens jeg i fjor på denne tiden hadde betalt ned ca 80.000 kr, ligger jeg i år på ganske mye mindre. Årsaken er selvfølgelig oppsparingen til kjøkkenet og fokuset jeg hadde på det. Hver gang jeg ser på disse tallene, må jeg også se meg rundt i leiligheten og komme på hva jeg byttet ut reduksjon i lånene med. Økt trivsel i leiligheten og økt verdi av leiligheten.

Jeg ønsker å vise et realistisk bilde på hva investering betyr og derfor har jeg gjort noen endringer i denne oversikten. Her kan dere se hva jeg har tilgjengelig av kontanter, hva som er investert og hva nettoen er, uten å regne med boligen. Det har vært noen boliger til salgs som er samme størrelse som min, det er noen som er til salgs akkurat nå og beregnet pris er lavere enn det var når jeg kjøpte min leilighet. Selv om vi nå er over nedgangstidene i arbeidsmarkedet. Det kan virke som om den eksplosive prisstigningen vi har vært vant til å se så lenge jeg kan huske, nå har stoppet opp. Nordmenn er faktisk blant de som bruker mest på å kjøpe bolig, altså flest årslønner, i verden. Egentlig kunne ikke prisstigningen fortsette (prøver jeg å trøste meg med).

Tilbake til investering.

Jeg investerer 500 kr hver måned og som dere kan se på oversikten, har jeg siden juli hatt en høyere fortjeneste enn det, spesielt i løpet av oktober! Jeg syns det er innmari kult at jeg har investert, siden juni, 2500 kr, men beløpet jeg har investert nå er 5000 kr mer. Det er en dobling av gevinst! Selvfølgelig, dette kommer til å gå opp og ned, så jeg bør egentlig ikke se på det så ofte som jeg gjør. Men det er så utrolig gøy. Og hvis du lurer på hva jeg tenker når de reduseres: da får jeg kjøpt andeler på salg!

Pfuuuhhh! endelig går nettoen opp igjen! Grafen endrer seg hver måned og reduksjonen du ser fra juli og til september er selvfølgelig oppussingen. Jeg er ikke ferdig med den, MEN jeg har kjøpt de store tingene nå. Det som gjenstår er mer tapet og maling. Men jeg håper at grafen til nettoen først og fremst fortsetter slik den gjør. En svak økning.

Fremtiden vil vise.

******

Det var gjeld og nettorapporten min for etter oktober.

Holder du oversikt over hvor mye du betaler i gjeld, hvor mye du sparer, og slike ting? Del gjerne hva som har påvirket din netto i måneden som var!

Dette er meg. Gjeld og nettorapport for september. Hvorfor betale fortere ned på lån? 4 grunner

#personligøkonomi #gjeld #lån #netto #økonomi

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg