Gjeld og nettorapport etter september 2019

Med økende renter i boligmarkedet, er det ikke LIKE gøy å se på gjeld og nettorapporten som tidligere; i stedet for å se en minkende rente fordi jeg betaler på lånene mine, øker de – tross redusering! Det planlegger jeg å gjøre noe med – Derfor begynner jeg nå i oktober med å betale ekstra på boliglånet.

Jeg går kanskje i fellen av å ønske å gjøre for mange ting på en gang – men jeg frykter at boliglånsrenten kommer til å fortsette å øke. Da er det bedre å bare venne seg til en høyere rente (derfor regning) umiddelbart og heller la det jeg betale ekstra være med på å redusere lånet, i stedet for å gå til banken.

Jeg må nesten ta akkurat den planen i et annet innlegg.

Penger er tabu. Men vi gjerne tar i mot tips og råd i fra andre, om hva de vil gjøre i sin økonomi, mottar vi gjerne råd på feil grunnlag. Alle gir råd fra sitt ståsted: Den som råder deg å investere over å betale ned på gjeld, har kanskje mye mindre gjeld enn det du har. Eller tjener 200.000 kr mer enn deg. Det kan hende han/hun har mer is i magen og tåler kraftigere svingninger i markedet enn det du har. Det kan hende de har en større buffer. Uansett: Det kan hende de hadde gitt deg andre råd, dersom de sto i akkurat dine sko.

Derfor deler jeg mine tall ganske åpent. Jeg ønsker at dere skal se mine sko, for å bedre skjønne hvorfor jeg gjør som jeg gjør. Det betyr ikke at de jeg gjør skal kopieres av deg, men forhåpentligvis vil det være en inspirasjon til å vurdere flere sider før du bestemmer deg.

La oss derfor se på de faktiske tallene fra september.

I september begynte jeg endelig å betale mamma og pappa tilbake igjen på lånet jeg har hos de. Det er mitt laveste lån (fordi jeg fokuserte så mye på det i fjor) og det er også uten renter. Vi diskuterte aldri om jeg skulle betale renter til de eller ikke; men hadde jeg gjort det, ville det ha vært mye mer komplisert å fylle ut skattekortet. Da hadde jeg måttet fylt ut hvor mye renter jeg hadde betalt, og de hadde måttet rapportere hvor mye de har tjent på å låne meg penger. Uansett, lettere denne måten.

Rentene på boliglånet fortsetter å øke. Jeg har aldri betalt så mye i renter før: I oktober i fjor var jeg under 1700 kr i renter. Det vil si jeg betaler ca 600 kr mer i år for å redusere lånet like mye som jeg gjorde i fjor.

Og folk lurte på hvorfor jeg betalte ekstra mens rentene var lave.

Uansett: Jeg ønsker å ta noen grep med betalingen for boliglånet.

Studielånet har også en økende rente: nå i oktober kommer månedsbeløpet til å øke med nesten 30 kr, som er ganske spesielt. Sånn er det når det går bedre i markedet. Ikke at jeg helt forstår sammenhengen men jeg stoler på klokere hoder enn mitt.

Ser vi utviklingen av lånene over tid, og hvor mye jeg betaler ned – har oppussingen av leiligheten (jeg kan ikke lengre si kjøkkenet, for jeg jobber i stua nå), påvirket hvor mye jeg betaler i lån i år. Mens jeg i fjor på denne tiden hadde betalt ned ca 80.000 kr, ligger jeg i år på 30.000 kr mindre. Årsaken er selvfølgelig oppsparingen til kjøkkenet og fokuset jeg hadde på det. Hver gang jeg ser på disse tallene, får jeg også se meg rundt i leiligheten og komme på hva jeg byttet ut reduksjon i lånene med. Økt trivsel i leiligheten og økt verdi av leiligheten.

Jeg ønsker å vise et realistisk bilde på hva investering betyr og derfor har jeg gjort noen endringer i denne oversikten. Her kan dere se hva jeg har ganske tilgjengelig av kontanter, hva som er investert og hva nettoen er, uten å regne med boligen. Det har vært noen boliger til salgs som er samme størrelse som min, det er noen som er til salgs akkurat nå, og beregnet pris er lavere enn det var når jeg kjøpte min leilighet. Selv om vi nå er over nedgangstidene i arbeidsmarkedet. Det kan virke som om den eksplosive prisstigningen som vi har vært vant til å se så lenge jeg kan huske, nå har stoppet opp. Nordmenn er faktisk blant de som bruker mest på å kjøpe bolig, altså flest årslønner, i verden. Egentlig kunne ikke prisstigningen fortsette (prøver jeg å trøste meg med).

Tilbake til investering.

Jeg investerer 500 kr hver måned og som dere kan se på oversikten, har jeg siden juli hatt en høyere fortjeneste enn det. Jeg valgte denne første gangen å inkludere tallene fra mai, for å vise at det var en ganske kraftig nedgang fra 1. mai til 1. juni, hvor jeg tross å investere 500 kr, satt igjen med nesten 1000 kr mindre. Dette er for å vise at fond raskt endrer seg, at dette er noe man må ha et langsiktig blikk på, og at man egentlig ikke bør gjøre som meg: Se på det hver måned. ;-p

Grafen endrer seg hver måned. Mens lånene forsetter å reduseres (som er bra), har nettoen også blitt redusert i løpet av september. Årsaken er som i august, oppussingen og spesifikt regningen fra elektrikeren. Den var stor men ikke like mye som jeg fryktet! Fordi jeg ikke er ferdig med oppussingen, håper jeg heretter at grafen til nettoen først og fremst fortsetter der den er. Den kommer nok ikke til å øke med det første, men i hvert fall at den fortsetter å være på det punktet han er.

Fremtiden vil vise.

******

Det var gjeld og nettorapporten min for oktober.

Holder du oversikt over hvor mye du betaler i gjeld, hvor mye du sparer, og slike ting? Del gjerne hva som har påvirket din netto i måneden som var!

#personligøkonomi #gjeld #lån #netto #økonomi

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg