Gjeld og nettorapport fra mars

Ett av mine store mål i livet er å være gjeldsfri. I hvertfall at gjelden ikke er nesten 1/3 av inntekten min! Det at jeg har en såpass stor gjeld i forhold til inntekten betyr at jeg har vanskeligheter for å spare til fremtidige store utgifter. Som ny og større bolig, som å pusse opp bolig, som å pensjonere meg. Jeg kunne spart til en av disse men ikke flere.

Det er et uttrykk som sier at det du følger med på, vokser. Og det håper jeg. For jeg følger virkelig med på nettoverdien min. Jeg håper selvfølgelig det motsatte for gjelden min men jeg går ut i fra at jeg her kan si at det jeg følger med på blir mindre. Kanskje uttrykket burde vært “Det du følger med på, forbedrer seg”.

Over ser du de tre lånene jeg har. Studielån, boliglån og et privatlån. Siden vi snart får skattemeldingen, må jeg kontakte Skatt Vest og høre hvor vi skal registrere det private lånet i år. Om det er det samme eller ikke. For private lån må også registreres i skattemeldingen. Uansett.

I tabellen over har jeg registrert de ulike lånene, hva jeg har betalt på hver av de, hvor mye er renter og avgifter, regnet ut den daglige renten (siden dette var i februar er dette tallet delt på 31, altså hvor mange dager det gikk mellom 15. januar til 15 februar), hvor mye gikk til lån og hva totalen er igjen. I løpet av året skal jeg komme meg ganske nært 1 350 000 kr igjen på lånene mine!

Tallene jeg får i tabellen for hver spesifikk måned, legger jeg inn i denne store tabellen for å se utviklingen og resultat over tid. Jeg har holdt på i ganske mange måneder nå, jeg har faktisk rundet to år nå, men viser bare de første to månedene med boliglån og det siste året. Det jeg vil at du skal legge merke til, er hvordan beløpet jeg betaler i renter har forandret seg. Det var lavere for ett år siden enn det er i dag, tross jeg har betalt over 100.000 kr ned på de diverse lånene. Årsaken er selvfølgelig at renten på lånene er på vei opp igjen. Det jeg kan trøste meg med, er at dersom jeg ikke hadde vært så intensiv på boliglånet det første året, ville rentene ha vært mye høyere nå. Det er derfor jeg anbefaler å betale ekstra på lånene når renten er lav, enn å vente til den blir høyere. Når renten stiger, vil mer at ‘overskuddspengene’ du har gå til å betale renter og mindre til å redusere lånet.

Hvordan nettoen har utviklet seg fra april 2017 til mars 2019 ser du over. Også her skjuler jeg en god del linjer og kolonner for å kunne se begynnelsen og de siste månedene, samt skjule hvor mye penger er på ulike kontoer/fond. Grunnen til at jeg har så mye penger i sparing, er fordi jeg har spart opp penger til å pusse opp kjøkkenet. Når de pengene er brukt, vil jeg bare ha noe over 100.000 kr igjen spart.

Jeg må legge vekt på noe her. Netto er egentlig alt du eier av verdi minus alt du har lån på. Jeg eier boligen min (derfor har jeg et boliglån) men jeg inkluderer ikke denne i tabellen over. Hadde jeg gjort det, ville jeg ha vært ca 300.000 kr i pluss. Jeg hadde også kunne lagt til elsykkelen min, selv om det bare hadde blitt noen 1000-lapper. Grunnen til at jeg ikke gjør det, er fordi jeg planlegger å bo en plass hele livet. Ja, jeg kan selge boligen for å betale ned all gjeld. Ja, når jeg flytter, kommer jeg til å selge denne plassen. MEN jeg kommer til å bruke pengene til å kjøpe en ny plass. Slik fortsetter løpet helt til jeg ikke lengre trenger en bolig og da trenger jeg vel strengt tatt ikke pengene heller.

Grafen over viser utviklingen i gjeld og netto over tid. Dere vil se at gjelden har hatt langt færre opp og nedturer enn nettoen. Det er fordi nettoen er langt mer endringsvar. For akkurat 1 år siden i dag, kom jeg hjem fra USA hvor jeg hadde vært på en to ukers ferie. På forhånd hadde jeg spart ekstra mye (se oppgangen mellom 1.nov. 2017 og 1. jan. 2018) og pengene jeg hadde spart ble brukt for å betale for reisen. Kredittkortet ble betalt både i februar og i mars. Siden sommeren 2018 har jeg spart intensivt til kjøkken, som har gjort at distansen mellom gjeld og netto igjen har økt, men etter kjøkkenet er kjøpt og installert, vil nettoen synke ganske kraftig igjen. Jeg gruer meg litt til å se det. Skulle det allikevel bli for ille, kan jeg bare se på det nye kjøkkenet mitt og forhåpentligvis si “Det var verdt det!”

Det var alt fra meg i dag,

Jeg håper dere har en strålende flott og uperfekt dag!

#gjeld #netto #gjeldsrapport

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg