Gjeldbetaling: Tornadometoden

Hvordan betale ned gjelden du har fortere? Det aller viktigste? Motivasjon! Vi motiveres alle av ulike ting, og i dag skal jeg fortelle om en ny metode jeg ikke tror jeg har nevnt NOEN gang tidligere! I dag skal vi snakke Tornado-metoden.

Tornado-metoden, den er det nok ikke mange som har hørt om og kanskje med god grunn. Dette er en metode som krever svært mye selvdisiplin, men til gjengjeld er det den raskeste metoden om man gjennomfører den. 

Med tornado-metoden tømmer du alt du har av sparepenger og hiver det på lån, det lånet med høyest prosent rente først. Du skal ikke ha en buffer, ikke ha noe penger på noen gjemte kontoer sånn bare i tilfellet. De eneste pengene du beholder er de som eventuelt er investert i aksjer som tjener deg mer enn rentene du betaler på lånene. Skulle det komme en nødssituasjon (og det kan hende det ikke gjør det!) er det bare å ta opp litt mer lån, med gunstig rente. Totalt sett vil dette koste deg mindre, fordi du har betalt mindre i renter etter du betalte alt du hadde på lånet.

La oss se på mine lån og sparepenger for å demonstrere denne metoden. Mitt studielån er på 243.000 kr. Jeg har på konto nå, 210.000 kr. (Pga stor buffer og sparte midler for å pusse opp kjøkkenet). Når jeg går inn på Lånekassens sine sider, kan jeg se at dersom jeg følger betalingsplanen for studielånet mitt, kommer jeg til å betale 31.100 kr i renter før jeg er ferdig med lånet. Hvis jeg betaler alt jeg har av sparepenger inn på studielånet, vil jeg spare mange av disse kronene i renter. Jeg kan kanskje til og med bli ferdig med lånet før året er omme. Da vil jeg ha spart i hvert fall 30.000 kr, om ikke 31.000 kr. Jeg kan derfor ha en nødsituasjon opp til dette beløpet og enda ha brukt mindre enn om jeg hadde beholdt pengene på sparekonto og betalt ned studielånet etter planen.

Alle metodene har en viss visuell motivasjonsfaktor som gjør at du holder deg gående. Snøball- og tsunamimetoden har listen med støkne lån. Skredmetoden har Excel arket som viser renter som reduseres. Med Tornado-metoden er det ekstra viktig å ha en visuell måte å følge med på fremgangen og endringene i rentene (Heldigvis kan man betale de som fremmer denne metoden for å hjelpe deg gjøre det ;-p HEHE. Nei, jeg linker ikke til deres side, dere får google de frem selv.)

Fordeler: Den absolutt billigste måten å betale ned lån på. Med mindre du havner i en nødsituasjon og tar opp et SINNSYKT dyrt lån for å dekke det du trenger.

Ulemper: Krever utrolig selvdisiplin og viljestyrke. Det å fortsette det brutale arbeidet med å betale ned gjeld, etter en motgang hvor du har vært nødt til å ta opp mer lån, er ikke enkelt.

Hvem passer den til? Dette passer til den som er flink til å regne renter og kan regne de på nytt og på nytt igjen for å få den visuelle motivasjonen med å se hvordan rentene forsvinner. Viljestyrke og selvdisiplin er noen av hoved-karakteristikken til de som velger å følge denne metoden.

Vil jeg anbefale den? Her må du kjenne deg selv best. Selv kommer jeg ikke til å bruke denne metoden, da jeg vet at tilbakefall, som å ta opp mer lån er for meg, vil gå så hardt ut over motivasjonen min, at jeg mest sannsynlig faller av lasset. Men dersom du kjenner deg selv godt nok, og du tror du ville holdt ut, go for it!

#tornadometoden #gjeldsmetode #gjeldsbetaling #lån #gjeld #tilbakebetaling #personligøkonomi #nedbetalingsplan

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg