Har jeg råd til bil?

Valget mellom bil og bolig var enkelt: Bilen ble levert inn og bolig kjøpt. Nå er det snart tre år siden jeg kvittet meg med bilen for å få boliglån og kunne kjøpe bolig. Jeg sykler med min elsykkel over alt og låner bil fra foreldrene mine, skulle jeg trenge de.

Jeg visste på forhånd at banken ikke ville gi lån dersom jeg hadde bil. Å ikke fortsette/kjøpe den leasede bilen var jeg inneforstått med på forhånd. Men hva er grunnen til at banken ikke aksepterte begge?

For å gi et bank lån, må banken også vurdere hvordan du kan håndtere ikke bare lånet slik det står nå men også hvordan du kan betjene lånet skulle rentene øke 5 %. For mitt lån, er 5 % en prisøkning på over 2000 kr i måneden.

Og bil er dyrt. Jeg har hatt en gammel bil som kostet 20.000 kr. Den hadde jeg i fire år, og betalte gjennomsnittlig for den, med reparasjoner, forsikring, drivstoff og bom mellom 40.000 – 50.000 kr i året. Så hadde jeg en leaset bil i tre år. Den kostet mellom 65.000-75.000 kr per år, inkludert alt.

Ser jeg på mitt faktiske budsjett, har jeg 5000 kr til overs som ikke går til nødvendige eller obligatoriske utgifter. Og da beregner jeg ikke sparing som verken nødvendig eller obligatorisk.

5000 kr som kan gå til valgfrie ting. Der i blant bil, skulle jeg ønske det. Men jeg ønsker også å spare til å kjøpe gaver. Og reise på ferie, og pensjon. Jeg vil investere og kunne erstatte ting som må byttes ut, for å ikke snakke om å bli kvitt gjelden min. Og da blir 5000 kr litt lite.

Konklusjonen er derfor: Jeg velger å prioritere sparing og nedbetaling av lån, over å kjøpe meg bil.

Hva må til for at jeg skal kunne kjøpe meg en bil?

To ting kan skje som gjør det mulig for meg å kjøpe bil.

1: Inntektsøkning: Utbetalt minst 3000 kr mer i måneden.

2: Reduksjon av gjeld. – Når lånet til mamma og pappa er nedbetalt, vil jeg ha minst 2000 kr ekstra hver måned, som jeg kan sette hvor jeg vil.

Spørsmål til deg som leser:

 • Har du bil eller er det for dyrt?
 • Hvor mye koster bilen deg i året, inkludert alt?

#personligøkonomi #bil #forbruk #lån #lønn

2 kommentarer
  1. Har du bil ELLER er det for dyrt? Jeg vil si at det ene ikke utelukker det andre. Ja, jeg har bil, og det er for dyrt.
   Omkostninger pr. år har jeg ikke regnet på, men at det blir ialfall 40000 tror jeg nok.

   Bor man i byen så går det greit uten bil vil jeg tro. Bor man ikke i byen fremstår bil som noe langt mer nødvendig. Bor man i eget hus, så er bil nærmest uunnværlig.

   1. Du har helt rett. Og det er ikke så lett å vite akkurat hvor mye det koster med bil. Jeg måtte regne flere ganger for å få frem prisen, jeg glemte stadig alle kostnadene som følger med. Drivstoff, bom, forsikring, lån/leasing, årskostnader (som nå er i forsikringer), verksted, jeg tror jeg kanskje har husket alt….

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg