Hva gjør jeg med overskuddet?

Overskudd – ganske fantastisk om du er en av de heldige som har det hver måned. Og i disse dager er det nok ganske mange som oppdager at de plutselig har et overskudd! Med alle studenter som går fra å leve på studielån til å fast lønn og lærlinger fra lærlingerlønn til vanlig lønn. Men vet alle å utnytte overskuddet?

Selv var jeg skoleeksemplet på uttrykket: Failing to plan means planning to fail. Studiene mine var ferdig når jeg var 25 år – og i løpet av de neste 5 årene – forsvant det meste av overskuddet mitt til luft og fanteri. I løpet av de fem årene klarte jeg å spare til to ting: En buffer og en ferie til Cuba. Og med tanke på at jeg ikke hadde boligutgifter i to av disse årene – er det ganske tragisk.

Jeg har heldigvis lært leksen min – og i dag har jeg mange planer. Jeg vil også hjelpe deg i denne videoen med å finne ut hva du skal bruke overskuddet ditt til.

Så her er mine forslag – legg merke til forslag. Personlig økonomi er personlig – du må derfor kontrollere mitt forslag med dine egne økonomiske mål. Det kan hende det ikke matcher med målene dine!

Det aller første forslaget mitt er allikevel noe jeg ikke anser som et forslag – men en nødvendighet for alle sammen: Du gjettet det! Buffer!

Sett gjerne milepæler underveis for å hjelpe deg holde motivasjonen. Jeg vil også foreslå en gradert hastverk på dette målet – Dersom du ikke har noe til buffer fra før – SPAR så fort du kan 10.000 kr eksklusivt! Det betyr å ikke gjøre noe som helst annet med pengene dine – før du har 10.000 kr på en egen separat konto. Etter du har nådd 10.000 kr, kan du velge å inkludere andre sparemål i tillegg til å fortsette med buffer-sparing, HVIS DU ØNSKER! Eksempler på milepæl kan være 10.000 kr, 20.000 kr, en månedslønn – 2 månedslønner – osv.

Etter bufferen på minimum 10.000 er spart opp – kan du nå begynne å fokusere på andre ting. Mitt neste forslag er – om du har – å kvitte deg med alt av forbrukslån. Slutt å betal renter for diverse småting du har kjøpt – så får du heller mer penger å spare.

Etter bufferen er spart opp og forbrukslånet er betalt ned – må du begynne å vurdere hvilke økonomiske mål du har for deg selv – både kortsiktig og langsiktig. Hvordan du nå heretter velger å prioritere disse sparemålene er avhengig av hva målene dine er og hvor fort det haster å oppnå de. Bare husk at langsiktige mål alltid må ha en prioritet – nettopp fordi de er så lett å glemme blant alle kjekke og spennende kortsiktige mål du vi har… Jeg mener – hvordan kan pensjon egentlig måle seg med en ferie til, eh- Cuba for eksempel? (Ikke basert på egne erfaringer – i det hele tatt!)

Og mens vi snakker om langsiktige mål – la oss bare ta det mest langsiktige av de alle – pensjon. Skikkelig ‘ikke hastende’ for de aller fleste av oss – men samtidig veldig enkelt å begynne med.

Du kan velge å spare i IPS – individuel pensjonsparing – som ofte kalles for BSU-en for pensjon. Eller du kan spare i fond. Dersom du er usikker på hva du ønsker – begynn med fond, det er mulig å flytte pengene på et senere tidspunkt. En spareavtale til fond er enkelt å sette opp – og du kan investere så lite som 100 kr. 100 kr i måneden er en flott begynnelse – og sparer du innenfor en Aksjesparekonto kan du enkelt flytte på pengene, uten å måtte betale skatt på gevinst, etter hvert som du blir mer selvsikker og kanskje ønsker å ta flere av dine egne valg.

Er du en av de som drømmer om å bli økonomisk fri – er investering absolutt noe du må begynne med for å kunne slå inflasjonsraten.

Langsiktige mål må spares til jevnt og trutt men når det kommer til kortsiktige mål – opplever jeg at det går mye fortere og er mye mer motiverende om jeg fokuserer på ett mål av gangen. Da kan jeg sette alt overskudd til dette målet – ikke bare min månedlige faste sum.

Et mål som for meg hadde godt av fokuset var boligsparing. Fordi jeg IKKE var fokusert – brukte jeg 7 år på å spare opp egenkaptial – og allikevel måtte jeg ta opp et personlig lån for å ha nok. Jeg brukte 5 år på å spare opp den første halvdelen av egenkapitalen min, og med fokus klarte jeg å spare opp den andre halvdelen på 2 år. Bare for å gi dere et eksempel om fokus.

Dersom du er under 33 år – er BSU et godt alternativ for deg. Ikke bare får du skattefradrag opp til 5000 kr – pengene er låst til boligformålet. De fleste jeg har hørt og sett snakke om BSU anbefaler folk å vente med å spare i BSU til de begynner å betale skatt – for å utnytte skattefradraget du får. Selv syns jeg godt du kan begynne å spare penger i BSU før du eventuelt kan utnytte deg av skattefradragene – spesielt dersom du har en lei uvane å hente ut sparte penger – slik jeg pleide å gjøre. Dersom jeg ikke hadde hatt BSU pengene mine låst på konto – hadde de ikke vært der den dagen jeg skulle kjøpe meg en leilighet. Her må du rett og slett se ann hvilken type du er med penger.

Et supert tips for deg som når sparegrensen for BSUen tidlig, er å fortsette å spare til bolig – bare på en vanlig sparekonto. 1. januar går du inn i banken og overfører de pengene fra sparekonto til BSU. Da får pengene dine mer tid til å tjene renter.

Vanlige kortsiktige sparemål er mål du ønsker å oppnå innenfor 3 år. Disse pengene setter du på en høyrentekonto og har du en tendens til å la deg friste til uttak – sett høyrentekontoen i en annen bank. Kortsiktige sparemål er som sagt; lettere å spare til. Formålet med pengene pleier å være kjekkere, I tillegg oppnår du resultater mye fortere, som øker motivasjonen. Pass derfor på at du ikke glemmer langsiktige mål.

Kortsiktige sparemål kan være for en spesiell ferie – oppussing av bolig – bilkjøp, bare for å nevne noen.. Personlig liker jeg også å ha en del spart opp til tilfeldig utskiftning av ting her hjemme – som kan koste litt: Mobil – pc – kamera – og fordi jeg ikke har bil – sykkel. Jeg kaller disse tingene minibuffere. Det er ikke spesifikke sparemål – men ting jeg setter litt og litt penger til hver måned.

****

Hva er dine sparemål? Og har du noen tips til meg og andre lesere for hva vi kan bruke overskuddet vårt til? Jeg hører gjerne fra deg i kommentarfeltet!

 

#personligøkonomi #IPS #pensjon #BSU #boligsparing #sparing #overskudd #penger #økonomi

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg