Hvordan DELTIDSARBEID koster deg

Å jobbe deltid er en drøm for mange. Om det bare er for å kunne drive med egne ting mer, som meg, om det litt mer alvorlig: at man har en psykisk eller fysisk utmattende jobb, og man trenger tid til å komme seg igjen, eller som jeg tror mange opplever: Tidsklemma, med å følge barna på aktiviteter, lage gode og sunne måltid og bare være der for partneren og ungene, det å kunne jobbe deltid ville vært løsningen for mange. Men det koster å jobbe deltid, eller rettere sagt, vi taper, på å jobbe deltid.

Nå kunne jeg dratt frem mye statistikk om menn vs kvinner, en gjennomsnittslønn som er 170.000 kr forskjell, at 36,4 % kvinner jobber deltid mot 14,9 % menn, og hvordan i dag 9 av 10 minstepensjonister er kvinner, men la oss se bort i fra kjønn og bare konkludere med dette: Det er mer lønnsomt for en familie om den med lavest lønn går ned i stillingsprosent, for å få kabalen til å gå opp. Problemet er at mens familien kanskje får litt mindre inntekt, vil den som går ned til deltid tape veldig mye mer.

For det å jobbe deltid betyr mer enn en redusert inntekt, og det er dette vi skal gå igjennom i denne videoen. Jeg kommer til å legge kildene mine nederst i blogg-innlegget og hvis du planlegger å redusere stillingen din, vil jeg anbefale at du setter deg inn i dette materialet og en god del ting mer, før du hopper i det.

Å jobbe deltid påvirker mer enn inntekten din, det påvirker også pensjonen vår, på 2, kanskje 3 måter.

 1. Det påvirker innskuddspensjonen vår. Dette er hva arbeidsgiveren vår setter inn i pensjonen vår, og det er en prosent av inntekten vår. Redusert inntekt = redusert innskuddspensjon
 2. Det påvirker pensjonspoengene våre. Vi må i dag jobbe 30 år i fulltidsstilling for å få full uttelling av pensjonspoengene våre.
 3. Vi må i dag selv spare til pensjon, og med redusert inntekt, kan det også hende at vi ikke klarer å spare like mye som om vi hadde full lønn.

Jeg kommer til å lage en egen video hvor jeg viser hvordan du regner ut hvor mye du taper i pensjon men hvis du vil regne det ut selv kan du lese denne artikkelen fra Din side.

Å jobbe deltid vil også påvirke våre muligheter i arbeidsmarkedet, da det reduserer både våre muligheter for forfremmelser og dermed høyere lønn, samt det påvirker oss i lønnsforhandlinger. Er vi ikke tilstede hele tiden, er det lettere å bli oversett når det kommer til forhandlinger.

Husk at lavere lønn også betyr mindre feriepenger selvfølgelig, (Feriepenger er mellom 10-12 % av lønna) og har jeg forstått kildene rett: selv om vi fremdeles vil ha rett til samme antall feriedager, er ikke feriedager nødvendigvis dager du er på jobb. Hvis du jobber to dager i uka, og tar en uke ferie, bruker du fem feriedager, ikke to. Hvis du vet at dette er feil, vennligst korriger meg nedenfor, og dere andre, sjekk kommentarfeltet.

Det siste punktet jeg vil ta opp er like alvorlig som pensjonen. Nemlig hva skjer om man blir uføretrygdet. Skulle du bli uføretrygdet, vil du få 66 % årslønna di. Og de ser på de tre beste av de fem siste årene. Opp til 6G lønn, som i 2019 var 593.136 kr i året. Uansett hvor mye mer over dette du tjener, vil du uansett bare få 66 % av 593.136 kr. Jobber du deltid, og får en inntekt lavere enn dette, vil du også risikere å få mindre i uføretrygd, skulle du bli ufør. Selvfølgelig, dersom du jobber deltid og fremdeles tjener mer enn 593.136 kr, vil ikke dette påvirke deg.

Hva er alternativene?

 • Kjøp deg fri. Ansett noen til å vaske hjemme hos dere, utføre hagearbeid, kjøp en sånn matboks som kommer hjem til dere med oppskrift, og bruk tiden dere nå sparer til å være med partneren og ungene.
 • Hvis en av dere går ned en stilling, la den andre betale den hjemme for det de taper. Spar dette til pensjonen. Dette sikrer dere også, skulle det bli samlivsbrudd. Se artikkel nedenfor, for å regne ut hvor mye pensjon du taper.
 • Spar ekstra mye nå til å begynne med, invester, betal ned gjeld, for å gi deg selv den økonomiske friheten du trenger for å jobbe redusert i fremtiden.

 


Kilder:

Alternativer for deltid:

https://www.eivindberg.no/blogg/jobbe-mindre-eller-kjope-fritid

https://www.dinside.no/okonomi/jobber-kvinnen-i-familien-deltid-bor-mannen-kompensere-for-tapet/69589752

https://www.pengesnakk.no/blog/hvordan-bli-okonomisk-uavhengig

***********

Andre kilder:

https://www.dinside.no/jobb/feriepengeguiden/62259956

https://www.dinside.no/okonomi/velger-du-a-jobbe-deltid-sa-mye-koster-det-deg-faktisk/60974436

https://www.ssb.no/befolkning/faktaside/likestilling

#personligøkonomi #deltidsstilling #deltidsjobb #arbeid #jobb #økonomi

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg