Hvordan fungerer renter på lån?

Hvordan regner man renter på lån? Renter på lån er prosentregning og jeg husker hvor forvirret jeg var når vi ble introdusert det i matematikken på skolen. Jeg var ikke en av de som hadde fått matten oppi halsen og ikke orket å ta mer innover seg, men selv jeg var forvirret når vi kom til dette. Allikevel, siden det finnes slike lån som dette:

Tenkte jeg at noen kanskje ville søke opp “Hvordan regner man renter på lån”, og da viile jeg ha videoen her for å forklare det! Eksemplene jeg bruker er 10 %, 25 % og 1619 % renter. Ja, 1619 % fordi jeg leste om en stakkar en på som hadde funnet et slikt lån, og dessverre tatt det.

#renter #lån

 

3 kommentarer
  1. Dette var et flott innlegg synes jeg. Har lett etter en måte å regne ut effektiv rente på lån som har nedbetaling under 365 dager så youtube-klippet ditt var til stor hjelp. Ville også blitt overrasket om du tok all den matematikken i hodet, hehe.

   Ett spørsmål. Jeg så på denne listen over kostnader: http://www.billigeforbrukslån.no/lån-på-dagen/. Her står det at det at lån uten sikkerhet koster alt fra rundt 6 til 25 prosent. Vet du hvordan jeg kan finne ut hvilken rente jeg får før jeg søker?

   Vet at det avgjøres av kredittverdigheten min, men jeg forstår ikke hvordan jeg selv kan komme frem til det tallet på egenhånd.

   1. Hei Eirik,

    Det er et veldig godt spørsmål og jeg måtte lese meg litt opp på det før jeg svarte, derfor kom ikke svaret umiddelbart. Dessverre tror jeg ikke det er mulig å vite hvilken rente du kan få, før du søker. Det finnes nemlig ingen standarder, utenom at den totale gjeldsgraden ikke må overstige fem ganger inntekten din. Det er derfor helt opp til lånegiverene å gi deg den renten som de tjener best på. Her er det jo selvfølgelig en fin balansegang for selskapene. Har de lav rente, vil de få flere som låner penger av de, men de tjener mindre per kunde og mengden kunder gir flere administrative kostnader. Har de høy rente vil det være færre som tar lån med de men disse få betaler mer og fordi det er få er det også færre ansatte og færre administrative kostnader. Tenker jeg litt kynisk om lånegiverene, vil jeg gå ut i fra at de vurderer de som er villig til å ta lån med høy rente også mest sannsynlig ikke er like flink med økonomi. Derfor er det en større sjanse for at disse er senere med å betale tilbake, og dermed kan de tjene mer penger på de.. Litt kynisk, jeg vet men det handler om å tjene penger for mange. Et selskap vil vurdere mange ting før de gir deg et tilbud på lån. Du må rett og slett bare søke flere og se hva de sier. Det er et par-tre ting jeg vil minne deg på, før du søker:

    1. Å ta lån er å leie penger. Akkurat som å leie bolig, er det mer lønnsomt (om du har mulighet) å eie pengene du bruker enn å leie de.

    2. Lånegiveren tjener penger på deg. Selv om det er du som trenger å låne pengene, ville ikke lånegiveren tjent noe som helst, dersom du ikke lånte av nettopp de.

    3. Når du sender en søknad på lån, kommer lånegiveren tilbake med et tilbud: Husk det, de er nå en selger som prøver å selge seg selv til deg og dersom du ikke syns det er en grei deal, er det helt greit å si ja. Du kan derfor søke hos flere av gangen og velge den som gir best tilbud. Se på det som om du skal kjøpe nettopp en TV og ønsker å finne de som har det beste tilbudet. Selv om det er butikkene som har TV-ene, er det du som gjør de en tjeneste med å kjøpe tv-en nettopp hos de og ikke hos noen andre.

    4. Nå vet jeg ikke hva du eventuelt trenger lån til, men jeg vil strekke meg langt før jeg tar opp et lån igjen. En av årsaken for meg er at jeg prøver å gjøre det som ikke er godt for meg, vanskeligere å gjøre. Oppdager jeg at jeg lett kan ta lån, og lett kan betale det tilbake, vil jeg neste gang ta mer lån, og gjerne slite enda mer med å betale tilbake. Men siden jeg ikke vet din situasjon, skal jeg ikke si at du absolutt ikke må ta opp lån, men vurder det nøye å planlegg hva er det du skal la være å bruke penger på de neste månedene for å betale lånet tilbake igjen. Det har jeg gjort med bil, og funnet ut at jeg vil heller ha mer fleksibilitet enn å ha bil.

    Tusen takk for at du så videoen min og enda mer takk for noen fine ord. Jeg håper jeg kunne være til litt hjelp.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg