Hvordan jeg håndterer uventet og ekstra penger

Skattepenger, refusjon fra kansellerte ferier og hvis du er i helsevesenet – mye overtid, gjør at flere av oss i disse dager får litt uventet, ekstra penger å leke med. For meg har 2 ting skjedd, som gjør at jeg har fått/vil få 3 ekstra puljer med penger.

Den første tingen var skattemeldingen og her har jeg funnet ut at jeg får ca 3000 kr igjen på skatten.

Dere som følger budsjettvideoene mine, vet at jeg hver måned setter 500 kr til sides for å håndtere en eventuell skattesmell. Og skulle jeg oppleve en annen type smell, vil jo også disse pengene kunne bli brukt til den smellen i stedet for. Uansett, fordi jeg får penger igjen, trenger jeg ikke de pengene jeg har spart opp det siste året. Her har jeg altså 6000 kr jeg kan ‘løse ut’, og gjøre noe annet med.

Den andre tingen som har skjedd, er at turen jeg skulle ta over pinsen med Statsraad Lehmkull er blitt kansellert. Her har jeg valgt å få refundert beløpet i stedet for å være sikret enn billett neste år. Jeg valgte dette, for selv om jeg gjerne vil reise neste år, er det enda 1 år og 3 måneder frem i tid. Det er ganske langt frem i tid for å planlegge en langhelg. Her har jeg fått tilbake 7250 kr.

Totalt har dette blitt 16.250 kr ekstra, penger jeg kan gjøre lure ting med, om jeg tenker meg om. Og jeg har jo ikke fått pengene fra skatteetaten enda, så akkurat nå har jeg ‘bare’ 13.000 kr.


Velsignet eller forberedt? Jeg opplever at jeg ganske ofte finner ekstra penger rundt omkring, etter jeg begynte å budsjettere og passe på økonomien min. Les mer om dette i innlegget: Velsignet eller forberedt?


Det er ganske mye vi kan gjøre med ekstra penger vi mottar, spare, investere, bruke, og uten en langsiktig plan, uten langsiktige mål, er det vanskelig å bestemme for hva som er rett.

Min hovedregel for pengene mine er:

Invester i det som føles bra i fremtiden, ikke det som føles bra ut i dag.

Akkurat i dag har jeg lyst på sjokolade og brus, eller å kjøpe sånne treheller til balkongen min, men om 6 måneder vil verken sjokoladen, brusen eller trehellene gi meg veldig stor glede.

Dere ser, jeg følger ikke helt YOLO prinsippet. Ja, jeg kan bli påkjørt og drept om 1 måned *Håper virkelig det ikke skjer* Jeg planlegger allikevel å bli gammel og velger derfor å leve som om jeg vil bli det. Det gir meg glede å planlegge og så å se fremdriften.

Tilbake til de 16.000 kr jeg har.

Jeg har 16.000 kr og med å tenke på mine langsiktige mål samtidig som jeg ser på min nåværende situasjon, bør jeg klare å bestemme meg for hva dette blir.

2 av mine langsiktige mål er å bli gjeldsfri og økonomisk uavhengig. Økonomisk uavhengig betyr at jeg ikke er avhengig av å ha en fast inntekt, for å klare meg. Legg merke til at dette ikke nødvendigvis betyr pensjonert, ikke å jobbe og bare ha late dager. Den som er økonomisk uavhengig kan jobbe med hva de vil, uten å måtte tenke på lønnen som et viktig punkt i jobben du gjør.

Dersom jeg bare ser på mine to langsiktige mål, vil valget falle mellom å betale ekstra på lånene mine, eller å investere. Begge to lønner seg særskilt i disse dager: Aksjemarkedet er lavt nede og jeg kan kjøpe flere andeler av fondene jeg har. Renta på boliglånet er blitt redusert og en ekstra betaling vil redusere den enda litt mer.

Jeg har også noen kortsiktige sparemål: Kjøpe nye briller (som jeg har planlagt i 1 år nå), fylle opp bufferen som jeg måtte redusere i høst, og kjøpe tapet og maling for å gjøre stua ferdig (en perfekt oppgave for hjemmesommerferien i år).

Men så er vi også i en usikker Corona-tid. Ja, de er på vei til å åpne opp samfunnet igjen men flere bedrifter har blitt hardt truffet økonomisk.  Selv om samfunnet igjen nå åpnes, betyr ikke det at økonomien til bedriftene blir bra igjen umiddelbart. Det kan være ringvirkninger som påvirker bedriftene langt frem i tid. Jeg vil derfor være forsiktig med å friskmelde næringslivet i Norge. Og det kan påvirke min egen bedrift.

Skulle jeg bli permittert, hadde det vært greit å hatt pengene satt til sides for å hjelpe meg selv økonomisk og skulle ting løse seg opp igjen og jeg enda er sikker i jobben min, kan jeg eventuelt da betale gjeld/investere.

Hva kommer jeg til å gjøre?

Det første jeg gjør er å fylle opp bufferen min. Jeg har siden jeg kjøpte meg leiligheten, hatt en ekstra stor buffer og dersom jeg er helt ærlig med meg selv og baserer meg på krisebudsjettet jeg laget i forrige uke kan jeg klare meg i 5 måneder på det som har vært standard krisebuffer-nivå. De siste 6 måneden har jeg vært under dette nivået, men med å legge til 6000 kr, er jeg igjen på mitt ønskestandard på buffer.

Sant og si har jeg allerede flyttet pengene jeg hadde spart til skattesmell over til kriskontoen, noe du som følger budsjettet mitt sikkert visste fra før av.

Så er det de 7250 kr jeg fikk refundert i forrige uke.

Disse kan jeg tenke både kortsiktig og langsiktig med. Nye briller, oppussing, investering eller gjeld. Når det kommer til investering har egentlig mine investeringer klart seg ganske bra. De har i hvert fall begynt å vokse igjen. Hvis jeg venter med å investere ekstra, kan jeg gå glipp av den ekstragevinsten jeg kan få med å investere med en gang. Allikevel velger jeg å ikke investere ekstra akkurat nå.

Fordi vi er i en usikker situasjon, vil jeg heller ikke bruke ekstra penger på oppussing, jeg vil i hvert fall vente til ting er litt mer avklart, og briller er noe jeg planla å kjøpe i sommer med feriepengene.

Men boliglån derimot er en utmerket alternativ: Spesielt siden jeg nå kjører Eksperiment: Boliglån *Se nedenfor i hjørnet* Med å betale ekstra nå, vil den fremtidige, uungåelige økningen av boliglånsrente ikke slå like hardt ut, som den vil gjøre det med å ikke betale ekstra. Dessuten har jeg dette året som mål å betale ned lånene mine med 100.000 kr, et mål som er blitt mye enklere med lavere rente på lånene. Jo mer jeg betaler ekstra tidlig, jo mer kan mine fremtidige betalinger bidra med.

Når skattepengene kommer, er jeg ikke sikker på. Jeg gjorde noen justeringer på skattemeldingen min (Link til det innlegget og video). Men på et eller annet tidspunkt vil de komme. Mest sannsynlig vil også disse pengene brukes til å betale ekstra på boliglånet mitt, for klare å få en permanent reduksjon av hva jeg betaler. Men skulle de komme når markedet igjen tar en dupp, samtidig som jeg føler meg sikrere på den norske næringslivet, kan det hende jeg velger å investere pengene i stedet for. Tiden vil vises.

#Personligøkonomi #økonomi #ekstrapenger #uventetpenger #skattepenger #tilbakepåskatten #refusjonferie #ferie #kansellertferie

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg