Hvordan JEG velger hva jeg skal bruke pengene på.

Ekstra penger, hva gjør jeg med de? Jeg har fått spørsmål fra flere om hvordan jeg velger hva jeg skal bruke pengene mine på: Enten det er et budsjettoverskudd eller mer i inntekt enn jeg forventet. I dag skal jeg prøve å forklare prosessen.

Jeg har til enhver tid flere økonomiske mål og jeg har oppdaget at jeg oppnår mer, jeg oppnår ting fortere, jeg holder motivasjonen og gleden lengre når jeg kan fokusere på noen få mål av gangen. Når jeg får ekstra penger i en måned, går disse pengene til det målet/få målene som er i fokus akkurat nå. Og la meg bare si med en gang: En minibuffer er ikke nødvendigvis et økonomisk mål.

Hele avgjøringsprosessen min er bygget på en grunnmur av prinsipper, sannheter, teoretisk grunnlag. Disse kan både gå i mot hverandre eller støtte hverandre. Oppå dette har jeg en del spørsmål/steg jeg stiller meg selv, som hjelper meg få en klarhet i det hele.

Grunnprinsippet er som følger:

En god økonomisk avgjørelse er det som er best i det lange løpet, ikke i dag.

Alt annet jeg sier i denne videoen hviler oppå dette prinsippet, og det er til slutt her jeg faller tilbake.

Ut over dette har jeg to andre sannheter.

 1. Alle har ulike verdier og jeg kan egentlig ikke si til deg (og du kan ikke si til meg) at det vi velger å bruke penger på, er sløsing. Velger vi å bruke penger på noe, så er det fordi det har en verdi for oss. (For eksempel treningssenterene)
 2. Det betyr ikke at vi ikke gjør dumme ting med pengene. Vi må også prioritere og noen utgifter er viktigere enn andre. Det er viktigere å ha mat enn å drikke øl. Det er viktigere å betale strømmen enn å ha 10 gig på mobilen.

Når jeg skal bestemme meg for hva jeg ønsker å bruke pengene på, gjør jeg følgende:

 1. Skriver ned ALLE mine økonomiske mål. Kortsiktige og langsiktige. Jeg stiller meg selv spørsmålet: Hvor vil jeg være om ett år, om 5 år, om 10 år og om 20 år.
 2. Jeg stiller meg selv spørsmål hva som skal til for å kunne oppnå disse målene, og når de skal være oppnådd. Noen må man begynne med umiddelbart, for å kunne nå det ‘innen rimelig tid’.
 3. Har noen av målene et ‘topplokk’. Et beløp hvor jeg sier «nå er jeg fornøyd, for denne gang». Toppnivået kan selvfølgelig endre seg: Toppnivået på kjøkkenoppussingen har helt klart gjort det!
 4. Dersom noen av disse målene (eller flere av disse målene) kan oppnås umiddelbart og raskt. Kanskje med den neste lønningen til og med, vil jeg STERKT vurdere å bare gjøre målet ferdig, her og nå. Check, Check er alltid motiverende.
 5. Hvilke mål haster mest? For eksempel trenger jeg nå nye briller. Men kjøkkenet skal pusses opp nå i august, så det hastet litt mer med å spare opp bufferen til dette, enn til nye briller. Men med en gang kjøkkenet er ferdig, vil brillene bli den nye prioriteringen.
 6. Hva gir meg mest verdi? Altså hva er alternativ kostnaden? à Se video fra forrige uke, for en forklaring på dette.
 7. Hva er konsekvensen av å ikke oppnå det ene eller andre målet raskt?
 8. Hva gir mest motivasjon? Her tenker jeg mye med hjerte og følelsene, og mindre med det rasjonelle.

Jeg er veldig tilhenger av å skrive ned alt sammen. Dette gjør at tankene ikke flyver rundt og rundt i hodet men kan sorteres og ‘stables’, for å vise hva som veier tyngst her og nå. Slik får jeg en prioritert rekkefølge på målene. Det kan selvfølgelig være ting som skjer nærmeste fremtid som gjør at jeg må rokere om på denne listen. Man må egentlig bare forvente at det kommer til å skje.

Men den store fordelen for meg, med å ha denne listen, er at jeg alltid er forberedt når jeg får ekstra penger. Med overskudd og ekstra inntekt, vet jeg akkurat hvor jeg skal putte pengene. Det betyr at det er en redusert sjanse at jeg bruker pengene på noe jeg akutt får lyst på, i stedet for på målene mine.

Det er nesten magisk hvor fort målene blir oppnådd, når du er forberedt for det!

Vi sees ved neste video og frem til det håper jeg dere har en strålende flott og uperfekt dag!

#personligøkonomi #økonomi #penger #budsjett #inntekt

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg