Hvordan kan vi se problemer og samtidig holde oss positiv?

Første steg til å fikse et problem, er å se at det er et problem. Men hvordan kan vi se problemet, hvis vi aktivt prøver å se alt som er bra og ikke det som er dårlig? Jeg vil helst sette på skylapper (du vet, sånne som hester har på så de bare ser fremover), og holde meg til det jeg skal drive med. Dere ser, jeg hadde gjort det dårlig som politiker eller leder og jeg er KJEMPE glad for at jeg ikke er det! Jeg har ikke helt funnet ut av dette selv enda, så det jeg tar opp her, er ting jeg har tenkt meg til, det jeg har observert andre gjøre, og ikke helt det jeg selv klarer å gjøre enda. Har du noen tips, så kom gjerne med de.

Balanse

Det første jeg tenker er at det må være en balanse. Hvis man bare ser på det som er problemet, vil jeg ha vansker for å se noe positivt. Så for min egen del, så må jeg balansere opp det som er et problem med noe som fungerer.

Se hele bildet

Sjefen min liker å si “Hvis vi beveger oss opp litt…” (eller noe slikt) for å minne oss på helheten av et problem. Det kan hende vi gjør problemet større enn det er, det kan hende løsningen ligger et annet sted. Det kan hende vi må gjøre ting litt annerledes og ikke være ‘fanget’ i hvordan ting alltid har vært. Dette krever kreativitet, som er utrolig viktig. I et prosjekt jeg jobbet med, skulle vi implementere ett nytt system, men systemet manglet noe. Jeg satte meg ned med en av programmererne som leverte programmet og beskrev problemet og hva som var løsningen. Når jeg hadde forklart det jeg mente var løsningen, ba han meg gå tilbake og forklare problemet igjen. Så ba han meg forklare hva formålet med det jeg ønsket å få satt inn. Så foreslo han en HELT annen løsning, som var mye enklere, mer automatisk og ikke i nærheten av den løsningen, en kopi av hvordan ting ble gjort i det gamle systemet, jeg hadde foreslått. Kreativiteten hans forundret meg.

Lær deg mer om emnet

Det er lettere å være kreativ for problemer, når du kjenner feltet bedre. Du har sett flere problem og sett mange løsninger og kan da lettere sette sammen ulike løsninger for dette problemet. Ting blir ikke like overraskende. Det er vel dette en konsulent er. Noen som er ekspert på et spesifikt felt og leier seg ut for å se og finne løsninger. Jeg er for eksempel ganske god på å hekle. Jeg har heklet mye. Det er derfor lettere for meg å se på noen andres arbeid, se hvor det gikk galt og finne en løsning til det. Kanskje jeg burde leie meg ut som en hekle-konsulent?

Hold deg til tema

Når jeg har vært i en av mine negative spiraler, har den ene negative tingen bygget på den andre, selv om det kanskje ikke har så mye med hverandre. Ofte har det endt med “Og jeg har fremdeles kviser!”. I går hadde jeg en diskusjon som begynte med tv-lisensen, var innom skatt generelt, beveget seg gjennom bompenger og endte opp med ‘alle snultere’ på NAV. Det var en litt forvirrende diskusjon, for å si det mildt. Dette tror jeg kanskje kan være et av mine svakeste punkter. For det er her man ‘graver seg ned’ i problemene. Da må jeg ha hjelp fra noen, de må komme og dra meg ut, minne meg på å se helheten. Jeg vet ikke helt, er det slik at man kan trene seg opp til å automatisk ta to steg tilbake? Jeg håper det, for det er en av egenskapene jeg mest beundrer hos folk.

Kan et problem bli en løsning?

Jeg er tilhenger av noe som heter Permakultur. Det er en måte å se jordbruk og dyrking mer helhetlig, hvor hvordan du har designet hagen/dyrkeområdet, hvor alt skal øke verdien som blir produsert. Hvor ingenting er ‘søppel’, men kan brukes igjen og bli løsningen for noe annet. Nesten som kompost, bare for hele systemet!

Hadde det ikke vært fint om man kunne forstå et system godt nok til å se hvordan man kan flytte rundt på ting, som et puslespill eller en rubiks kube, til det passer sammen og danner et flott bilde?

Hvis du er noe interessert i fattigdomsbekjempelse, ørkenbekjempelse og miljøarbeid, anbefaler jeg deg å sjekke ut klippet nedenfor. Det er 8 min. Klippet her er gammelt, fra 2011 men det var introduksjonen min til systemet og jeg har vært hekta på det siden.

#problem #løsning

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg