Hvordan lotto-millionærer mister alle pengene sine.

Reklame |

Veldig mange av dagdrømmene mine går ut på å enten vinne 1 million i pantelotteriet eller den store potten i Eurolotto. Du vet den som er på over 200 millioner og for et par uker siden var på 880 millioner kroner! Sjansene for å vinne er så og si null men jeg har gått så langt i dagdrømmene at jeg har nesten til kronen planlagt hvordan jeg skulle bruke pengene. Det er selvfølgelig store forskjeller mellom å vinne 1 mill og 200 mill, så planene er veldig forskjellig.

Annen lesning: Hvordan dagdrømming er farlig

Min største ‘frykt’ i dagdrømmene er å sløse bort alle pengene, som veldig mange andre lotto-millionærer ‘før meg’.

Greien er at jeg skjønner hvor lett det er! Jeg har nemlig, hele to ganger, vunnet 100 kr i pantelotteriet og jeg gikk ikke ut av butikken med 100 kr ekstra i lommeboka. Det jeg gikk ut av butikken med, er 100 kr ekstra i varer jeg ikke hadde noen som helst planer om å kjøpe. Og en av tingene, begge gangene, var en melkerull.

Denne melkerullen er en flott metafor for hva som skjer når vi får penger vi ikke forventet, ikke hadde planlagt for, gratis penger så og si. ‘Gratis penger’ er det en mye større sjanse for at vi sløser bort på noe ekstravagant (ord hentet fra videoen jeg kommer til å linke nedenfor), enn å gjøre noe fornuftig med det, som om vi faktisk hadde arbeidet for de pengene. Nå skal jeg ikke si at lotto-millionærer IKKE gjør fornuftige ting med pengene sine. Det gjør de GARANTERT. Betaler ned lånene sine, kjøper en bolig om de ikke har det enda, pusser opp noe hjemme… Men jeg er også garantert sikker bruke mer penger på ferien de skal dra på, enn det de hadde planlagt. Og hvorfor ikke? De har jo pengene.

Men som dere vil se i videoen nedenfor, for en person som er 100 % fornuftig, vil ikke dette holde mål. Har ferien den verdien for deg før du har vunnet pengene, så har den samme verdi etter du har vunnet pengene. Men vi mennesker er ikke 100 % fornuftige, hele tiden. Jeg hadde nok ganske sikkert dratt på en dyrere ferie om jeg vant 1. million denne uka. Selv om jeg burde spart pengene til å pusse opp badet…

Det er selvfølgelig forskjell på å vinne 100 kr og å vinne mange flere millioner, men det er bare å skalere opp. Et nytt hus, som er litt større enn det man hadde trengt før. En litt finere bil enn man tidligere har kjøpt. Litt flere ferier, til litt dyrere steder. Helgeshopping, nye klær, spandere litt mer på venner, osv. osv. Det er de ‘mange små’ bekkene som blir store elver. Og det er om pengene kommer inn eller går ut.

Så hvordan hadde jeg brukt pengene, dersom jeg vant 1. million? Jeg svinger mellom noen planer og de under er de på hver sin side av min mentale skala: Og dette er om jeg er 100% fornuftig.

 1. Gi bort noe av pengene, både til veldedige formål og til familie. Betale ned det jeg har lånt av foreldrene. Bruke resten på å redusere boliglånet. (Ingen ferie, og noe i meg sier: Yeah, right! ganske sarkastisk)
 2. Bruke alt på betale ned boliglånet. Har da nesten 40.000 kr igjen. Doner eller bruk til å pusse opp kjøkkenet (om jeg skulle vinne før jeg ble ferdig med å pusse opp kjøkkenet). Enda, ingen ferie.

Hvis du har lyst til å se en video om hvordan mennesker ikke er fornuftige når det kommer til penger, kan du se videoen nedenfor. Dette er en av mine favorittkanaler, for de gjør ting så veldig enkelt og morsomt å følge med på.

#lotto #pengepremie #vinne #personligøkonomi #lottomillionær #sløse

2 kommentarer
  1. Interessant å tenke på hva man ville brukt 1 million kr. på! Jeg har ikke satt meg ned å tenkt veldig nøye over det, men i forbifarten har jeg tidligere tenkt å bruke halvparten på nedbetaling av boliglån og halvparten inn i fond. Men nå som jeg har fokus på å kvitte meg med boliglånet frister det selvsagt mest å bare skulle kjørt alt inn der…

   Hadde vært moro å vinne i lotto – men jeg velge bevisst å ikke gamble på pengespill. Putter heller pengene inn i å øke formuen, selv om gevinsten er mindre enn den kanskje kunne vært hvis jeg hadde vunnet i pengespill.

   1. Det er liten sjanse å vinne i Lotto! Helt sant. Jeg har faktisk regnet på det. Se for deg Norge X 18. Hvis alle i denne gruppen (helt ned til babyer) hadde kjøpt et lodd og tallrekken på alle loddene var ulike. Vinnersjansen din er å bli plukket ut i fra denne store gruppen, 18 x større enn det Norge er.
    Sannheten er jo at jeg tipper litt av og til. Eurolotto tipper jeg når vinnerbeløpet blir tullete stort, og da 50 kr. Pantelotteriet spiller jeg hver gang jeg panter, det er en vinn-vinn syns jeg. Vinner jeg penger, så vinner jeg penger. Taper jeg, får Røde Kors mer å jobbe med. Og ja, jeg vet rett under 50 % går til andre, som å betale ut premier, butikkene som har automaten og Panto, men det gjør meg absolutt ingen ting!
    Ha en strålende himmelsprett!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg