Hvorfor sette opp et skikkelig budsjett

Det kan hende du ikke har et behov for et busjett, dersom du er fornøyd med det sparetempoet du har nå. Men hvis du har noe du kunne tenkt deg å bruke litt penger på; ferie, oppussing, nedbetaling av gjeld, kjøpe en ny sofa eller redusere hvor mye du jobber, er jeg ganske sikker på at dersom du gir deg selv 6 måneder på å prøve å leve med et budsjett, vil du oppdage at du faktisk klarer å spare mer penger og oppnå sparemålet ditt enda raskere.

Mange mener at den enkleste måten å holde et ‘budsjett’ på, er å overføre et viss beløp fra lønnskonto til sparekonto med en gang du får lønn. Eneste problemet jeg har med det utsagnet er at det IKKE er et budsjett. Det er en måte å spare penger på. Du forsikrer alltid at du bruker mindre enn du sparer og jeg kan absolutt anbefale det. Men jeg vil anbefale et budsjett mer.

Et budsjett i bunn og grunn en plan for fremtiden. Det kan være den neste uken, neste måneden eller neste året. Det er å vite hvilke penger du tjener og på forhånd fortelle de pengene hva de skal brukes til. Jeg vet ikke med deg men på forhånd impulskjøper jeg ikke like mye som jeg kan gjøre i løpet av måneden, og på forhånd kan jeg da passer på at alle regninger blir betalt og at gjeld blir betalt ned.

I 7 år benyttet jeg meg av metoden jeg beskrev øverst, et viss beløp satt til sides når jeg fikk lønn. Det var enkelt og jeg følte meg vel med metoden. Jeg ønsket selvfølgelig å kunne spare mer MEN da måtte jeg ha mer lønn. Trodde jeg. Jeg følge forbruket mitt var magert nok, og det var ingen mulighet for meg å spare mer frem til lønnen min eventuelt økte.

Så begynte jeg å budsjettere. De to første månedene prøvde jeg ikke å redusere forbruket mitt en gang. Her skulle jeg bare venne meg til å budsjettere. Det eneste jeg gjorde annerledes, var å ta ut kontanter til mat og kontanter som lommepenger. Og forskjellen av de to tingene gjorde for meg, var forbløffende.

Det jeg på forhånd hadde hørt og ikke helt trodde på, var at folk følte de hadde fått en lønnsøkning, men det stemte! Jeg hadde plutselig mye mer penger enn jeg trodde. Uten å være bevisst på det, reduserte jeg forbruket mitt til halvparten av måneden før. En måned jeg ikke hadde hatt tid til å bruke særlig med penger heller! Jeg hadde nærmere 2000 kr til overs, som jeg kunne bruke på HVA jeg ville. Og fordi jeg hadde på forhånd planlagt å bruke de pengene, hadde jeg INGEN dårlig samvittighet for å gjøre det jeg ville med dem. På en måned gikk jeg fra å føle jeg hadde akkurat nok til at jeg hadde MER enn nok. Og tallene var basert på gamle forbruksmønster.

Det er min personlige bakgrunn til hvorfor jeg vil anbefale budsjettering. Dersom du ønsker et annet argument, har jeg følgende:

Budsjett gjør deg mer effektiv med penger, akkurat som å bruke en kalender gjør deg mer effektiv med tiden og passer på at du får gjort alt du skal gjøre. Akkurat som at de finnes flere måter å budsjettere på, finnes det flere måter å planlegge tiden din.

 1. Du kan la være å planlegge og bare være reaksjonsbasert. Gjøre det du må gjøre der og da. Ikke forhåndsplanlegge noe.
 2. Du kan ha noen faste ting du gjør i uka, og la resten være reaksjonsbasert.
 3. Du kan lage en ‘to-do’ liste, med en siste frist for å gjøre alt. (Jeg pleier da å utsette til siste minuttet, være sinnsykt travel det minuttet og la alt jeg ikke rakk å gjøre da, bare gå.)
 4. Du kan gjøre noe som heter kalenderblokking, hvor du planlegger akkurat når på dagen du skal gjøre hver enkelt ting. Dette er gjerne det som er mest effektiv men krever at du er bevisst på hva du skal gjøre og når du skal gjøre. Dette er noe jeg gjør på jobben når jeg føler jeg har for mye å gjøre. Da pleier jeg å overkomme alt jeg har liggende på vent i løpet av en eller to dager.

Det jeg gjorde tidligere, å spare automatisk hver måned, er tilsvarende punkt 2 på kalenderen over. Vi har noe fast, resten er reaksjonsbasert økonomi.

Så hvis du ønsker en mer kontrollert økonomi, her kommer mine tips til å lage ditt første budsjett.

 1. Skriv ned hva du tjener i en måned. Hvis du ikke har en fast månedsinntekt, skriv ned hva det lavest har vært det siste året
 2. Skriv ned de faste utgiftene du har i løpet av måneden. Hold all gjeld, (bortsett fra eventuelle boliglån) utenfor. Her er det snakk om de utgiftene som du må betale, for å kunne holde hjemmet og deg selv sikker. De såkalte fire veggene. Strøm, Internett, Leie/boliglån, TV, Mobil, Forsikringer, Bil og transport. Dersom disse kostnadene varierer litt, rund heller opp enn ned.
 3. Så ta du for deg den gjelden du har. Her kommer studielån, kredittkort, bil og andre utgifter forbundet med lånet. Sorter de etter hvilken du ønsker å betale ned først. Her er det flere metoder å sortere de på. Jeg har tidligere snakket om Snøball metoden og Snøskredmetoden. mens jeg fortalte om Dave Ramsey, (Er forsåvidt også støttet av forskning av Harvard Business Review). Men det viktigste er at det må være motiverende for deg og da er det lurt å fokusere på det ene lånet først). Skriv så opp hva du MÅ betale på hver enkelt av de. Alt som blir til overs når du er ferdig med budsjettet, setter du som ekstra betaling på den gjelden du ønsker å fokusere på.
 4. Vær realistisk på hva du bruker i mat i løpet av en måned. Med mindre du går med underskudd, altså bruker mer penger enn du tjener, ikke prøv å kutt ned på kostnadene nå i begynnelsen. Det å oppdage at du har nok, er utrolig motiverende, og det å sprekke budsjettet demotiverende. Gi deg selv nok penger til å handle mat for, men planlegg gjerne måltidene og innkjøpene på forhånd i et ledd på å kontrollere forbruket. Dersom det er plass til det, rund heller opp på denne budsjettposten enn ned. Jeg har hørt at det er lurt, i begynnelsen, å øke det du tror du skal bruke på mat med 20 %, for heller å ha en seier, enn et tap. Klarer du å bruke mindre, FLOTT! Penger til å putte andre steder, holde du deg innenfor, FLOTT! Du har holdt budsjettet!
 5. Ikke sult deg selv, verken i matveien eller i underholdningsveien. Gi deg selv noe å ha det gøy med. Jeg gir meg selv en god del lommepenger som jeg kan bruke akkurat som jeg vil. Da føler jeg ikke at jeg nekter meg selv noe og at jeg mangler noe. Her er det ikke snakk om å gi meg selv MYE ekstra lommepenger, men en måte å kontrollere det frie forbruket mitt.
 6. I budsjettet, fordel pengene du tjener på de ulike postene slik at du sitter igjen med 0 kr på slutten av måneden. Dette betyr ikke at det skal være 0 kr igjen på bankkontoene dine! Bare 0 på papiret.
 7. Sprekker noen av postene i budsjettet, flytt midler fra andre poster som har mer penger igjen i seg, slik at du igjen går i 0 i slutten av måneden.
 8. Husk at hver måned er forskjellig og budsjettet må reflektere det. Ikke ha som mål å finne ‘det perfekte budsjettet’ som passer året rundt. Tenk igjennom hvilke utgifter som kommer, se på bankutskriften fra den kommende måneden i fjor, let igjennom hukommelsen. Er det noe ekstra som skjer denne måneden? I så fall, skriv det ned med de andre varierende utgiftene.
 9. Budsjett er et levende dokument. Vi kan ikke vite hva måneden vil bringe, alltid. Så det må endres igjennom måneden, og det er HELT ok. Det er også helt OK at ting ikke går etter planen. Da må du bare endre den.
 10. Å budsjettere er en vane og den kommer ikke automatisk. Det vil ta ca 3 måneder å venne seg til å tenke budsjett.

Lykke til!

#Budsjett #økonomi #spare #penger #snøballmetoden #snøskredmetoden #gjeld #Ikkebudsjett #hvorforbudsjett #nedbetaling #tilbakebetaling

2 kommentarer
  1. Mange gode tips her for å lage budsjett 🙂
   Selv har jeg et veldig forenklet budsjett ved å overføre til ulike kontoer ved lønning, sparekonto, matkonto, regningskonto etc. Beløpene er faste overføringer, men hvis jeg vet at det kommer noen ekstraordinære utgifter den kommende måneden så overfører jeg litt ekstra til den aktuelle kontoen. Har hatt full kontroll på forbruket så lenge jeg kan huske, så jeg har ikke lenger noe behov for et detaljert budsjett selv (Hadde dette i studietiden). Jeg sparer mer enn nok ved å ha en generell nøktern livsstil hvor jeg kun kjøper det jeg faktisk vil ha, og da som naturlig søker etter å kjøpe det brukt eller på tilbud.
   Men ja, et detaljert budsjett (og regnskap) er absolutt å anbefale for å få god oversikt og kontroll over økonomien 🙂 Og da er listen din et godt utgangspunkt!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg