Januarbudsjettet, med utgiftene så langt

Budsjett handler om å bestemme på forhånd hvordan pengene skal jobbe for meg, i stedet for å lure på hvor de ble av. For budsjett og penger er bare noen verktøy for å designe det livet du ønsker deg, det er ikke noe farlig, det har ikke mer makt.

Som student, forsøkte jeg alltid i begynnelsen av studieåret, å starte et ‘nytt og bedre liv’ med å budsjettere. Alt skulle gjøres perfekt, og jeg holdt ut i ca to uker hver gang. Det var flere problem, men ett av de største, var at jeg ønsket å endre forbruksvanene mine totalt. Ingenting til noe godt, ingenting ‘sløst’. Problemet var jo at jeg ønsket at budsjettet skulle gjøre jobben for meg, ikke meg selv. Budsjettet begrenset meg, ikke meg selv, budsjettet gjorde at livet var kjiipt, ikke jeg som hadde bestemt hvordan budsjettet skulle se ut.

For du kan fint ha et budsjett hvor store deler av inntekten går til din forbruks’svakhet’. Om det er god mat, handle nye klær, reise, beauty care, gå ut på byen med venner, det er alltid du som bestemmer over budsjettet. Det eneste du må passe på, som budsjett hjelper med, er at du ikke bruker mer penger enn du har. Og slik, har du en tendens til å bruke mer enn du tjener, vil budsjettet være med på å begrense forbruket ditt. Men egentlig er det jo lønna di som begrenser deg…. Lønna og uvanene…

Å budsjettere er en vane og derfor anbefaler jeg alle som ikke har et overforbruk, å først og fremst venne seg til vanen med å budsjettere, før de begynner å redusere kostnadene sine. Det er viktig å ikke bite over for mye av gangen, da går man lettere lei. Ønsker du å redusere noe som helst, umiddelbart, ville jeg prøvd å bruke kontanter på kategorier som lommepenger og mat. Hvis du ser igjennom forbruket ditt i forrige måned, legger sammen alt av ‘diverse’ utgifter fra butikker og tar ut dette i kontanter, kan jeg garantere du vil ha en annen oppfatning av hvordan du bruker penger, når du denne måneden betaler med kontanter i stedet for kort. Husk, du kan IKKE ta ut mer penger enn du tok ut i begynnelsen av måneden. Men det er så langt jeg ville tatt det, i begynnelsen.

Uansett, nok om budsjett generelt. Nedenfor kan du se videoen av når jeg går igjennom budsjettet mitt nå i januar, og legger inn utgiftene mine så langt i år. Og under der igjen, har jeg lagt alle videoen jeg snakker om og sier jeg skal linke ‘nedenfor’. 🙂

Å bruke Everydollar (del 1):

Å bruke Everydollar (del 2):

12 budsjetteringsfeil jeg pleide å gjøre:

Hva er et nullbasert budsjett:

7 ting før du begynner å budsjettere:

Eksperiment: boliglån:

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg