Junibudsjettet

Budsjett – hvorfor er det så viktig for meg?

Budsjett gir meg kontroll og en liten forutsigbarhet i løpet av måneden. Det er sant – ingen måneder er like hverandre, men de fleste er ikke så veldig ulik. Med å i hvert fall ha kontroll på hvilken utgifter jeg vet kommer og hvordan jeg ønsker å bruke pengene mine den kommende måneden, vil jeg lettere kunne bedømme noe uforunsett og se hvordan dette passer inn i mitt økonomiske liv.

Budsjett gjør det lettere og raskere å oppnå mine økonomiske mål også. Ikke bare kan jeg prioritere hvilket mål jeg ønsker å jobbe i mot i begynnelsen av måneden, på slutten av måneden kan jeg også samle sammen alle småsummene (som blir en ganske grei sum totalt) og hive dette på målet mitt også. Tidligere, før jeg begynte med nullbasert budsjett, ville disse pengene forsvunnet i det store sluket (uten å gi meg ekstra glede) men i dag får jeg utnyttet de. Og erfaringsmessig er blir disse summene rundt 1000 kr hver måned. Ikke shapy…

Når jeg ikke har en plan blir ikke pengene utnyttet til det som gir meg mest glede. Jeg har ikke uendelig med penger, det er en begrenset ressurs og jeg har STORE mål som krever at jeg fokuserer og prioriterer.

Mitt store, årlige mål, er å betale ned 100.000 kr på lånene mine. Jeg bruker nemlig en større andel av inntekten min på terminbeløper på lånene mine. Faktisk, så mye som 45% av den utbetalte lønnen min, går til lån (og det er uten ekstrabetalingene). Før rentene sank, lå jeg an til å bruke over 34.000 kr i renter for lånene mine. Dette er 10.000 kr mer enn jeg får utbetalt på en måned. Det vil si, jeg kunne ikke hatt lån og hatt 1 måneds ulønnet permisjon hvert år, og allikevel hatt det samme beløpet tilgjengelig for min bruk. Med lavere renter, har situasjonen heldigvis endret seg – men jeg ønsker fremdeles å redusere lånene så godt det lar seg gjøre. For på et eller annet tidspunkt vil rentene stige igjen og da vil jeg ha så lite lån som mulig. Jeg må få mer penger til variabel bruk og for å få det til må jeg redusere mine faste utgifter.

Hva er spesielt denne måneden:

Det var overraskende vanskelig å planlegge denne måneden. Feriepengene kommer inn denne måneden og jeg skal ha ferie, hjemmeferie selvfølgelig. Både i fjor og i forifjor jeg hatt ett spesifikt mål som jeg ønsket å bruke feriepengene mine på: Kjøkkenoppussingen. Selv om jeg ikke er helt ferdig (lister, tapetsering og maling av vegg), er det egentlig finansiert ferdig. Jeg trenger ikke betale noe ekstra på boliglånet for å oppnå årets mål for nedbetaling, så da er jeg litt lost. Når jeg satte målene mine for dette året, forventet jeg at boliglånsrentene skulle fortsette å øke og dermed gjøre det vanskelig for meg å i hele tatt nå det målet. Med disse kraftig reduserte rentene – ferie kansellert (og penger returnert), ble det plutselig ikke så veldig vanskelig allikevel… Jeg må nok sette meg ned å se på mine langsiktige mål og finne ut hvilken veier jeg ønsker å gå.

Heldigvis er budsjett helt mulig å endre på, hvis jeg skulle ønske det.

Snurr film for å se det!

#budsjett #personligøkonomi #everydollar #økonomi

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg