Konmari din økonomi

I dag vil jeg anbefale deg å prøve Konmari metoden på økonomien din.

En av grunnene til at jeg har kalt bloggen og Youtubekanalen min Voksen, tilslutt, er for å vise gleden det å bli voksen faktisk er. Noe jeg aldri skulle trodd jeg ville sagt når jeg var i slutten av 20 årene, for bare fem – 6 år siden. Da var jeg under den misoppfatningen at det å bli voksen betydde å gi opp på drømmene, å bare leve, oppdra noen barn og la drømmene våre gå inn i deres liv.

Har jeg nevnt at jeg mistenker jeg var litt deprimert på denne tiden?


Les 11 måter mental helse kan påvirke økonomien vår


Så gikk ting fra dårlig til muligens verre og jeg tok meg sammen. Og begynte å oppnå ting jeg tidligere bare hadde drømt om. Og jeg innså at det å bli voksen ikke handlet om å gi opp på drømmene sine. Det å bli voksen betyr at vi faktisk kan oppnå de. Vi må bare prioritere. Og når ting gikk fra dårlig til å bli verre, innså jeg at prioritering ikke var skummelt, ikke betyde dårligere livskvalitet, det betydde at jeg faktisk kan oppnå drømmer. Når jeg prioriterer de.

Så hva har dette mer KonMari- metoden?

Vel denne måneden har jeg et husmorsprosjekt, som betyr at jeg rydder, vasker, organiserer og kaster ting. Jeg har nå en liten pause fra å få litt mer orden på kjøkkenet. For å få inspirasjon satte jeg på Netflix serien om Marie Kondo hvor hun hjelper diverse amerikanere få ordning i hjemmene sine.

To hovedting har jeg tatt med meg fra å ha sett fire-fem episoder.

  1. Mari Kondo er nødt til å være det nærmeste en levende anime-person, noen sinne! Jeg mener hun er jo så sinnsykt søt!
  2. Det andre kan oppsummeres i to ord: Sparks joy!

via GIPHY

Det er punkt nummer 2 som jeg ønsker å ta videre for min video og hvorfor jeg har kalt dette innlegget «Konmari din økonomi». Det er noe jeg har delvis brukt de siste tre + årene, etter jeg begynte å faktisk prioritere utgiftene og sparemålene mine. Og jeg tror mange vil syns det er nyttig, nå som vi alle ønsker å bruke det nye året til å utfordre oss selv.

Marie Kondo ber oss alle gå igjennom sakene våre og beholde de tingene som gir oss glede. Det som ikke gir glede, det kan vi bli kvitt. Slik vil jeg også utfordre at dere gjør med økonomien deres. Og ikke bare en gang. Hver måned, når jeg setter opp et nytt budsjett, vurderer jeg sparemålene mine og hva jeg ønsker å bruke pengene mine på.

Se på alle utgiftene, og vurder om dette gir deg en ‘Spark of joy’. Og ja, det er sikkert noen regninger, som for eksempel strømregningen, som ikke gir en gledesgnist, men jeg kan love deg at prøver du å leve en måned uten strøm, vil du glinse som en vampyr den dagen strømmen kommer tilbake.

Jeg vil også anbefale deg å sette opp ulike utgifter mot hverandre, og se hva som gir deg MEST glede.

Det er så lett å havne inn i utgiftsmønster hvor vi bruker penger, ikke fordi vi ønsker det men fordi det er en vane. Jeg måtte ta meg selv i høst på å alltid bruke 60 kr på mat, hver tirsdag før Røde Kors kvelden min. Jeg kjøpte en micropizza, 20 kr. En brus og en sjokolade. Uavhengig om jeg i butikken faktisk hadde sukker-sug eller ikke. Jeg skulle på Røde Kors og hjernen min hadde da lært seg at der spiste jeg sjokolade. Kjøpte jeg ikke sjokolade, ville hjernen protestere senere, når den ikke fikk sukkeret, kaffeinen og kakaoen.

Med å vurdere hva som ga meg en ‘spark of joy’, fant jeg ut at det er andre ting som gir meg MER glede, enn å bruke 60 kr hver tirsdag på pizza, sjokolade og brus.

Fordelen med dette er også hva du faktisk velger å bruke pengene dine på. Du som ser dette er sikkert opptatt av å redusere utgiftene dine, og vil sikkert være kjent med enkelte på instagram og FB som kan skryte av å redusere kostandene sine ekstremt (Sant og si, jeg har gjort det jeg også). Og hvis det gir deg en ‘Spark of joy’ å se alle pengene du sparer på å redusere alle kostnadene dine til så lite som mulig: Kjempe bra. Du er lykkelig. Men hvis du føler press på deg, eller føler deg kjiip fordi du ikke klarer å redusere så mye, husk på hva som gir deg ‘sparks of joy’. Hvis du koser deg kjempe masse med god mat og vin. Det er hobbyen din å lage god mat, kose deg med familie og venner, (og ikke går i minus). Så er det helt i orden å bruke pengene dine på dette.

Hvis du elsker å gå å handle, kjøpe klær og finne den perfekte outfitten, hvis gjør at du slapper av, har det kjekt, (og ikke går i minus), så er det ikke feil å bruke penger på dette.

Du må selvfølgelig vurdere det opp i mot dine andre utgifter, dine andre mål. Og finne balansen for den inntekten du har. Men hvis en utgift ‘sparks a joy’ for deg, så skal du prøve det du kan, for å beholde litt av den i hvert fall. Igjen, så lenge du ikke går i minus og så lenge du også klarer å spare til fremtidige utgifter, som pensjon.

Hvilken utgift har du som ‘sparks joy’ for deg? For meg er den store tingen er bøker! Jeg elsker bøker og setter hver måned til sides 200 kr for lydbok/bøker som jeg kjøper på Amazon til Kindlen min. Jeg hadde gått galen i halen om jeg ikke hadde hatt bøker å lese. Jeg pleide å bruke alt for mye penger på bøker. Du kan se videoen her oppe om hvordan mental helse påvirker økonomien din, og hvordan jeg brukte 2000 kr i måneden på bøker. Derfor syns jeg at 200 kr i måneden er helt innafor. For meg.


Les om mine beste, verste, flaueste og dummeste kjøp


Del gjerne med meg og andre som er innom her, hvilken utgift du syns er verdt det, for deg.

#økonomi #personligøkonomi #utgifter #konmari #sparksjoy

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg