Korona og Økonomi!

Koronavirus, kraftig markedsnedgang, stengte butikker, permiteringer og tomme hyller, det er mye å tenke på i disse ekstreme dagene.

For en uke vi har hatt, og for noen uker vi kommer til å få!  Jeg håper alle dere som ser på tar deres forhåndsregler og slik passer på ikke bare deg og dine, men også våre medborgere.

I dag har jeg lyst til å snakke litt løst om Korona og personlig økonomi, det vil si jeg har noen råd – ting jeg enten allerede har gjort eller kommer til å gjøre, noen refleksjoner om situasjonen vi er i generelt, og ting jeg ønsker å implementere i fremtiden, når vi igjen lander på den nye normale…

På en måte er vi alle i samme båt: Store deler av samfunnet er stengt ned, barna er hjemme og skal ikke leke med andre barn, de må derfor underholdes. Dette er ikke en situasjon jeg selv er i, men de fleste jeg kjenner prøver nå å ha hjemmekontor og barn i samme hus, samtidig. Store deler av samfunnet er også stengt

På andre måter er vi alle i unike situasjoner: Jeg har allerede sagt at mange har hjemmekontor, men det er også mange som er permittert, skal bli permittert eller frykter for å bli permittert. Og selvfølgelig har vi de som MÅ gå på jobb, for å holde samfunnet vårt gående. La oss gi en applaus for de som daglig risikerer sin egen helse for å passe på oss andre.

Det at vi alle er i ulike situasjoner betyr at de refleksjonene som snart følger, ikke nødvendigvis vil være aktuell for deg. For eksempel er det vanskelig å begynne å spare ekstra, dersom man allerede er permittert.

La oss bare begynne med det første punktet: Buffer

 1. Denne situasjonen vi alle er i nå, har bekreftet for meg, personlig, at jeg ønsker å ha en buffer som dekker utgifter for 6 måneder. Anbefalelsene fra ekspertene i Norge sier to månedslønner, som tilsvarer ca 3 måneder med utgifter for meg. I USA anbefaler de som regel 3-6 måneder med utgifter. Ikke lønn, men utgiftene.

I dag er jeg ikke helt på 6 måneder med utgifter, men jeg skal nå omdirigere overskuddet jeg har hver måned, på å få bufferen min opp på det nivået det var i høst. Det er såpass høyt av tre årsaker: Jeg eier min egen bolig, jeg er singel og jeg bruker i dag 50 % av lønna mi på å betale lån. Med å ha en slik buffer, sikrer jeg at jeg alltid vil ha penger tilgjengelig, skulle noe skje med jobben min. Jeg vet NAV vil kunne betale meg ut penger, men vi vet fremdeles ikke hvor lang tid det vil ta før folk som er permittert får utbetalinger her i fra.

Dersom du ikke er helt fornøyd med din egen buffer, og ikke allerede er permittert, benytt muligheten du har nå, til å spare opp ekstra, så fort det lar seg gjøre.

 1. Den neste tingen jeg har gjort, som jeg ikke er ferdig med, er å vurdere og sortere mine utgifter. Jeg ønsker å ha et klart bildet i hodet mitt, skulle jeg bli permittert, på hva som er nødvendige utgifter: Lån, strøm, mat, transport, osv. Og hva som er unødvendige utgifter: Abonnementer, ekstra internett, ekstra forsikring. Jeg vurderte et lite sekund på om jeg skulle kansellere reiseforsikringen min men så kom jeg på at for alle som er på reise nå, er reiseforsikringen gull verdt, for å få de hjem. Jeg har også en liten liste over utgifter jeg bør reforhandle for å få de redusert: Forsikring, mobil, strøm, m. fl.
 2. Banken min har meldt at de skal skru ned renten på boliglånet igjen, og da tenker jeg at jeg skal smi mens jernet er varmt. I år kjører jeg Eksperiment: boliglån, se i hjørnet for mer informasjon, men jeg skal fortsette å betale 6000 kr ekstra hver måned, men med lavere rente, går mer av det jeg betaler på å betale ned selve lånet. Når jeg eventuelt får ekstra penger, etter bufferen er ferdig spart, kan jeg sette ekstra penger på boliglånet.
 3. Den fjerde refleksjonen jeg har, handler om investering. Markedet har brått og brutalt krasjet, jeg hadde 30.000 kr investert, på fredag var 6000 kr forsvunnet. Men slik er det i investeringsmarkedet og jeg har ikke tapt (eller vunnet) pengene før jeg tar de ut. Det vil ta noen måneder, om ikke år, før aksjemarkedet er tilbake i form, men det betyr ikke at jeg skal gjøre noe som helst annerledes. Jeg ser det er enkelte som snakker om å investere mer nå i disse dagene – personlig skal jeg ikke det da mitt fokus er først buffer og så boliglån, men jeg skal heller ikke gjøre som andre igjen tenker på: Å ikke investere «mer, eller hente ut pengene. Jeg fortsetter å investere 500 kr i måneden, som jeg har gjort i snart to år, og mer enn det gjør jeg ikke. Jeg syns det er viktigere å ha bufferen min klar til et eventuelt tap av inntekt: For å sikre at jeg ikke må hente ut investerte penger, på et dårlig tidspunkt.
 4. Den femte tingen jeg har fundert over de siste ukene, er en bi-inntekt. Jeg bruker som sagt 50 % av lønnen min på å betale på lånene mine, og fordi det er store lån, vil jeg betale så mye i ganske mange år fremover. Hvis jeg kan klare å få til en enkel biinntekt ved siden av min vanlige jobb, som bare betaler noen ekstra tusenlapper i måneden, kunne dette gått til å betale ekstra på lånene mine og dermed redusere de kraftig. Den beste måten for meg å få mer penger til overs hver måned, er å betale mindre til lån. En biinntekt vil hjelpe med det.
 5. Den 6 og siste tingen bygger videre på dette med bi-inntekt. Er det en ting de siste ukene har gjort krystallklart for meg, er at skulle jeg starte en bi-inntekt jobb, skal jeg aldri gjøre det med et lån. Lån er lik risiko, og det å starte en egen bedrift er risikofylt. Som vi ser i disse dager, kan ekstreme ting skje og inntektsgrunnlaget kan forsvinne. Skulle jeg da hatt et lån jeg var avhengig av den ekstra inntekten for å betale, ville jeg raskt havne i en skummel situasjon. Da er det bedre å eie alt sammen selv, helt, og heller legge ned arbeidet frem til markedet spratt tilbake igjen.

Det var 6 råd/refleksjoner over den økonomiske situasjonen vi er i dag, og hva jeg tenker jeg skal gjøre, allerede har gjort og på et eller annet tidspunkt ønsker å starte.

Hva har du gjort for å øke din økonomiske beredskap? Fortell meg gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

Frem til neste video, gjør som de sier i Hitchhikers guide to the Galaxy: «Don’t panic». Med det mener jeg: vask hendene, host i albuen, hold deg og dine friske, lik og del videoen og ha en strålende flott og uperfekt dag!

#korona #personligøkonomi #økonomi #markedsnedgang #buffer #investering #lån #gjeld #beredskap #permitering #spare

 

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg