Kort og godt: Hva er en minibuffer/Sinking fund?

En minibuffer, Sinking fund på engelsk, er en liten sum penger som er øremerket et spesielt formål. Mini-bufferene kan enten være for utgifter som du forventer men som kommer uregelmessig (gaver eller klær for eksempel) eller for ting som er ganske dyr og du må spare opp til – for eksempel vedlikehold av bolig/bil. Når det kommer, er det vanskelig å dekke kostnaden uten at det sterkt påvirker ditt daglige forbruk. Les: Du oppdager du ikke har nok penger til å dekke kostnaden.

“Men Ingrid, jeg har jo sparepenger, jeg kan jo bare betale med pengene jeg sparer hver måned. Hvorfor må det være en “mini-buffer” og ikke bare betale det fra sparekontoen? Pengene er jo på sparekontoen uansett?”

Det er to grunner til at jeg anbefaler minibuffer i stedet for vanlige sparepenger på en enkel sparekonto. Begge handler om hvordan du tenker om disse pengene.

Det første handler om vanen for å ta penger ut av sparekonto og er noe jeg måtte gjøre en mental skift for å håndtere. Før jeg fikk en bevisst holdning til kortsiktig sparing (minibuffer) og langsiktig sparing, var alt sparing. Og med å tillate å hente ut penger fra sparekonto for å dekke utgifter som klær, gaver, vedlikehold, tannlege, bompenger, ble det også en vane. Sparepengene var ikke spart – de var bare på vent. ALLE pengene var på vent. Så lenge det er normalt å hente ut penger fra sparekonto – er ingen mental hinder for å bruke de unødvendig. Sparekontoen begynner å minke – i stedet for å vokse.

Å ha minibuffere vil hjelpe med å spesifisere for deg hva som er kortsiktig sparing og hva som er langsiktig sparing. Du kan forsikre deg om at du tar penger ut av sparing for de målene du har – i stedet for alt du kommer på.

*

Den andre grunnen er at når pengene øremerkes av deg, er de ikke tilgjengelig for å brukes på impulskjøp. La oss si at du vet du har 2000 kr til overs på slutten av måneden men 1400 kr er spart i en minibufferen for bilen din. Dette er penger som i fremtiden skal dekke service, nye dekk, bompenger, osv. Så blir steikepannen ødelagt, den har en kjempe-ripe i seg. Du må kjøpe ny. Mens du er på butikken, finner du en skikkelig fin, skikkelig kvalitets-steikepanne, med lokk som du har lyst til å kjøpe. Foreldrene og søskene dine har slike og den virker praktisk til alt fra sauser, gryter, biff osv. Den er til og med på tilbud til 1000 kr. Hva gjør du?

Dette tankeeksperimentet kan gå begge veier, du kan velge å kjøpe eller velge å finne noe annet. Ingenting er feil. MEN du har blitt tvunget til å stoppe opp, tenke igjennom en ekstra gang og gjøre en bevisst prioritering av hva du kjøper. Jeg kan i hvert fall ikke havne i min gamle penge-felle “Jeg har pengene på konto – derfor har jeg råd”.

Hvor mange mini-buffere bør jeg ha?

Det er helt opp til deg, dette er en balansegang og du må prøve deg frem. Jeg har sakte men sikkert økt mitt antall men det er også mini-buffere jeg har prøvd, som siden er slått sammen med noen andre.

Hvordan gjør jeg det praktisk med mini-buffere?

Det er tre løsninger: Egne kontoer for hver minibuffer, en enkel konto med et oversiktsark for hva som hører til hvor eller har det detaljert i budsjettet ditt.

Har du en en egen bankkonto til hver minibuffer kan du ikke ta feil av hvor mye penger du har på hver konto, men det krever en del ‘fysiske’ handlinger, med å gå inn i nettbanken for å flytte pengene mellom kontoene.

Har du alle pengene på en konto, med en skriftlig (digital eller fysisk) oversikt over hva som hører til hvor vil du alltid se hvor mye penger du har totalt – du vil enkelt kunne kontrollere beløpene – men det krever også vedlikehold.

Å ha minibufferene i budsjettet gjør det enkelt å registrere utgiftene og inntektene, spesielt om du bruker et program som Everydollar, men det er ikke like enkelt å kontrollere at tallene du har i budsjettet også stemmer med hva du har på konto.


Se en video hvor jeg forklarer hvordan du kan beholde oversikten over minibufferene dine


Håper dette var nyttig. Dersom du har et økonomispørsmål du ønsker svar på, legg igjen et spørmål i kommentarfeltet. Du kan velge å være annonym, dersom du ikke vil signere navnet ditt. Jeg har en del spørsmål liggende, men skal forsøke å prioritere ditt spørsmål.

Nedenfor skal jeg lime inn en widget fra Pinterest, for å gi deg en oversikt over tidligere stilte spørsmål. Men frem til det er klart, finner du de også under “Bloggserier” og “Kort og godt økonomi”

#økonomi #kortoggodt #mini-buffer #sinkingfund #sparepenger

2 kommentarer
  1. Alina: Så kjekt! Det har reddet meg masse og ofte. Det er alltid godt å høre at du også kan møte hverdagens utfordringer lettere!
   Jeg fant ut jeg skulle prøve å skrive det kortere og mer oversiktelig for nye lesere, etter jeg gikk tilbake å leste forrige innlegg rettet KUN til mini-buffere. Det var litt langt.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg