Kvinner, menn, økonomi og jobb

Det er velkjent at det er økonomiske forskjeller for kvinner og menn, men hva kan vi selv gjøre med det?

Kvinnedagen nærmer seg, og jeg skal se litt på hvordan forskjellen mellom kvinner og menn viser seg, om det nødvendigvis er negativt, og så snakke litt om hva vi selv kan gjøre for å motvirke disse negative forskjellene. Å ha mindre penger i hverdagen kan kanskje ikke virke problematisk, for man klarer seg jo. MEN det vi har i dag også påvirker det vi har som pensjonister. Og som pensjonister ønsker vi alle selvfølgelig å nyte livet, ikke å måtte snu kronestykkene tre ganger for å få hjulet til å gå rundt.

I researchet mitt til dette/disse innlegget oppdaget jeg at poengene mine kunne deles inn i fire: Hverdagen, Jobb, lønn og investering. For å ikke lage EN veldig lang video, vil jeg hver dag denne uken, publisere en video som handler om likestilling og økonomi. På fredag blir det også en overraskelsesvideo (som kanskje ikke er så overraskende om du har sett instagram-bildet mitt. ;-p

Hvis du ikke så på gårdagens video om kvinner og hverdagsøkonomi, linker jeg den her.  I dag skal jeg snakke litt om kvinner, menn, økonomi og jobb. Jeg legger til linker i beskrivelsen til kildene jeg har brukt til dette innlegget.

Men først en liten disclaimer eller ansvarsfraskrivelse på godt norsk! Denne serien handler om generelle trekk og målet mitt er at vi ser hva vi selv kan gjøre i våre liv for å forbedre våre egne økonomiske situasjon. Det betyr IKKE at beskrivelsene jeg kommer med ‘er deg’. Du kjenner deg selv best og hvis du ikke kjenner deg igjen i en spesifikk beskrivelsene, så flott! Jeg håper at du som seer, mann eller kvinne, kan få en liten aha opplevelse når du ser disse videoene. Jeg fikk det mens jeg skrev manuset. Nedenfor ser du videoen, men hvis du ønsker å lese det i stedet for, kan du bla forbi videoen. 😉

Når det kommer til utregning av pensjon er det hovedsakelig to ting det sees på. Inntekten du har hatt og hvor lenge du jobbet. Har du lav pensjon må du kanskje jobbe lengre for å kunne ha de midlene du ønsker som pensjonist. Det er derfor ganske interessant å se på ulikehetene som er mellom kvinner og menn i jobbsammenheng.

Tallene jeg bruker her er hentet fra statistisk sentralbyrå og gjelder 2018.

Når vi ser på hvem som deltar i arbeidsstyrken er det flere menn enn kvinner. Det er allikevel ikke stå veldig stor forskjell. Mens 27 % av menn i alderen 15-74 år er i arbeidsstyrken, er tallet 33 % for kvinner. Å delta i arbeidsstyrken gjelder alle som har en eller annen form for jobb og inntekt i forbindelse med denne jobben.

Det er en større forskjell når det kommer til deltidsarbeid. 36,9 % kvinner mot 14,6 % menn jobber deltid. Å jobbe deltid er i og for seg ikke farlig. Jeg skulle gjerne likt å jobbe deltid. Problemet er at det påvirker hvor mye du får i pensjon. En av drømmene mine er å få spart opp nok penger til at jeg kan jobbe deltid, men før jeg har kommet dit, fortsetter jeg å jobbe heltid.

Det er også stor forskjell i sykefravær og uføretrygd mellom kvinner og menn. Jeg har uføreforsikring, og den er høyere for meg enn den ville være for en mann med samme helse og samme alder. Årsaken er at statistisk er det mye større sjanse for at jeg blir uføretrygdet før jeg pensjonerer meg enn en mann. Blant 55 åringer er faktisk 20 % kvinner helt eller delvis uføretrygdet, i mot 13 % av menn. På den andre siden har flere kvinner enn menn en gradert uføretrygdhet, og jobber deltid på siden. Dette kan også ha påvirket hvordan statistikken om deltid mellom menn og kvinner fordeler seg.

Det siste jeg vil nevne når det kommer til kjønn og jobb, er hvilke typer jobber kvinner og menn velger. Det er velkjent at flere menn satser på en karriere i ledelse enn kvinner som selvfølgelig påvirker lønnsnivået. Det er også typiske kvinne og mannsyrker, hvor lønnsnivået på ‘kvinneyrker’ er lavere enn lønnen for ‘mannsyrkene’. Det jeg syns var mest interessant når det kom til dette, og som vil lede videre til morgendagens video, er hva som påvirket folk til å velge yrkene sine. Flere menn enn kvinner velger yrker basert på hvilken inntekt man får. Dette som gjorde dette interessant er at dette minnet meg på en diskusjon jeg hadde med bestevennen til pappa mens jeg gikk siste året på videregående. Vi snakket sammen om hvilke muligheter som fantes og når han tok opp hvilken lønn jeg kunne forvente å få ble jeg rett og slett fornærmet! JEG skulle ikke velge en jobb basert på LØNN! Jeg var ikke gjerrig! Jeg var et godt menneske. Jeg var ikke egoistisk og bare tenke på meg selv! Og dette er kanskje det største problemet for kvinner. Og for menn som har samme tankegang. For viss vi lever med troen om at det å ønske en godt betalt jobb og å bygge opp en rikdom betyr at vi er egoistiske, så er det naturlig at personlig økonomi ikke er noe vi jobber med og øking i lønn ikke er en prioritet. Dette er noe vi er NØDT til å snakke med barna våre om!

I morgen fortsetter vi samtalen om kvinner og lønn. Jeg håper dette var en god smakebit.

Har du et poeng jeg har gått glipp av, vennligst legg det igjen i kommentarfeltet nedenfor. Jeg hører gjerne fra dere. Jeg er også veldig nysgjerrig på hva det var som påvirket deg til å velge den karrieren du har valgt? Er jeg alene i å tenke at høy lønn = egosime?

Hvis dere likte denne videoen, gi den en tommel opp og del den med en venn. Har du lyst å følge med på fremtidige videoer, trykk abonner og bjelle ikonet nedenfor.

https://www.ssb.no/sosiale-forhold-og-kriminalitet/artikler-og-publikasjoner/kvinner-kombinerer-uforetrygd-og-arbeid-oftere-enn-menn

https://www.ssb.no/befolkning/faktaside/likestilling

https://memu.no/artikler/store-kjonnsforskjeller-innen-uforetrygd/

https://karrierestart.no/lonn-og-frynsegoder/300-lonnsforskjeller-mellom-kjonnene-derfor-tjener-kvinner-mindre

#arbeid #jobb #arbeidslivet #karriere #kvinnedagen #kvinner

2 kommentarer
  1. Bra video, helt klart et veldig viktig tema. Jeg er nok heldig som kom inn under “gammel pensjonsordning”, og har det helt fortryllende. Var muligens litt tilfeldig at jeg havna i stat og kommune, med god pensjonsordning. Men jeg var ganske irritert på at jeg skulle ha mindre lønn med samme type jobb og ansvar, ikke bare i en kommune, men i to, som min mannlige kollega i nabokommunen, (argumentet var at nabokommunen var en rikere kommune).

   1. Tusen takk for en fin kommentar! Men for å flytte over på det viktige: Hva?! Det er jo helt sinnsvakt! Håper virkelig du fikk en ordning på det! Det frustrerer meg uten like når jeg hører folk ikke tror på urettferdigheten som faktisk pågår. Hisset meg nok litt mye opp når jeg leste et blogginnlegg for to år siden om at likestillingen og feminismen var gått for langt! Vedkommende fikk en VELDIG lang kommentar for å si det slikt.
    Jeg har merket at det har tatt tid for å få meg over til å tenke på pensjon men nå er det en stor del av fremtidsplanene mine.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg