Kvinner, økonomi og hverdag

Det er velkjent at det er økonomiske forskjeller for kvinner og menn, men hva kan vi selv gjøre med det?

Kvinnedagen nærmer seg, og jeg skal se litt på hvordan forskjellen mellom kvinner og menn viser seg, om det nødvendigvis er negativt, og så snakke litt om hva vi selv kan gjøre for å motvirke disse negative forskjellene. Å ha mindre penger i hverdagen kan kanskje ikke virke problematisk, for man klarer seg jo. MEN det vi har i dag også påvirker det vi har som pensjonister. Og som pensjonister ønsker vi alle selvfølgelig å nyte livet, ikke å måtte snu kronestykkene tre ganger for å få hjulet til å gå rundt.

I researchet mitt til dette/disse innlegget oppdaget jeg at poengene mine kunne deles inn i fire: Hverdagen, Jobb, lønn og investering. For å ikke lage EN veldig lang video, vil jeg hver dag denne uken, publisere en video som handler om likestilling og økonomi. På fredag blir det også en overraskelsesvideo (som kanskje ikke er så overraskende om du har sett instagram-bildet mitt. ;-p

Du kan velge å se videoen her, eller fortsette å lese nedenfor videoen. Helt opp til deg denne uka!

I dag snakker vi om Økonomi i hverdagen.

Hvordan bruker kvinner og menn penger forskjellig? Jeg linker ved artiklene jeg har brukt til dette innlegget i beskrivelsesboksen nedenfor, dere kan gå å lese mer om temaet ved å trykke på de.

En av de første artiklene jeg kom over var et forskningsresultat som demonstrerer hvordan kvinner opprinnelig var sankere mens menn jegere. Dette ser vi tydelig når det kommer til shopping. Den generelle kvinnen tar med seg alt som kryper og går i hjemmet og bruker dagen på å shoppe. De går innom alle butikker og passer på at de har det beste tilbudet, beste varen og alt de måtte trenge. Den generelle mannen vil jakte på det beste tilbudet, slå til (altså gå direkte dit de finner varen) gjøre kjøpet og så komme seg ut igjen. Er dette noe dere kjenner dere igjen i?

Dette betyr ikke at kvinner bruker mer penger på butikkene enn menn, de er flinke til å finne gode priser, og menn kjøper gjerne dyrere ting (i hvert fall hvis vi ser på hva kvinner og menn bruker på julegave-handlingen). Når jeg ser meg rundt på sosiale medier, så er kvinnene ofte flinkere til å selge ting de ikke lengre bruker og er flinke til å redusere utgiftene sine.

Kvinner har også en tendens til å bruke pengene sine på familien sin, mens mannen sparer det som ikke går i felleskassen.

En annen forskjell mellom kvinner og menn i hverdagen, er rosa skatten. Rosa skatten, om du ikke har hørt om dette, er at den feminine varianten av noe er dyrere enn den maskuline varianten. Ser vi på barberskum, barberblader, intimprodukter, parfyme, velværeprodukter osv. koster det feminine designet mer. Dette er fordi vi lar oss lure. Jeg lot meg lure. Dette var noe jeg kranglet mye med moren min når jeg var 13 år. Dette var året jeg fikk mensen og krampene overrasket meg. Vi bodde i Malaysia på denne tiden og jeg var så takknemlig når jeg oppdaget en rosa eske med smertestillende som var spesifikk for «period cramps». Dette MÅTTE jeg ha, men mamma insisterte på at innholdet var akkurat det samme som de smertestillende vi hadde hjemme og vi skulle IKKE betale mer bare fordi boksen var rosa. Jeg trodde ikke på henne selvfølgelig, det sto på boksen «For Period cramps» og det ville det jo ikke gjort med mindre det var spesifikt for mensenkramper. Ingen selskaper ville lure oss som forbrukere slikt! Jeg var vel i slutten av tenårene når jeg plustelig innså at selskaper kanskje ikke hadde forbrukerens beste i tankene når de laget ting. Uansett, vær obs på rosa-skatten!

Det siste jeg ville nevne i hverdagsøkonomi sammenhengen mellom kvinner og menn er noe jeg leste om Prins George og Prisesse Charlotte i Storbritannia. Prinsesse Charlotte påvirker visst den britiske økonomien med milliarder mer enn Prins George gjør. Dette av den enkle årsaken at hun er et bedre reklameskilt enn han er. Det er større sjanse for at noen kjøper en lik kjole prinsessen har hatt på seg, enn buksen Prins George bruker. Om ikke det sier noe om hva vi er villig til å bruke penger på, vet ikke jeg.

Det at kvinner og menn bruker pengene sine ulikt er ikke et problem i seg selv. Det som er et problem er at kvinner bruker pengene sine på familien i stedet for å spare til fremtiden. Det er et problem at vi tillater at feminine produkter koster mer enn menn, og motepresset for klær til døtre vs klær for sønner syns jeg selv er ganske blåst. Heldigvis hjelper det å være bevisst på det. Ha en samtale med partneren din om sparing, bruk stemmen du har som forbruker og snakk med barna dine om kjøpspress.

Det var alt jeg hadde om kvinner, menn og hverdagsøkonomi. Hvis du har et poeng jeg har gått glipp av, vennligst legg det igjen i kommentarfeltet nedenfor. Jeg hører gjerne fra dere. Hvis dere likte denne videoen, gi den en tommel opp og del den med en venn. Har du lyst å følge med på fremtidige videoer, trykk abonner og bjelle ikonet nedenfor.

I morgen kommer en video om kvinner og menn i jobbmarkedet, og frem til det, ha en strålende flott og uperfekt dag!

https://www.dagsavisen.no/nyemeninger/kvinnen-kommer-d%C3%A5rligst-ut-1.450809

https://www.instyle.com/news/princess-charlotte-net-worth-prince-george

https://forskning.no/evolusjon-forbruk-psykologi/2009/12/shopping-kvinner-samler-menn-jakter

https://www.listenmoneymatters.com/the-pink-tax/

#personligøkonomi #hverdag #kvinner #kvinnedagen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg